Депутати от ГЕРБ пренаписаха предложенията си за промени в Наказателно-процесуалния

...
Депутати от ГЕРБ пренаписаха предложенията си за промени в Наказателно-процесуалния
Коментари Харесай

ГЕРБ внесе промени в проектозакона за разследващия главния прокурор

Депутати от ГЕРБ пренаписаха предложенията си за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, с които се основава фигурата на прокурор, проверяващ основния прокурор. Променитe са импортирани от шестима от депутати на партията, отпред с Красимир Ципов и Анна Александрова, съобщи Дарик.

Първата е обвързвана с метода на избиране на този прокурор , както и с това, че той ще проверява освен обвинител №1, само че и заместниците му. ГЕРБ се отхвърлят от първичното си предложение претенденти за поста да предлагат единствено шестима членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС). Правото да предлагат е обещано на най-малко шестима членове на целия Висш съдебен съвет, т.е. и на съдиите.

Магистрат, който желае да заеме тази служба, щ е може и самичък да внесе документи .

Друга значима смяна е болшинството, с което Висш съдебен съвет ще избира прокурора, проверяващ основния. Въвежда се условие за най-малко 15 гласа от общо 25 членове на съвета. " По този метод в избора му ще бъдат ангажирани и членовете на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет ", изясняват създателите на предложенията сред първо и второ четене, защото прокурорите (заедно с обвинител №1) са общо 11, т.е. с цел да има избор, ще би трябвало поддръжка и от съдии.

Когато при първото гласоподаване никой от претендентите не е получил най-малко 15 гласа, изборът ще продължава с балотаж сред двамата претенденти с най-вече гласове.

Освен това ГЕРБ оферират и по-кратък мандат на прокурора , проверяващ основния. Първоначалната им концепция беше той да е 7 години, само че в този момент е за 5 години.

Има и друга смяна, обвързвана със статута на този нов обвинител . От ГЕРБ оферират в Закон за съдебната власт да се запише, че след края на мандата му той " се назначава на заеманата преди избора служба, на равна по степен служба или на служба с една степен по - висока от заеманата преди избора в органите на правосъдната власт ". " По този метод в допълнение ще се подсигурява независимостта на прокурора по следствието против основния прокурор или негов заместител, защото ще може съгласно неговото предпочитание да се върне на длъжността, която е заемал, или да се назначи за прокурор или арбитър в еднакъв по степен орган на правосъдна власт или за прокурор или арбитър в орган на правосъдната власт с една степен по - висок от органа, в който е работил преди избора ", изясняват вносителите. Т.е. след края на мандата си, в случай че изиска, прокурорът ще може да излезе от системата на държавното обвиняване и да стане арбитър.

Друго значително изменение е, че за първи път по изключение за проверяващия основния прокурор се вкарва правосъден надзор над отводите за формиране на досъдебно произвеждане . В нов член 213а в Наказателно-процесуален кодекс се планува, че това разпореждане на прокурора по следствието против основния прокурор предстои на обжалване пред Специализирания углавен съд в седемдневен период от приемането на преписа.

Съдът преглежда делото еднолично в закрито съвещание не по-късно от един месец от постъпването на материалите по преписката, като се произнася с определение.

При анулация на постановлението съдът може да дава единствено стимулирани инструкции за използването на закона, без да се визира вътрешното разбиране на прокурора. Освен това при анулация на постановлението съдът ще указва какви дейности и за определяне или инспекция на какви обстоятелства следва да се извършат.

Това определение може да се стачкува от прокурора и да се апелира от потърпевшия или неговите наследници, ощетеното юридическо лице и лицето, направило известието, пред Апелативния профилиран углавен съд. Той се произнася в състав от трима съдии в закрито съвещание с определение, което е дефинитивно.

Съдът може да анулира наново разпореждане за отвод единствено когато дадените инструкции не са изпълнени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР