Депутатът от Продължаваме промяната - Демократична България и бивш министър

...
Депутатът от Продължаваме промяната - Демократична България и бивш министър
Коментари Харесай

Даниел Лорер потвърди, че ще бъде едната номинация за еврокомисар

Депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " и някогашен министър на нововъведенията и растежа в кабинета " Петков " Даниел Лорер удостовери, че таман той е ще номинацията на обединението за еврокомисар. Мястото стана вакантно откакто Мария Габриел избра да стане ротационен министър председател и министър на външните работи в държавното управление на ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Във вторник (20 юни) министър председателят Николай Денков разгласи, че България ще излъчи двама претенденти за еврокомисар, който да заеме мястото на Мария Габриел. Те ще бъдат препоръчани от двете обединения, подкрепящи държавното управление - ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България "., че чака да получи две имена - на мъж и на жена, от които да избира. Кой ще бъде предлагането на ГЕРБ към този момент не е известно.

Мария Габриел бе еврокомисар по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта. По думите на Лорер най-логично би било идващия еврокомисар от България да поеме същия сектор. Това обаче не е наложително, а ръководителят на европейската комисия Урсула фон дер Лайен може да реши да го трансферира на различен (или други) еврокомисар, както към този момент постъпи, и да предложи напълно нов портфейл.

В името на опазване на салдото, би трябвало номинацията на София да е жена, ползваща се от поддръжката на Европейската национална партия. Лорер съобщи, че не се тормози от това като уточни, че Европейската комисия е почнала работа със съответствие 15:12 мъже-жени.

 След Габриел: Каква е процедурата в Европейския парламент за нов еврокомисар След Габриел: Каква е процедурата в Европейския парламент за нов еврокомисар

" По средата на тази комисия на Ирландия се наложи да размени своя еврокомиср и той беше сменен от жена, тъй че съответствие стана 14 на 13. Сега даже и да бъде определен мъж за представител на България, това още веднъж ще върне комисията в съотношението в което тя е почнала, тъй че нямаме никакъв проблем ", сподели Лорер. Въпреки това по неофициална информация превес би имала номинацията на жена, ползваща се от поддръжката на Европейската национална партия, защото Европейската комисия се пробва да резервира половия баланс сред еврокомисарите.

Лорер загатна, че номинациите биха могли да породят " градивно напрежение, само че значимото е България да се движи напред и да има представител на масата на Еврокомисията, когато се вземат решение съдбините на целия континент ".

След като България дефинира своите кандидатури, тя би трябвало да ги разиска с Фон дер Лайен, която да ги предложи в Европейския парламент. На обществено чуване в съответната комисия евродепутатите ревизират компетентността на претендентите, а оценката " да " или " не " идва след разискване при закрити порти на усещанията и преценката на готовността на претендента.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР