Депутатите гласуваха на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с

...
Депутатите гласуваха на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с
Коментари Харесай

ВСС ще продължи да съществува до избирането на Висш съдебен и Висш прокурорски съвет, реши НС

Депутатите гласоподаваха на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които до избирането на Висш правосъден и Висш прокурорски съвет, основани с промените в Конституцията, ще продължи да работи до момента настоящият Висш правосъден съвет (ВСС) и Пленум. С преходните и заключителни разпореждания в законопроекта бяха гласувани промени в Закона за правосъдната власт.

Според признатите текстове д о избирането на Висшия правосъден съвет и Висшия прокурорски съвет, актуалният Висш правосъден съвет продължава да упражнява пълномощията си според настоящото законодателство , при съблюдаване рестриктивните мерки, планувани в наредбите от Закона за изменение и допълнение, посредством Пленум, съдийска и прокурорска гилдия, съобщи Българска телеграфна агенция.

От „ Българска социалистическа партия за България “, „ Възраждане “ и „ ИТН “ възразиха по отношение на допустимостта на измененията, които се вършат, и настояха, че по този метод се „ суспендира “ Конституцията и се вършат „ промени на промени “ в главния закон. От „ Възраждане “ и „ ИТН “ желаеха да бъде подложено на гласоподаване допустимостта на обсъжданото предложение. За анулацията на разглеждането със „ за “ гласоподаваха 44 депутати, 106 бяха „ срещу “ и четирима – „ въздържал се “.

Представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев открои някои проблематични моменти след приемането на измененията в Конституцията и влизането им мощ на 26 декември 2023 година Той разяснява, че е обикновено конституционните текстове да са по-абстрактни и посочи, че точно заради тази причина в параграф 22 от промените в Конституцията е планувано, че в период от шест месеца Народното събрание приема законите, които се отнасят до използването на тези промени и допълнения.

Според Магдалинчев измененията в Закона за правосъдната власт, съгласно които до избирането на Висш правосъден съвет и Висш прокурорски съвет, актуалният Висш правосъден съвет продължава да упражнява пълномощията си, е разумно и вярно.

С изменението в Конституцията бяха осъществени промени по отношение на структурата на Висш съдебен съвет, по отношение на новите органи, които се основават, респективно техните пълномощия, добави той и акцентира, че с тях се основава Общо заседание сред препоръките на съдиите и прокурорите. Общото заседание обаче не извършва и не се приравнява на функционалностите, които има пленумът на Висш съдебен съвет, означи Магдалинчев. Пленумът на Висш съдебен съвет по Конституция го няма. Разписано е, че той не съществува. Тези пълномощия на Пленума на Висш съдебен съвет са от значително значение, тъй като Пленумът е органът, който се явява разпоредник с бюджета на правосъдната власт, той изготвя и внася плана на бюджет на правосъдната система, Пленумът дефинира числеността на органите на правосъдната власт, дефинира възнагражденията на магистратите и възнагражденията на правосъдните чиновници, добави той.

Магдалинчев уточни, че осъществяването на функционалностите не е тъждествено с преустановяване на пълномощията на съответния орган и разяснява, че с по този начин направените промени до някъде се вкарва някакъв ред и порядък във действието на Висш съдебен съвет.

Петър Петров от „ Възраждане “ разяснява, че с измененията в Конституцията „ сглобката “ е протекция Висш съдебен съвет. Такъв орган към този момент не съществува. Съществуват два нови органа, само че те към момента не са основани, означи той.

Мая Димитрова от „ Българска социалистическа партия за България “ съобщи, че няма да поддържат предлагането, тъй като е в нарушаване на правилника за работа на Народното събрание и тъй като е в нарушаване на Конституцията. Ние суспендираме на конституцията, сътрудници, добави тя.

Това е ремонт на Конституцията, която одеве реформирахте. Подобни поправки на ремонта са срам за институцията Народно заседание. Нашето Народно заседание не е обикновено а, е превърнато в строеви орган на „ сглобката “, съобщи Гроздан Караджов от „ ИТН “. Той бе безапелационен, че предлаганото изменение няма да реши нито един от проблемите в Съдебната система, а единствено ще задълбочи хаоса в нея.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР