Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов е проверяван за пране на

...
Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов е проверяван за пране на
Коментари Харесай

Проверяват депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов за пране на пари

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов е проверяван за пране на пари поради осъществена от него голяма облага от продажба на акции, оповестява “Свободна Европа “. Депутатът е правил консултантстка активност за американска компания, която създава лекарствени артикули. Вместо заплащане в пари, той е получил акции на сдружението.

През 2021 година депутатът е продал част от акциите си на борсата ие спечелил 1.6 милиона $, което е провокирало интереса на службите. До прокуратурата е подаден сигнал за евентуалноналичие на пране на пари

“Свободна Европа “ написа, че от години Иванов е работел с американската компания Enzolytics, в чието управление е българинът Хари Жабилов. Името му нашумя в България през предишното десетилетие около създаването на препарат за лекуване на ХИВ и няколко типа рак. Продуктът е тестван още преди 1989 година от починалия му татко доктор Хари Жабилов. 

През 2018 година Иванове сключил контракт за консултантски услуги с компанията на Жабилов-младши. Контракът допуска, че депутатът ще получи 20 млн. акции на сдружението. В началото на 2021 година Иванов продава посредством капиталов медиатор част от акциите си на фондовата борса в Ню Йорк и съгласно неофициална информация на " Свободна Европа " осъществя облага на обща стойност над 1.6 млн. $.

Два самостоятелни един от различен източника на изданието са удостоверили, че преводите на парите от покупко-продажбите с акциите на депутата към негова банкова сметка са станали мотив за инспекция по Закона за ограниченията против изпирането на пари в ДАНС. След това организацията е подала информация по случая на антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

" След извършени оперативни дейности, доставяне с документи и снемане на пояснения от господин Иванов и други лица, с решение на комисията от 14 юли 2021 година, материалите са изпратени на прокуратурата по подготвеност за преценка за вероятно закононарушение, обвързвано с изпиране на пари ", се споделя в известието на антикорупционната комисия

Лъчезар Иванов споделя,  че е дал на българските институции всички документи, с които разполага и не се тормози от нищо.

" Подал съм всички контракти, които имам, подписани с (компанията) – от коя година, какво, що. Включително съм предал и това, което са ми превели като акции. Всъщност, не знам от кой момент в България е неразрешено с финансови принадлежности да се борави. Ако това съгласно тях е нарушаване, в целия свят е най-нормалното нещо – заплащане да бъде осъществено с такива принадлежности ", каза депутатът. 

Той изяснява, че е получил акциите през 2018 година, които са били блокирани сега на приемането. Иванов не е можел да ги продаде незабавно и по тази причина не ги е показал в имуществената си декларация за въпросната година. Те не попадат и в заявеното от него имущество за 2019 и 2020 година, само че той твърди, че е отчел облагата от тях, дружно с останалите му дялове от компанията, в края на мандата на 44-ото, както и при влизането си в 45-ото Народно заседание (НС) напролет на 2021 година

Декларациите за предходната година към момента не са оповестени в регистъра на КПКОНПИ.

Лъчезар Иванов осъществя облага при продажба на акциите, които нарастват за две години близо 500 пъти. Иванов изяснява покачването на акциите с напредъка на плановете, по които е зает. Става въпрос за имуностимулатор, както и за препарати против рак на яйчниците и простатата. По думите му продуктът, предопределен за хора с имунна непълнота, е получил лиценз в Съединени американски щати и следва да бъде създаван в България.

" Това е един теоретичен опит, който е изработен в Съединени американски щати – там е получил лиценз, след което тука ние го доразработихме и се стигна до това, че той ще бъде създаден в България. Дай Боже всичко да мине, производството ще се прави в България и оттука ще се прави дистрибуцията на този препарат ", твърди Иванов, представен от „ Свободна Европа “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР