Депутати от “ настояват за приоритетно държавно финансиране на българското

...
Депутати от “ настояват за приоритетно държавно финансиране на българското
Коментари Харесай

Обединени патриоти настояват за приоритетно държавно финансиране на българското филмопроизводство

Депутати от " “ упорстват за предпочитано държавно финансиране на българското филмопроизводство. Според тях за отпущането на средства следва да се ползват прецизни културни критерии, а в контролиращите активността комисии да се назначават хора, отговарящи на избрани критерии. Това са част от предложенията на народния представител от Вътрешна македонска революционна организация Мария Цветкова - и зам.-председател на Комисията по просвета и медии в Народно събрание, направени дружно със секретаря на ПГ „ Обединени патриоти “ и народен представител от НФСБ Христиан Митев. Промените са импортирани сред първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за филмовата промишленост.
След извършени две срещи с депутати от Вътрешна македонска революционна организация, измежду които и заместник-председателят на Организацията доцент Милен Михов, инициирани от българския представител и член на делегацията на Вътрешна македонска революционна организация в Европейския парламент Андрей Слабаков, с Милко Лазаров - ръководител на Съюза на българските кино дейци, Екатерина Чурилова - правист на Съюза, и режисьора проф. доктор Михаил Мелтев, бяха изложени редица проблеми пред сектора, които Патриотите в Народното събрание одобриха като собствен дълг да разрешат. Удобен миг беше отворената тематика с импортираните от Министерски съвет редакции в ЗФИ.
Мария Цветкова пое самодейността и дружно с Христиан Митев одобриха препоръчаните от Съюза на българските кино дейци хрумвания за промени, които да дадат фокус при държавното финансиране на българските кино планове. Като да вземем за пример предлаганата в член 26, алинея 6 наредба, която дава гаранции, че финансирането на българското филмопроизводство ще има приоритет. С смяната Патриотите упорстват средствата за възобновяване на разноски за произвеждане на аудио-визуални творби, от които ще могат да се възползват и непознати продукции, да бъдат отпускани единствено, в случай че е обезпечена дотация за произвеждане на български филми най-малко в минималния размер, очакван в ЗФИ – чл.17, ал.4, т.1 (§. 12 от законопроекта).
 Знаете ли, че на този ден е прожектиран първият български филм? Знаете ли, че на този ден е прожектиран първият български филм?
Днешният 13-ти януари е специфична дата в историята на българското кино. На днешния ден през далечната 1915-та година е прожекцията на п...
По отношение на държавната помощ, предоставяна по схемата за възобновяване на част от разноските за филми, създадени на територията на България, в това число и непознати, следва да се ползват същите културни критерии за оценка на кандидатстващите планове като тези, които се изискват за производството на филми с държавни средства.
С импортираните промени в Допълнителната наредба Патриотите включват в дефиницията надлежно на средностатистически бюджет на игрален, документален и анимационен филм и разноските за неговия показ, разпространяване и фестивално присъединяване. В момента те са изключени от дефинициите, макар че в оферти текст, признат на първо четене, се планува средствата за държавно подкрепяне за показ, разпространяване и фестивали да са включени като част (15 на сто) от дотацията за филмопроизводство. Тя се дефинира въз основата на средностатистическите бюджети за миналата година надлежно на 12 пълнометражни игрални кино лентата, 22 пълнометражни документални кино лентата и 250 минути анимация.
Функциите на Националния съвет за кино следва да бъдат непокътнати и след изменението на закона, защото основават гаранции за практикуване на цивилен надзор в процеса на взимане на решения от администрацията, свързани с установяване на политиката в сферата подпомагането и развиването на филмовата промишленост. Предложението за въвеждане на нови пълномощия на изпълнителния шеф на ИА „ НФЦ “ лишава функционалностите на  Националния съвет за кино, с което се обезсмисля съществуването на подобен орган. Предложението цели опазване на досегашната законодателна уредба при осъществяване на финансова оценка на кандидатстващите за държавна поддръжка планове. Функциите на НСК по в този момент настоящия закон следва да се запазят, защото са гаранция за практикуване на цивилен надзор върху активността на администрацията, стимулират предложенията си от " Обединени патриоти “.
Относно състава на комисията по член 10, алинея 1 считаме, че е неприемливо в закона да не се съдържа никаква наредба по отношение на състава и метода на образуване на националните художествени комисии. По тази причина предлагаме в закона да бъдат въведени най-малко минимални условия - гарантиращи, че в комисиите ще бъдат включени представители на главните участници в художествено-творческия развой по основаването на филми.
 Отбелязваме Деня на българското кино Отбелязваме Деня на българското кино
На 13 януари, преди повече от век – през 1915 година, в първото столично кино " Модерен спектакъл " се състои обществената премиера на първи...
В препоръчаната смяна на член 13 на ИА „ НФЦ “ са предоставени прекомерно общи пълномощия за осъществяване на финансовата оценка на плановете. Липсват ясни правила по какъв начин тъкмо ще се извърши и провежда финансовата оценка. Считаме, че не следва кардинални положения да се регламентират в подзаконов акт, защото това основава предпоставки за превратно практикуване на пълномощия и занижава опциите за ефикасен надзор върху администрацията, която на процедура сама ще сътвори разпоредбите за своята работа, защото Правилникът за използване на закона се изготвя и приема от изпълнителната власт. По тази причина настояваме да се резервира в този момент настоящата законодателна наредба във връзка с финансовата оценка на кандидатстващите за държавна помощ планове – посредством финансова комисия, избрана по транспарантен метод и настояща по ясни правила.
В оферти законопроект са отпаднали огромна част от условията към състава на националните художествени комисии, което основава неустановеност по какъв начин тъкмо ще бъдат определяни членовете на тези комисии. Считаме, че забележителен пропуск в закона е неналичието на съответна наредба по отношение на метода на образуване на комисиите по член 8, алинея 1, т. 2, както и неналичието на законови условия за професионална подготовка и опит  на техните членове. Предлагаме в закона най-малко да бъде планувано тази материя да бъде уредена в Правилника за използване на закона.
Считаме, че неналичието на наредба на условия към организациите в региона на филмовата промишленост, които се регистриране в регистъра по член 19 е пропуск на законопроекта. Въвеждането просто на регистрационен режим – без никакви критерии (като да вземем за пример условие за дейна активност на организацията за интервал от най-малко 5 години; условия за избран най-малък членски състав; за действителен опит на членовете на организацията в областта на филмовата промишленост – като създатели и продуценти и др.) основава предпоставки в регистъра да бъдат вписани безграничен брой Неправителствени организации, сред които, по изцяло неразбираеми правила, Изпълнителният шеф на НФЦ ще избере 12 членове на НСК. По тази причина считаме, че е извънредно значимо в закона най-малко да бъде планувано такава наредба да се вкара с Правилника за използване. В правилника би трябвало да се планува също по този начин и механизъм за изтриване от регистъра на организация в случай че тя не дава отговор на критериите за представителност.
Отлагането на влизането в действие на закона ще обезпечи задоволително време за изработването на правилника за неговото използване, без който законът не би могъл на процедура да бъде наведен в деяние заради забележителните промени по отношение на досегашната уредба, се споделя още в претекстовете.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР