Депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за медиацията,

...
Депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за медиацията,
Коментари Харесай

Медиацията става задължителна при спорове за разводи и родит...

Депутатите гласоподаваха на първо четене промени в Закона за медиацията, съгласно които се вкарва наложителна правосъдна медиация по избрани цивилен и търговски каузи, в това число разногласия за наставнически права и разводи, написа dnes.dir.bg.

Законопроектът, който е част от Плана за възобновяване и резистентност, е импортиран от служебното държавно управление и би трябвало да влезе в действие от 1 януари 2024 година.

Той е част от пътната карта за осъществяване на обновена тактика за продължение на промяна в правосъдната система, призната през 2016 година, част от отчетите на Европейска комисия до Екологичен потенциал и Съвета на Европа, по-известни като мониторинговия механизъм, както и от разработки на Висшия правосъден съвет, съобщи от парламентарната естрада служебният министър на правораздаването Крум Зарков.

Той означи, че медиацията е извънреден значим прийом по две аргументи. Един от проблемите на българската правосъдна система е неравномерната натовареност на съдилищата, само че той е извънредно значим и за българските жители, тъй като обезпечава бързо, на ниска цена и дейно средство за решение на разногласия, изясни Крум Зарков, представен от Българска телеграфна агенция.

Доказано е, че медиацията е един от способите за превъзмогване на неравномерната натовареност на съдилищата, добави министърът. Той сподели, че са предложили въвеждането на наложителна медиация и посочи, че не е наложително реализиране на съглашение, само че е наложителен опит за него в избрани цивилен и търговски каузи, в които считат, че ще се реализира висока степен на успеваемост.

Това са разводите, разрешаването на разногласия по отношение на практикуване на наставнически права и промените на ограничения, свързани с упражняването им, разрешаването на различия във връзка упражняването на тези права, установяване на ограниченията за персонални връзки в фамилията, разпределение на прилагане на личната движимост, парични вземания, делбата и други каузи, които доста постоянно се проточват в съдилищата без необикновен триумф, съобщи Зарков. Той уточни и плануваните случаи в комерсиалното право.

Този лист може да бъде допълван и съкращаван, според волята на народните представители, сподели Зарков.

Депутатите одобриха срокът за оферти сред първо и второ четене да бъде три дни.

С измененията се дефинират условията към лицата, които ще могат да реализират правосъдна медиация, характерните им функционалности и отговорности, както и самата процедура. Процедурата по правосъдна медиация ще се реализира от един или повече посредници, вписани в листата на посредниците към Съдебен център по медиация в случай че не бъдат посочени по общо единодушие на страните.

Предвижда се процедурата по медиация да се организира след привършване на размяната на бумаги, в избран от съда период, който не може да бъде по-дълъг от три месеца, като правосъдното дело няма да се стопира, а при несъблюдение на предписание на съда за осъществяване на медиация, на страната ще бъде налагана глоба.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР