Депутатите изслушват извънредно вътрешния министър в оставка Калин Стоянов. Причината

...
Депутатите изслушват извънредно вътрешния министър в оставка Калин Стоянов. Причината
Коментари Харесай

Калин Стоянов: Няма засилен миграционен натиск. Корнелия Нинова оспори думите му

Депутатите изслушват изключително вътрешния министър в оставка Калин Стоянов. Причината - зачестилите произшествия с мигранти. Искането за чуване е отправено от Българска социалистическа партия. Извънредно бе изслушана и Мариана Тошева - ръководител на Държавната организация за бежанците.

" Няма засилен миграционен напън, в противен случай има трайна наклонност за понижаване на миграционния напън. Това мога да го споделя и с числа ”, съобщи вътрешният министър в оставка Калин Стоянов по време на чуването.

Калин Стоянов осведоми, че от началото на 2024 година има 5200 предотвратени опита на мигранти по външните граници, за същия интервал на 2023 година са били 15 600. Задържаните за тази година вътре в страната са 260, за 2023 година случаите за същия интервал от време са били 1260.

„ От Българска социалистическа партия, госпожа Нинова, разгласи, че в България се връщат от Германия изнасилвачи, нарушители, убийци, още тогава стана ясно, че става въпрос за 6 български жители. Отишли са в Германия направили са закононарушения, изтърпели са наказванията и са върнати в България. След това породи въпросът за какво били върнати с полет, който е по Дъблинското съглашение, ами с държавен аероплан ли да ги върнат ”, попита Стоянов от трибуната на Народно събрание.

Последва имитация от страна на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която прикани да не се има вяра на нито една дума на вътрешния министър.

„ Задържаните са 260 индивида от началото на 2024 година В ръцете си държа публична информация от Министерство на вътрешните работи, където написа че единствено за януари са арестувани 396 жители на трети страни, от които 76 на вход, 109 на излаз и 211 са открити в противозаконен престой в страната. От тук нататък правете сметка на какво казано от министър Стоянов да вярвате ”, безапелационна бе Нинова.

 

" Бяхме подали бюджетна прогноза в размер на 22,5 млн. лева, само че утвърденият бюджет за Държавна организация за бежанците за 2024 година е в размер на 11,7 млн. лева, от които малко над 7 млн. са единствено за заплащане на личен състав ". Това съобщи ръководителят на Държавна организация за бежанците Мариана Тошева по време на чуването си по отношение на мигрантските конфликти в столицата от преди няколко дни.

Тошева съобщи, че има проблем с фрагментите, тъй като през предходната година не е имало финансиране по един от фондовете, който да подсигурява работните места на 100 чиновници.

" 401 са нашите щатни бройки. От които 100 по фонд " Убежище, миграция и интеграция ". За страдание, нашето финансиране по Фонда имаше спиране в интервала 1 януари - 30 август 2023 година. Грантовото съглашение, по което можехме още веднъж да стартираме да наемаме щатните бройки, финансирани по фонда, беше подписано при започване на месец септември 2023 година ", изясни тя и продължи: " Към момента имаме заети 74 позиции, финансирани по този фонд. Наложи се от 1 януари 2023 година да се освобождават чиновници заради липса на финансиране ", добави ръководителят на Агенцията.

По думите ѝ през предходната година се е усетил дефицит на работещи, само че се правело всичко допустимо свободните бройки за чиновници да бъдат запълнени.

Правната комисия в Народното събрание разисква на първо четене законопроекта за повече защита на бежанските центрове. Текстът беше импортиран незабавно от ГЕРБ-СДС И Движение за права и свободи след случаите на произшествия с мигранти. С промените ще стане допустимо назначението на още близо 1300 гранични служители на реда, както и спомагателни 270 чиновници за защита на бежанските центрове.

Снощи на митинг в столичния квартал Овча купел жители поискаха пропускателен режим и вечерен час в бежанския център в региона, постоянно полицейско наличие, изграждане на цялостна система за видеонаблюдение и започване на работата по пренасяне на центъра. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР