Депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев пусна във Фейсбук-профила си законопроекта,

...
Депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев пусна във Фейсбук-профила си законопроекта,
Коментари Харесай

Делян Добрев пусна във Фейсбук проекта, който ще понижи цената на бензина с левче

Депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев пусна във Фейсбук-профила си законопроекта, за който ГЕРБ твърди, че ще намали цената на бензина с левче. Бившият енергиен министър приканвай почитателите си да го разискват.

Засега той е коментиран най-вече от партийни симпатизанти и то не всъщност, а възторжено.

За същия план предходната събота водачът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели, че е наредил на Делян Добрев " още в понеделник да го внесе в Народното събрание ".

Законопроектът, който се състои от четири глави с общо 11 члена, планува да се полза и да се внася в във Фонд " Сигурност на енергийната система " разликата сред котировките на нефта вид " Брент " и доста по-евтиния от него вид " Уралск ", който се преработва от " Лукойл Нефтохим " в Бургас.

 

Размерът на този нов данък ще се дефинира от Министерския съвет. Средствата от него ще се изразходват целево за компенсиране на крайната цена на бензина и дизела при пазаруването им от бензиностанции.

 

Преди няколко дни Делян Добрев съобщи, че ГЕРБ имат вид на Закона за компенсиране на битовите консуматори на горива - вкарва се вноска освен от Лукойл Нефтохим Бургас, а и от всички компании, преработващи съветски нефт, ще са длъжни да вършат вноска във фонда за енергийна сигурност. Този механизъм не касае бюджета, това е една от мощните му страни.

Всички компании, свързани с преправка или пречистване на петрол, обвързван с Русия, ще са длъжни да вършат въпросната вноска във фонда. Вноската ще се образува сред цената на Средиземноморската борса, сорта Брент и сорта Уралс.

Нашият законопроект е за дерогацията да не облагодетелства съветските компании, тези 3 милиарда на година да не отиват в Швейцария, а да бъдат отстъпка за всички консуматори в България, посочи Добрев.

Добрев съобщи, че разгласява закона за публично разискване, с цел да може ГЕРБ да съберат в допълнение хрумвания и в границите на идната седмица ще го внесем публично в Народното събрание и ще започва процедурата по неговото приемане.

Той добави, че в случай че този закон не бъде признат и не съумеят да трансферират дерогациите към българския консуматор в размер на 1 лева, ГЕРБ ще внесат различен проектозакон да се откажем от дерогацията и да зареждаме с качествения Брент, а не уралския петрол.

" На този стадий в закона компенсацията е за всички и откакто е за всички, тя няма да е 1 лев, а евентуално ще бъде по-малко ", разясни той.

" Когато някоя друга компания внася подготвени горива и ги продава от 2,99 лева на колонка, това значи, че това е нефт положително качество. Ние желаеме да вземем разликата сред уралския петрол и брента и остатъкът да бъде единствено за вътрешния пазар. Калкулациите са за над 100 милиона за месец ", обясни Делян Добрев и добави: " Намеренията на служебния кабинет са положителни, те желаеха да реализират това, което ние в този момент ще реализираме. Само че те следваха прекомерно тясно европейския правилник. Затова се наложи ние да създадем наш механизъм - той е и с поддръжката на служебния кабинет, съгласували сме текстовете с Министерството на финансите и Агенция митници ".

Добрев разясни, че този закон не касае вносните горива и не събира вноски от тях. Ние считаме, че вносните горива образуват цената в България: " Ако обложим и едните, и другите, този лев, който ще компенсираме, ще се отрази в цените ".

" Рафинерията сега работи на ишлеме. Собствениците на брента, на барелите и притежателите на медиаторите в горивото, са тези, които ще внесат тези 100 млн. в бюджета. Всички, които преработват съветски петрол, са наранени. Ние желаеме да се съблюдава правилото. Ние желаеме да не печелят тези компании, а да печели българския консуматор ", съобщи още Добрев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР