Депутатите избраха Росен Желязков за председател на 49-ото Народно събрание.

...
Депутатите избраха Росен Желязков за председател на 49-ото Народно събрание.
Коментари Харесай

Депутатите избраха Росен Желязков за председател на 49-ото Народно събрание

Депутатите избраха Росен Желязков за ръководител на 49-ото Народно заседание. Той беше подсилен от 136 депутати.

Кандидатурата му беше издигната от ГЕРБ-СДС. Вчера двете най-големи политически групи ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната-Демократична България “ се договориха за председателското място.

Председателското място ще ротационно, като след три месеца ще бъде определен нов.

Реплики сред Българска социалистическа партия и „ Продължаваме промяната “

„ Честито на Никола Минчев. Той ще е ръководител през лятната почивка “, разгласи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която уточни, че двете огромни сили се пробват да заобиколят Конституцията.

Лидерът на социалистите напомни изявления на представители на Политическа партия, Демократична България и ГЕРБ, които за заявявали, че в никакъв случай няма да поддържат политическите съперници. Българска социалистическа партия не поддържа Росен Желязков.

Размяната на реплики сред Българска социалистическа партия и Политическа партия продължиха със спор сред Явор Божанков, Корнелия Нинова и Георги Свиленски.

Божанков упрекна ръководителя на Българска социалистическа партия в „ 50 нюанса морал “ и добави, че в предходния парламент групата на социалистите е обсъждала кабинет с ГЕРБ и Движение за права и свободи с мандат на „ Български напредък “.

Свиленски отхвърли сходна полемика да се състояла и сподели, че след изключването на Божанков от Българска социалистическа партия, той е „ останал в Народното събрание, с цел да вземе още една заплата “.

Съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев акцентира, че Политическа партия няма да поддържа държавно управление с мандат на ГЕРБ, а по отношение на избора на ръководител изясни:

„ Предишният парламент месец и половина се занимава с Изборния кодекс, които доведоха до най-съмнителните резултати в последните 25 години. Тези промени бяха гласувани от болшинство, което поддържа Вежди Рашидов за ръководител. Бюджетът за Политическа партия е голям приоритет, само че Народното събрание няма по какъв начин да го включи в законодателната стратегия, защото Народното събрание не може да го внесе. Ако бъде импортиран, ще го разгледаме. В момента се опитваме да създадем нещо мъчно – опитваме се да изберем ръководител и да свършим потребна работа по Плана за възобновяване, Закона за домашното принуждение и правосъдната промяна. Това е наличието на законодателната стратегия “, разяснява съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев. Според него даже и без образуване на държавно управление, приемането на законите ще „ придвижи България напред “.

ПП-ДБ няма да поддържа кандидатурата на Петър Петров от „ Възраждане “ за ръководител на Народното събрание.

Позицията на Движение за права и свободи

„ Виждаме, че се оформя болшинство. Движение за права и свободи не е част от това болшинство и ще е негова съпротива “, сподели ръководителят на партията Мустафа Карадайъ.

„ ГЕРБ плюс „ Промяната “ е равно на „ замяна “. Досега последните две години слушаме за модели и смяна на модели, само че виждаме опит за подмяната. Днешното съвещание и болшинство е естествено. Битието им е еднообразно – един и същи основател, модел и в нарушаване на Конституцията и законите на страната “, добави Карадайъ.

От „ ИТН “ поддържат избора на Росен Желязков за ръководител на Народното събрание, защото парламентарната процедура до момента е била той да е излъчен от най-голямата мощ, напомни Тошко Йорданов, само че посочи, че Има Такъв Народ не поддържа ротацията.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР