Депутати от Демократична България призоваха руската посланичка у нас Елеонора

...
Депутати от Демократична България призоваха руската посланичка у нас Елеонора
Коментари Харесай

Демократична България иска отзоваване на Митрофанова

Депутати от " Демократична България " приканиха съветската посланичка у нас Елеонора Митрофанова да бъде отзована.

“Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова излезе с необмислено послание за Трети март. Към нея би трябвало да бъде приложена най-тежката глоба в дипломацията - тя би трябвало да бъде отзована”, съобщи Антоанета Цонева в изявление за медийна група “Добруджа”.

А сътрудника ѝ Ивайло Мирчев разгласи в собствен пост във фейсбук:

“Време е съветският дипломат да бъде помолен учтиво да напусне страната”.

Както Клуб Z писа, във видеопоздравлението си за Трети март, Елеонора Митрофанова съпостави страната ни с Донбас и приказва най-вече за войната в Украйна, повтаряйки " опорките " на Кремъл. Посланичката в действителност поздравява България за Освобождението единствено в първото и последното изречение на речта си, в останалото време приказва срещу Украйна. Нещо повече, тя съпостави проблемите в Донбас със страданията на българския народ по време на османското робство. На всичкото от горната страна твърди и че България е получила свободата си.

Преди това пък съветското посолство назова страната ни " подлога ". " Във връзка с осведомителната експанзия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги, която се води по отношение на осведомителните запаси на нашата страна - в България са блокирани или не се зареждат правилно редица уеб сайтове на съветски държавни институции и медии, в това число и на дипломатическата ни задача в София ", гласеше известие във фейсбук страницата наруската задача, като подтекстът беше блокирането на уеб сайтове с съветска агитация, а по-късно пък Съветът за електронни медии реши да се спре достъпът и до малките екрани Russia Today и Sputnik и техните производни.

На 2 март пък Митрофанова бе привикана в Министерство на външните работи поради следващия " шпионски скандал " и откакто през целия ден разиграва министерството, се озова на връх Шипка да сервира цветя и прати заместител.

По-рано денем Стефан Тафров, посланик и някогашен народен представител от " Демократична България ", също прикани Митрофанова да бъде оповестена за личност нон грата поради езика, който употребява съветското посолство в София.

" В уеб страницата на съветското посолство част от българите бяха наречени " подлоги ". Дали " слугинаж " или " подлоги " - доста е обидно. На уеб страницата на българското посолство в Русия няма да намерите обиди. Г-жа Митрофанова би трябвало да бъде оповестена за личност нон грата. Това е моето мнение ", съобщи Тафров пред Нова телевизия. " Много страни членки на Европейски Съюз смъкнаха нивото на дипломатическите връзки без съветските посланици да назовават жителите подлоги или слугинаж. България би трябвало като страна да резервира достолепието си. Никой дипломат няма право да наскърбява български жител ", сподели още Тафров.

Бившият български представител в Организация на обединените нации съобщи, че дипломацията изисква посланикът да се отзове, когато бъде поканен от външното министерство. Митрофанова е била поканена на среща от Министерство на външните работи преди три дни по отношение на следствието за съветски посланик, който е правил нерегламентирана разследваща активност в България.

" Тя е тук, с цел да поддържа връзка с българските институции. Когато външно министерство я предложения на среща, тя е длъжна да се отзове. Това е пренебрежение към българските институции ", сподели Тафров.

Също през днешния ден от " Ние идваме ", правоприемник на Отровното трио, желаеха от премиера Кирил Петков и външната министърка Теодора Генчовска неотложно отзоваване на съветската посланичка у нас, в рамките 72 часа, и оповестяването ѝ за личност нон грата.

" След като лицето Митрофанова обществено обиди целия български народ и властта с определението " подлоги ", на 3 март тя си разреши груби неистини и имитация на българската история. Прякото съпоставяне сред Освобождението на България и кръвопролитната кланица в Украйна е подигравка с нашата история и памет ", показват в настояването си до Външно и премиера Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Мария Капон.

И допълват:

" Абсурд е да се съпоставя Цар Александър II, именуван Освободител, с кървавия деспот Владимир Путин. Такова държание към сензитивна за българския народ тематика, обвързвана с националния ни празник, не си е разрешавал даже дипломат на Съветския съюз в границите на комунистическия режим в България. Надяваме се на незабавни дейности, които да запазят от похищения достойнството и достолепието на българските жители ".

Към момента реакция на настояванията няма.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР