Депутатите гледат на второ четене бюджетите на Националната здравно –

...
Депутатите гледат на второ четене бюджетите на Националната здравно –
Коментари Харесай

НС разглежда на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО

Депутатите гледат на второ четене бюджетите на Националната здравно – осигурителна каса (НЗОК) и Държавното публично обезпечаване ( ДОО).

Освен бюджетите, народните представители ще гласоподават кандидатурите на Петър Чобанов от Движение за права и свободи и на Андрей Гюров от Политическа партия за подуправители на Българска народна банка, както и ще изберат ръководител на Сметната палата.
 
Бюджетът на НЗОК бе признат на второ гласоподаване в бюджетна комисия на 23 юни. Депутатите се съгласиха към средствата за Специализирана извънболнична здравна да бъдат добавени 6,66 млн. лева за диагностика и оценка на невроразвитийни разстройства, които до момента не са заплащани от фонда, усилиха се и средствата за диетични храни с 4 млн. лева, като те ще се вземат от перото за лекуване зад граница.

Бюджетът бе признат и на първо четене в пленарна зала с гласовете на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили и Политическа партия – Демократична България. С измененията в бюджетна комисия увеличаваните на средства за първична извънболнична здравна помощ са в размер на 459,26 млн. лева или с 95,56 млн. лева повече от 2022 година, нарастване на средствата за профилирана извънболнична здравна помощ (вкл. за сложно диспансерно (амбулаторно) наблюдаване в размер на 455,7 млн. лева, или с 75,4 млн. лева повече от 2022 година, нарастване на средствата за дентална помощ в размер на 274,1 млн. лева, или с 34,3 млн. лева повече от 2022 година, както и нарастване на средствата за медико-диагностична активност в размер на 237,3 млн. лева, или с 30,0 млн. лева повече от 2022 година

Освен това депутатите одобриха нарастване на средствата за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели за домашно лекуване на територията на страната и за лекарствени артикули за лекуване на злокачествени болести и лекарствени артикули при животозастрашаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, включени в пакета здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК, и прилагани в изискванията на болнична здравна помощ, които НЗОК заплаща отвън цената на оказваните медицински услуги в размер на 1 764,8 млн. лева, или с 249,3 млн. лева повече от 2022 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР