Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев написа коментар в социалната мрежа

...
Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев написа коментар в социалната мрежа
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев разкри 12 мита за ветрогенераторите

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев написа коментар в обществената мрежа Фейсбук за ветрогенераторите . Той разкри 12 мита, свързани с тях , които тормозят обществеността. Публикуваме неговия разбор без редакторска интервенция:

„ 12 мита за ветрогенераторите

1. Ветрогенераторите съставляват заплаха за китовете и ще унищожат риболова в Черно море

В Черно море китове няма. Има обаче черноморски акули, които са тъкмо толкоз рискови за хората, колкото ветрогенераторите за морските риби и бозайници. Като цяло фауната в Черно море не е изключително разнообразна, тъй като във водата има прекомерно високи равнища на сероводород. Factcheck-ът на BBC, Euronews и разнообразни специалисти изрично опровергават изказванието, че ветрогенераторите са смъртоносни за морските животни. Относно резултата върху популациите от риби в морето, в това число електромагнитните предавания, данните са безапелационни, че вредите са минимални, а през годините са създадени и прилагани разнообразни софтуерни начини, с цел да бъдат лимитирани изцяло.

На този стадий не са показани никакви съществени научни доказателства, че генераторите ще издават нискочестотни трептения и електромагнитни предавания, които ще унищожат риболова в Черно море. Това са мантри, основани на страхове, а не научнообосновани данни.

Много изследвания в Северно и Балтийско море демонстрират в дълготраен проект даже позитивен резултат за екосистемите в морето, в резултат на така наречен рифов резултат, при който фундаментите на структурата работят като риф, привличайки морски организми към себе си и създавайки нова екосистема. Показателни са и статистиките за уловената риба в Нидерландия и Дания през годините, и двете страни чисти експортьори, като Дания заема 5-о място в света. В интервала 2013-2020 година Нидерландия усилва офшорните си ветроенергийни мощности 10 пъти, като данните на Евростат демонстрират опазване на улова през годините, а през 2018 година се доближават даже рекордните 411 млн. тона за разлика от 324 млн. тона през 2013 година

На риболовците няма да е неразрешено на правят активност в зоната на вятърните паркове, а ограничението на траленето в зоната на парковете в други страни не е съответстващо за България, защото то тук е неразрешено.

Турция и Румъния също възнамеряват построяването на вятърни турбини в свои черноморски води, а в моретата към Европа към този момент има стотици такива, без да са източник на замърсяване. България, Кипър и Словения остават единствените страни в Европейски Съюз с изход на море, които към момента не са подхванали никакви стъпки във връзка с вятърната сила.

2. Вятърните турбини изтребват стотици хиляди птици

Смъртта едвам на една от всеки 4000 птици е породена от конфликт с вятърните турбини. На 20 км във вътрешността в морето тази статистика се чака да бъде още по лимитирана, въпреки че подробен орнитологичен мониторинг е част от оценката на въздействието, което по закон всеки един парк прави и дава, преди да получи позволение за създаване. В България към този момент има обстоен 5-годишен мониторинг в региона на Калиакра на резултата от ветрогенераторите върху птиците, който демонстрира, че те не водят до загуба на местообитания или до риск за предпазените типове.

3. Ветрогенераторите ще загробят туризма по Черноморието и ще доведат до затварянето на хотелите

Труднообяснима и обратно на всякаква логичност наподобява взаимовръзката сред ветрогенераторите във вътрешността в морето и броя туристи по плажовете му. Няма данни от други страни за понижен брой туристи по техните крайбрежия и плажове след построяването на ветроенергийни паркове. Точно противоположното – практиката от други страни демонстрира, че морските парковете могат да бъдат употребявани за атракцион, като хиляди туристи употребяват услуги за разходка с лодка и даже качване до самата турбина (Middelgrunden, Дания) в страни като Германия, Белгия, Нидерландия, Дания. Многобройните компании оферират сходно премеждие с лодки. Относно вузалния резултат, изследванията демонстрират, че след 10 благи той е много слаб, а на 20 км раздалеченост от брега, турбините са съвсем невидими даже и при ясно време.
Най-сериозната опасност за туризма край Черно море е презастрояването на крайбрежието, замърсяването на водата и войната, стартирана от Путин в Украйна. Определени лобита по проблема с ветрогенераторите в действителност обслужват таман ползите на Кремъл, в случай че съдим по източниците на информация, които популяризират лъжите за резултатите от добива на този вид възобновима сила.
Много туристически страни със мощно изразена сезонност на летния туризъм също към този момент имат построени офшорно вятърни централи и са в развой на тяхното обмисляне без неоснователни терзания за резултата върху туризма. Например Италия и Франция (с към този момент работещи централи), Гърция, Португалия, Испания.

4. Ветрогенераторите ще доведат ч*рнилки по Черноморието

Този неприличен и расистки коментар бе изработен по време на кръглата маса в българското Народно заседание. Негов създател беше един от най-активните съперници на построяването на ветрогенератори в морето.

5. Ветрогенераторите ще загрозяват гледката от брега към морето

Когато офшорните перки са ситуирани на задоволително отдалечено разстояние от брега, те не могат да бъдат възприемани като грозни, тъй като нито се виждат, нито се чуват. Перките в Черно море ще са на сред 20 и 50 километра разстояние от сушата. Човек с растеж сред 1.70 и 2 м вижда обекти на разстояние сред 4.6 и 5 км във вътрешността в морето.

Нужно е също да се означи, че локациите, богати на вятърен запас в Черно море, са мощно съсредоточени по морската ни граница с Румъния, а за потребностите на страната, в най-оптимистичния случай, ще са нужни едвам 1 до 1.5 % от българската акватория, с цел да се изградят мощности, които да поеме електроенергийната ни система. Поради това страховете на общини като Созопол, Поморие и даже на Варна са мощно пресилени, тъй като турбини няма по какъв начин да се разположат наоколо до тях (поради липса на запас или прекомерно натоварени корабоплавателни трасета). От друга страна, икономическият подтик за Черноморския район би бил громен, заради развиването на свързани браншове като корабостроителство, логистика и аквакултури.

6. Вятърните „ мелници “ ще намалят цената на парцелите към мястото, където те са конфигурирани

Отново наличните статистики и съществуващи научни данни оборват това безпокойство като несъстоятелно.

7. Вятърните генератори ще повлияят отрицателно на климата в района

Още едно изказване, което е най-меко казано голословно. Ветрогенераторите не са източници на нездравословни излъчвания, които замърсяват въздуха или водата. Точно противоположното – вятърната сила изцяло може да понижи зависимостта от изкопаемите горива, с което се редуцират въглеродните излъчвания и замърсяването на въздуха.

8. Ветрогенераторите променят посоката напразно и поради тях стартират да порастват необикновени растения

Авторът на тази теза пропуща да посочи накъде ще задуха вятърът и какви нови биологични типове ще се появят в резултат на ветрогенераторите. Тя е безусловно несъстоятелна.

9. Между ветрогенераторите няма да има нужното разстояние

Перките ще бъдат ситуирани на отдалеченост един километър една от друга, тъй че сред тях необезпокоявано да минават риболовен кораби и да се слагат нужните риболовен мрежи. Дори за разработчиците на планове не е в интерес турбините да са ситуирани наоколо една до друга, тъй като това лимитира вятърната маса, която всяка турбина би употребила. Практиките от други страни даже демонстрират, че националните регулации лимитират дистанцията сред турбините, тъй че да се получи баланс сред най-голямото допустимо количество на създадена вятърна сила и употребяваната повърхност.

10. Законопроектът за силата от възобновими източници в морските пространства обслужва лобистки ползи

Чии лобистки ползи? Така и не излиза наяве, тъй като индивидът зад изказванието чистосърдечно признава, че голямото му количество информация в действителност не било тествано и по тази причина не желае да споделя елементи обществено. Любопитно обаче за какво всякога, когато в България се работи за енергийна диверсификация от възобновими източници, най-близките кръгове до Русия в България се подвигат на протест.

Въз основа на обществени данни и калкулации, се планува този закон да отключи произвеждане на електрическа енергия със себестойност съвсем на половина от плануваните цени на районните електроенергийни пазари към 2040 година Това е значимо както за крайните консуматори в страната, по този начин и за цялата конкурентоспособност на българската промишленост. Разходът за единица създадена сила от ОВЯЕЦ се пресмята да е 2 до 3 пъти по-нисък от цената на единица създадена сила от новопостроените АЕЦ мощности. Икономическите изгоди за черноморските райони са обилни с упования за хиляди нови работни места (около 9000 за 1 ГВт парк), 5 млн. лева годишни доходи за инсталаторски пристанища за интервала на построяването на един подобен парк и 0.5 млн. лева за по-малки пристанища, които да обезпечават поддръжка. Допълнително за един парк са нужни минимум 30 разнообразни типа корабоплавателни съдове, което би било чудесна опция за корабостроителния и ремонтния отрасъл.

11. Офшорните перки са със съмнителна икономическа успеваемост на перките
В Дания, единствено за 2019 година, вятърно-енергийната промишленост в страната обезпечава 33 159 директни работни места (2% от всички частни работни места в Дания) и още 63 000 работни места в прилежащи промишлености. Вятърната промишленост също способства доста за налозите с 13,8 милиарда датски крони (€ 1,9 млрд.), платени през 2018 година посредством главната верига на цената.

В реалност през 2022 година заради енергийната рецесия и високите равнища на инфлация, няколко плана бяха спрени, а търговeте в Европа не се радваха на огромен интерес. Но през 2023 година бяха пуснати в употреба рекордните 4,2 ГВт нови офшорни вятърни паркове, което е с 40% повече по отношение на 2022 година Бяха доказани нови вложения на стойност Евро 30 милиарда – за нови 9 ГВт в границите на 8 парка, които ще бъдат издигнати през идващите години. Нови заводи за съоръжение бяха отворени в Полша, Дания, Германия, Нидерландия и Испания. 2023 година беше най-хубавата записана година за нови офшорни вятърни съоръжения както в Европейски Съюз, по този начин и в цяла Европа. Проекти, които трябваше да отсрочат окончателното си капиталово решение през 2022 година, още веднъж бяха обновени.
Orsted, които през 2023 година записват EBITDA от към Евро 2.5 милиарда, чакат оперативната облага за тази година да бъде сред Евро 3 и Евро 3.4 милиарда Oфшорният им бизнес се е удвоил през 2023 година

12. Ще погребваме френски перки в България по този начин, както горим боклука на Италия у нас

Още от серията безпочвени хрумвания, които повече отслабват, в сравнение с да усилват причините на съперниците на вятърната сила. Никой няма да погребва френски перки в българската земя.

През последните години се реализира сериозен напредък във връзка с рециклируемостта на лопатките на турбините (които бяха единственият нерециклируем съставен елемент преди това). Европейските производители сполучливо тестваха, а към този момент и доставят изцяло рециклируеми лопатки след 2021 година
Потенциалните вложения в Черно море се правят оценка на Евро 22 милиарда Само в област Добрич и Варна ще бъдат основани 27 000 нови работни места. Развитието на пристанищната инфраструктура, риболовът и туристическият отрасъл са измежду промишленостите, които ще завоюват най-вече.

Вятърните централи в Черно море създават електрическа енергия при цени близо 25% по-ниски от междинните на пазара, с което ще обезпечат евтина електрическа енергия и ще понижат вноса в интервалите на свръхпотребление вечер.

Офшорният вятър може да обезпечи по-ниски цени на електрическата енергия и по-голяма енергийна сигурност на България, а енергийната ни самостоятелност ще продължава да е приоритет за нас. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР