Депутатите намалиха от 8 на 4 месеца трудовия стаж, при

...
Депутатите намалиха от 8 на 4 месеца трудовия стаж, при
Коментари Харесай

Първата отпуска след 4, а не след 8 месеца труд


Депутатите понижиха от 8 на 4 месеца трудовия стаж, при който младите чиновници ще могат да употребяват заплатен годишен отпуск, като разгледаха на първо четене промени в Кодекса на труда, съобщи БНР.

Промените ще обиден съвсем всички заети. Основните акценти в новите оферти са:

- Увеличаване на изключителния труд от 150 на 300 часа;

- Увеличаване на времето за пресмятане на сумарното работно време до 12 месеца, като сега то е до 6. В закона обаче ще бъде записано 4 месеца, а 12 месеца ще бъде при изключителни случаи;

- При първа работа служителят ще може да употребява отпуск след 4 месеца, а не както до момента – 8.

От ГЕРБ опазиха смяната като обявиха, че това ще облекчи младите чиновници. Депутатът Светлана Ангелова разясни:

" По този метод ще се обезпечи опция за прилагане на заплатен годишен отпуск от младите служащи и чиновници в съответната календарна година, това е причина и за по-добра трудова подвижност при тях. Тази смяна е направена в преходните заключителни разпореждания на законопроекта и в Закона за държавния чиновник. Така се обезпечава равнопоставеност сред чиновниците, които са на трудово правно отношение и тези, които са на служебно правно отношение ".

От Българска социалистическа партия възразиха против признатата смяна, съгласно която, с промени в Колективния трудов контракт, може да бъде увеличаван изключителният труд от 150 на 300 часа годишно.

Депутатите Георги Гьоков и Надя Клисурска обявиха, че с тази смяна се ощетяват всички служащи.

" Българските работодатели, българското трудово законодателство отваря опцията за заобикаляне на задължението на българския шеф да заплаща на служащия съответния отработен труд ", съобщи Гьоков.

Как е сумираното пресмятане на работното време през работните графици, които са въведени в наредбата, предпоставят заплащането на този труд и смятате ли, че е обикновено българският служащ да работи 56 часа на ден в границите на 12 месечен интервал ", добави Клисурска.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР