Депутати от управляващата коалиция настояват за спешно изслушване на главния

...
Депутати от управляващата коалиция настояват за спешно изслушване на главния
Коментари Харесай

Депутати викат Гешев в НС: изпратил в НАП само 1/3 от политиците със сметки и имоти в чужбина

Депутати от ръководещата коалиция упорстват за незабавно чуване на основния прокурор Иван Гешев. Оказва се, че прокуратурата е изпратила в Национална агенция за приходите едвам езва трета от държавните чиновници, за които ДАНС и КПКОНПИ са открили, че има данни за недекларирани сметки и парцели в чужбина. Приходната организация не открила нито едно нарушаване при инспекциите на тези лица. Това стана ясно в четвъртък от изявление пред публицисти на Михал Камбарев, ръководител на парламентарната комисия по предварителна защита на корупцията и на шефа на Национална агенция за приходите Румен Спецов. Комисията организира закрито съвещание по отношение на парцели на висши държавни чиновници в чужбина.

" Броят на хората, които са изпратени от прокуратурата е една трета от това, което ДАНС споделиха, че имат ", сподели Михал Камбарев, ръководител от антикорупционната парламентарна комисия и народен представител от " Продължаваме промяната ". " Г-н Гешев е време да си подаде оставката и тази прокуратура да се реформира ", сподели той.

Самият Спецов уточни пред медиите, че Национална агенция за приходите е проверила 38 лица, само че не са открити нарушавания.

" Проверките са завършили през 2020 и началото на 2021. 38 лица са тествани и не е намерено нарушаване. Лицата, които са подадени към Национална агенция за приходите за инспекции, е открито, че има разминаване сред заявеното имущество, прихода и банковите сметки. Ще ви дам образец, обещано лице е било длъжно да заявява банкова сметка в чужбина с 10 000 евро, само че тя не е заявена и надлежно КПКОНПИ открива това нещо. Но в хода на проверката(на Национална агенция за приходите - б.а.) е открито, че са от друга съответна активност, което не значи, че са с неуточнен генезис ", изясни Спецов, представен от БГНЕС.

Той отхвърли да уточни лица, които са били проверявани.

" В Национална агенция за приходите са пристигнали съответни сигнали, които към този момент са били открити от ДАНС. Ние изследвахме техния генезис. Ще се въздържа да показвам лица ", сподели той.

Спецов заяви, че инспекциите по " Барселонагейт " не престават. В проблема са забъркани имената на манекенката и тогавашна " Мис Бикини ". В изпратените до Министерство на вътрешните работи документи се твърди, че може да става дума за скица за пране на пари. Чрез две компании са купени скъпа къща и бутик, за които се твърди, че са употребени от Йовчева. Самият Борисов сподели, че няма и не е имал къща в Барселона, макар че никой в никакъв случай не е твърдял сходно нещо.

" По " Барселонагейт " инспекциите не престават за съответни лица. Ще приключат, когато получим цялата информация. Не всичко, което идва от чужбина, идва с нужната скорост ", добави Спецов.

" Всички сигнали и цялата информация се ревизира, в случай че има условия, които не са били известни, ще бъдат тествани ", заключи той.

През 2021 година още веднъж прокуратурата не откри магистрати и политици с недекларирани сметки в чужбина. – 27 магистрати, измежду които 17 съдии, петима прокурори и петима следователи, както и по двама депутати, зам.-министри и ръководители на общински препоръки, един кмет и четирима зам.-кметове.

Имената им останаха в загадка, тъй като съобщаването на данъчна информация е закононарушение, изясняват от прокуратурата.

За листата с лица на висши държавни длъжности с имущество в чужбина заприказва тогава и служебният вътрешният министър Бойко Рашков. Той попита за какво прокуратурата мълчи над две години и

На въпрос в предаването " ЕвродикоФ " има ли подобен човек, Рашков тогава отговори: " Бих споделил: " Топло ". Рано е да стане горещо ".

Според него дамата, с която живее въпросният магистрат, има пари на влог, които също правели усещане. Ставало дума за няколкостотин хиляди. На пряк въпрос на водещия има ли основен прокурор в този лист Рашков отговори:

" Ще се въздържа да ви отговоря на този въпрос. Не съм споделил " не ", не споделям и " да ", а се възпирам ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР