Депутати от управляващото мнозинство и техни колеги от Воля и

...
Депутати от управляващото мнозинство и техни колеги от Воля и
Коментари Харесай

Шофирането след употреба на наркотици – доказване, умисъл и проблеми в практиката


Депутати от ръководещото болшинство и техни сътрудници от " Воля " и Движение за права и свободи оферират да се смекчат наказванията за водачи, при които тест регистрира приложимост на опиат, само че бъде потвърдено, че сега на ръководството не са били под неговото влияние. Същото да важи, когато използването на дрога се открива единствено въз основата на свидетелски показания или със специфични разследващи средства, планува още законопроектът за смяна в Наказателен кодекс, оповестен на уеб страницата на Народното събрание.

За разлика от алкохола, при който за закононарушение се смята единствено шофирането след използването на над 1,2 промила, при дрогата няма граница, макар че тя оставя следи в организма даже да е призната дни по-рано и от дълго време въздействието й да е отминало. Това важи най-много за марихуаната.

" Установяването на метаболит в организма все още на действието значи само, че в миналото във времето лицето е използвало наркотично вещество, като е допустимо да се касае за интервал от часове, дни, седмици или даже месеци, и нездравословният резултат от злоупотребата да е отминал ", пишат създателите на предлагането в претекстовете си, като съгласно тях, в случай че опиатът не е повлиял по никакъв метод на държанието на водача, лидерът не би трябвало да бъде наказван.

Депутатите оферират използването на дрога да се открива посредством тест на слюнката, а по-късно и с кръвна проба.

" Ако се потвърди съществуване на наркотично вещество в слюнката, освен това с одобрените тестери, чиито настройки, особено предопределени за надзор на водачи, демонстрират позитивен резултат единствено в къс интервал след използването, може да се одобри, че наркотичното вещество оказва въздействие и върху реакциите на лидера ", пишат в претекстовете си те.

Според тях с предлагана смяна " въпросът ще бъде позволен посредством баланс сред устрема към нулева приемливост по отношение на сходни прояви и главният принцип, че с цел да се разгласи за закононарушение, действието би трябвало да е общественоопасно ".

Историческо пояснение
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР