Депутати от Продължаваме промяната -Демократична България, ГЕРБ и ДПС са

...
Депутати от Продължаваме промяната -Демократична България, ГЕРБ и ДПС са
Коментари Харесай

Управляващите и ДПС се опитват да забавят избора на разследващ главния прокурор

Депутати от " Продължаваме промяната -Демократична България ", ГЕРБ и Движение за права и свободи са внесли в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), с които оферират системата, по която се избира проверяващия основния прокурор арбитър, да е друга от тази, по която се избират останалите магистрати.

Измененията са импортирани в петък, 7 юли и би трябвало да бъдат гледани на първо четене в правна комисия още през днешния ден, 11- ти юли, плануват още мандатът на този състав на Висшия правосъден съвет (ВСС) да бъде продължен с най-малко още шест месеца. Това значи, че нов избор ще бъде изработен при започване на идната година. Вероятно ръководещите желаят да изчакат измененията в главния закон, които евентуално ще обзет и структурата и състава на правосъдния съвет.

 Определен е съдията, който ще проверява основния прокурор Определен е съдията, който ще проверява основния прокурор

Напрактика предложенията ревизират неотдавна в Закона за правосъдната власт и Наказателнопроцесуалния кодекс, които предвиждаха в период от три месеца от приемането им да се избере нов състав на Висшия правосъден съвет. Промените бяха атакувани в Конституционния съд от към този момент някогашния основен прокурор Иван Гешев и съдът позволи да прегледа настояването му.

От късите претекстове към законопроекта, не се схваща какво постанова да бъде заменена системата за избор на проверяващ пъкъл хок прокурор. Предложенията са подписани от Десислава Атанасова, Кирил Петков, някогашният министър на правораздаването Надежда Йорданова, Атанас Атанасов и Хамид Хамид. " Дневник " не съумя да се свърже с някой от тях за коментар на промените.

Срещи системата за асортимент на съдии и това кои каузи да гледат те има от дълго време подозрения, като през годините е имало редица рецензии към нея. Не е известно и за какво в случай че депутатите имаха рецензии към нея, единствено преди месец одобриха изборът и на съдията, проверяващ основния прокурор да се прави точно през същата система.

Още повече, че текстовете са импортирани в деня, в който системата за инцидентно систематизиране на делата към този момент дефинира арбитър Даниела Талева от наказателната гилдия на Софийския градски съд да бъде назначена от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет за прокурор във Върховната касационна прокуратура. Тя би трябвало да ревизира и сигнала против и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов. Сигналът против него е от преди той да стане краткотраен титуляр на държавното обвиняване.

Тази седмица, прокурорската гилдия трябваше да разиска и да назначи Талева. По информация на правосъдният съвет ще опита да не я назначи незабавно - с аргумента че в Конституционния съд има позволено за разглеждане на дело и би трябвало да се изчака произнасянето му.

Пред изданието, магистрати разясняват, че измененията основават чувство за правна неустановеност, тъй като промените са импортирани от депутатите, които единствено преди броени седмици одобриха въпросните текстове, които в този момент поправят.

" Ако тези текстове се одобряват, аз ще си отдръпва единодушието да бъдат включена в листата от съдии, всред които да се избира проверяващ ", споделя арбитър Теодора Стамболова, единственият висш арбитър, поискал да бъде включен в листата с магистрати, подготвени да проверяват основния прокурор или ръководителите на висшите съдилища.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР