Депутати от БСП са внесли проект за промени в Изборния

...
Депутати от БСП са внесли проект за промени в Изборния
Коментари Харесай

БСП предлага връщане на хартиените бюлетини

Депутати от Българска социалистическа партия са внесли план за промени в Изборния кодекс, които плануват връщане на хартиената бюлетина като опция на машинния избор. Това заяви Би Ти Ви в понеделник.

Гласуването на хартия отпадна с последните промени в Изборния кодекс. Промените влязоха в действие при изборите за 46-о и актуалното 47-о национално заседание, като съгласно сегашните правила машинният избор е наложителен при секции с над 300 регистрирани гласоподаватели.

От партията настояват, че всеобщото въвеждане на машинно гласоподаване е довело до рекордно ниска изборна интензивност. Предложението на Българска социалистическа партия планува хартиените бюлетини още веднъж да станат опция във всички секции.

Вносители са Георги Свиленски, Филип Попов и Румен Гечев, като съгласно тях смяната няма да докара до спомагателни разноски. Предложението планува резултатите от хартиените бюлетини и машинния избор да се сумират и по този начин да бъдат вписвани в секционния протокол. Към него ще се ползва и машинният протокол, както е било на последните два вота.

На последните парламентарни избори, когато Българска социалистическа партия остана на четвърто място, лидерката на партията Корнелия Нинова уточни, че машинният избор е отказал част от електората ѝ.

По-рано денем председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова също изиска връщане на хартиените бюлетини.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР