Депутатите изслушват служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в

...
Депутатите изслушват служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в
Коментари Харесай

Демерджиев в НС: Има дела на трупчета, трябва публичен регистър

Депутатите изслушват служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в Народното събрание, съобщи кореспондент на " Фокус "

Той е поканен на съвещанието по отношение на изнесената от основния прокурор Иван Гешев и заместник-главния прокурор Борислав Сарафов в общественото пространство информация за осъществени закононарушения, в това число за целеустремено и противоправно закъснение на наказателни производства.

Вносители на предлагането за чуване са Кирил Петков от ПП-ДБ и група народни представители.

" Докато аз бях министър, по голям брой случаи, прокуратурата или бездейства, или не връща противоположна информация и оттова се основава проблем за законовата реакция. Нито Министерство на вътрешните работи има противоположна връзка, нито обществото. Сега сме очевидци на обществено изказване на заместника на основния прокурор, който приказва за каузи на " трупчета ". И споделя нещо по-сериозно, че прокуратурата е навлязла на политическия терен и противоположното. От такава прокуратура не можем да чакаме да извършва своите конституционни пълномощия. Това е " сталинистка " прокуратура ", уточни вътрешният министър в кабинета на Кирил Петков и народен представител от ПП-ДБ в 49-ото Народно събрание Бойко Рашков.

По думите на Демерджиев сега има такива производства:

" Когато встъпих в мандата си имаше доста такива производства. След няколко диалога с управлението на прокуратурата, част от тях се задвижиха, само че не всички. Някои не се движат ", сподели той и уточни, че това би бил указател на актовете, с които прокуратурата приключва производства, изключително за каузи от висок публичен интерес.

По мотив изказванията на Гешев, Сарафов и Тодоров, вътрешният министър съобщи, че са изтекли доста изказвания за осъществени закононарушения на магистрати, а делата с висок публичен интерес са минимум 8.

" Сезирах министъра на правораздаването с искане да бъдат тествани 13 производства, за които смятахме, че се бавят безпричинно. Традиционно не е открито нищо неправилно. Делата са завършени в полицията до 2020 година На 24 август съм сезирал министъра на правораздаването с още 23 производства - формирани през 2017-2020 най-късно - никаква противоположна информация. Министърът е сезирал Инспектората към Висш съдебен съвет и още веднъж нищо. Отново има такива производства - с висок публичен интерес ", изясни Демерджиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР