Депутатите гледат на второ четене проекта за промени в Конституцията.

...
Депутатите гледат на второ четене проекта за промени в Конституцията.
Коментари Харесай

Депутатите се чудят кога, ако не сега, да променят Конституцията

Депутатите гледат на второ четене плана за промени в Конституцията. Бившият правосъден министър, сегашен народен представител от парламентарната група на ПП-ДБ и член на Комисията по конституционни въпроси Надежда Йорданова показа измененията и редакциите в Основния закон.

Малко преди този момент пленарната зала в Партийния дом на " Възраждане " и " ИТН " , а в нея останаха представителите на сглобката - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Единствената опозиционна партия, която остана в зала е Българска социалистическа партия.

В плана за промени в Основния закон е записано, че се връща пълномощието на президента да освобождава и да назначава ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор. То бе отстранено в първия вид, само че след рецензии и мнения остана. Приет бе текст, съгласно който в случай че няма декрет на президента за назначението на ръководителите на Върховния административен съд (ВАС), Върховния касационен (ВКС) и основния прокурор в 7-дневен период, решението за избора се обнародва автоматизирано и влиза в действие.
 Има Такъв Народ: Сглобката реже Конституцията с флекс и овладява страната
Има Такъв Народ: Сглобката реже Конституцията с флекс и овладява страната

Това Народно заседание връща комунизмът с бързи крачки

Служебните министър председатели ще се избират всред ръководителя на Народното събрание, ръководителя на Върховния касационен съд, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител. Ограничения в пълномощията на служебното държавно управление могат да бъдат планувани в закон.

Запазва се методическото управление на обвиняването.

Окончателно Висшият правосъден съвет (ВСС) ще бъде разграничен на две - прокурорски и съдийски съвет. Квотите в тях ще се запазят по този начин, както е по план, с цел да се подсигурява съдийската самостоятелност. В новия Висш съдебен съвет ще има 15 членове - ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, 8 определени от съдиите и 5 от Народното събрание. В прокурорския съвет влизат 10 членове - основният прокурор, двама определени от прокурорите, един от следователите и шест от Народното събрание. Мандатите и на двата съвета ще са от по 4 години.

Сегашният състав на Висш съдебен съвет ще продължи да работи най-малко още девет месеца , макар че е с изминал мандат. Общо заседание ще наследи пленума на Висш съдебен съвет. Неговите пълномощия ще се лимитират до решение единствено на някои въпроси. Главният прокурор и правосъдният министър ще останат в това заседание, само че няма да имат право на глас. Мандатът на основния прокурор става 5 години, а на ръководителите на висшите съдилища - седем.
 Възраждане приготвят тъжба до Конституционен съд за промените в главния закон
Възраждане приготвят тъжба до Конституционен съд за промените в главния закон

Конституцията ще бъде нарязана с флекс, предизвестява Костадин Костадинов

Върховна касационна прокуратура (ВКП) и Върховната административна прокуратура (ВАП) се закриват и на тяхно място ще има единствено Върховна прокуратура . Също по този начин ще отпадне опцията прокуратурата да прави инспекции във всички администрации, само че пък ще бъде непокътнато правото й да нападна административни актове.

Съдебният инспекторат ще остане в сегашната си форма.

Хора с двойно поданство ще могат да стават депутати. Запазва се концепцията Народното събрание да не се разпуска при неспособност за съставяне на кабинет, а нови избори се създават не по-късно от месец преди приключването на периода на пълномощията на настоящия парламент.

Въвежда се и самостоятелната конституционна тъжба. Така жители ще могат да сезират Конституционния съд (КС_, само че филтър ще са съдилищата.

Остава датата на националния ни празник - 3 март.
 Денков: Промените в Конституцията са съгласувани с най-експертните институции на европейско равнище
Денков: Промените в Конституцията са съгласувани с най-експертните институции на европейско равнище

Аргументите на опозицията за блокирането на измененията в Основния закон са изцяло измислени

Макар и без опозиционните партии " Възраждане " и " ИТН " да са в зала, дебатите се разгорещиха - сред вносителите на промените от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, които кръстосаха шпаги с парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България ".

Първо водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че болшинството ще довърши дефинитивно фантазията за правдивост . Промените в Конституцията не е никаква правосъдна промяна, разкритикува соцводачът, за която държанието на " Възраждане " и Има Такъв Народ е любопитно, с което не пазят интереса на гласоподавателите си. Между първо и второ четене влошихте качеството на измененията в Основния закон, уточни Нинова.

" Парламентът няма юридически и честен потенциал да прави промени в Основния закон и да трансформира публичния контракт в България. Подигравате се с главния закон на България - планът е юридически необразован и съставлява аматьорство в най-висша степен, за жалост с най-висшия закон на страната ", безапелационна бе Нинова. Българска социалистическа партия ще гласоподават срещу измененията в Конституцията на второ четене.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов отговори на Българска социалистическа партия. Той поздрави Нинова за решението на социалистите да останат в пленарна зала и да водят спор . Конституционното статукво в правосъдната власт е източник на непрекъснати публични разтърсвания, уточни Христо Иванов и подсети, че първата тактика за правосъдната промяна е писана от министър на правораздаването на Българска социалистическа партия от далечната 1996 година - Младен Червеняков.
 Президентът Радев ще се произнесе за новата Конституция най-после
Президентът Радев ще се произнесе за новата Конституция най-после

Крум Зарков: Радев няма да внесе своя план, тъй като нямало да бъде чут

Според него тъпо е, че Българска социалистическа партия ще замерят вносителите на плана за промени в Конституцията със спекулативни и обидни епитети. Христо Иванов запита Нинова кое Народно заседание да чакат народните представители, с цел да одобряват плана за промени в Конституцията.

Нинова отговори на Христо Иванов, че Българска социалистическа партия постоянно са били поредни в позицията си и като виновна съпротива не отказвали спор. Вместо да защитавате националния суверенитет, предавате националния суверенитет. Вместо да реформирате прокуратурата, я вършиме своя подчинена, разкритикува още веднъж тя.

Думата взе и някогашният народен представител от ПП-ДБ, а понастоящем самостоятелен депутат Радостин Василев . Той прикани болшинството в пленарна зала да осмисли измененията в Конституцията, тъй като нямат доверието на обществото. " За да се промени Конституцията би трябвало да вървиш с високо вдигната глава, който има знанията, уменията, престижа и уважението да го направи. Вие господин Иванов, и вие господин Кирил Петков загубихте доверието, тъй като седите дружно на една маса с Бойко Борисов, който го няма в пленарна зала постоянно, когато приказвам. Целта ви е да парцелирате правосъдната система и да овладеете прокуратурата ", заяде се Василев.

Депутатите се скараха и за промяната датата на националния празник на България - на 3 март с 24 май, макар че концепцията отпадна от плана за промени в Конституцията. 24 май е България и е най-хубавият празник, само че отпадна, тъй като не трябва да сблъскваме два хубави празника за страната, аргументира се Тома Биков от ГЕРБ-СДС.
 Депутатите дават още 9 месеца живот на сегашния Висш съдебен съвет
Депутатите дават още 9 месеца живот на сегашния Висш съдебен съвет

Оставиха шефа на Върховен касационен съд като вероятен длъжностен министър председател

Народните представители се скараха и за двойното поданство, на което ще имат право законотворците. Мая Димитрова от Българска социалистическа партия изрази противоречие с тази корекция в Основния закон и съобщи, че България като страна не е наясно какъв брой са българите, които имат повече от едно поданство, какъв брой живеят в чужбина и къде живеят зад граница. Тя прикани депутатите да помислят дали с този избор няма да се сложи под заплаха националният интерес и националната сигурност на страната.

Иван Ченчев пък се заяде с двойното поданство на някогашния министър председател и сегашен съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков.

Радостин Василев още веднъж взе думата. Той се надява ГЕРБ-СДС да гласоподават срещу двойното поданство за народни представители, които имат уседналост в страната 18 месеца. В момента се отваря вратата авансово избрани хора и сътрудници да бъдат вградени на българската политическа сцена, уточни Василев. И съпостави - уседналостта, която се предлага в плана била като две бременности или като две сглобки да минат и да се завъртят за 18 месеца.

Дебатът продължава.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР