Депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Делян

...
Депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Делян
Коментари Харесай

Делян Добрев отказал охрана след заплахи за живота му

Депутатът от ГЕРБ и ръководител на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев заяви, че преди две години е получавал закани за живота си и му е било препоръчана защита от НСО, само че той я отказал. Той описа това, давайки за образец пред бТВ в понеделник по какъв начин законодателните решения в бранша накърняват бизнес ползи за милиони.

По самодейност на Добрев и няколко депутати от ГЕРБ предходната седмица Народното събрание одобри от 1 януари 2018 всички електроцентрали с мощ над 5 МВ, които не продават на контролирания пазар или нямат дълготрайни контракти за изкупуване на електрическата енергия им, да са длъжни да продават тока си единствено на енергийната борса. Веднага по-късно стана ясно, че търговци на ток са оповестили внезапно покачване на цените си от 50 до 90 % пред свои бизнес клиенти, ползващи ток на приблизително напрежение. Добрев разгласи, че шепа търговци купуват сила по ниски цени непрозрачно и " дерибействат " и прикани дребният бизнес да се върне на контролирания пазар.

" Използвах мощни думи, през днешния ден не бих ги изрекъл, откакто видяхме какво се случи с представителя на Национална агенция за приходите, заминавал се с фискални измами, който бе прострелян през днешния ден ", сподели Добрев и напомни, че в енергетиката постоянно става въпрос за стотици милиони

" Не се опасявам за живота си, само че такива случки ни карат всички да се замислим, че това с което сме се нагърбили не е по никакъв начин леко ", сподели депутатът от ГЕРБ.

Той напомни по какъв начин преди две години законодателни промени са решили казуса с паричния недостиг в " Националната електрическа компания ": " Преди две години заварихме недостиг от 800 млн. лева, които някой вземаше, а към този момент не ги взема. Става въпрос за доста пари и доста ползи ".

От думите на Добрев се разбра, че по същото време получил закани за живота си поради работата си. Те идвали от енергийна компания, чиито ползи бил уязвил. Депутатът добави, че има визия от кое място са издави заканите, само че не желае да разяснява това.

Той добави още, че и в този момент знае чии ползи е нарушил със законовата корекция за излизането на цялата търговия на свободния пазар единствено на борсата за тока.

По думите му сега има няколко търговци на ток, които се пробват за манипулират пазар с предложение на по-високи цени с ясното схващане, че няма доста други възможности на доставка на ток на свободния пазар. По думите му обаче " няма да мине номера " на тези компании, тъй като към този момент цялата търговия ще е през борсата.

" След 1 януари ще има бистрота, до момента постоянно има подозрение, че един взел ток, различен - не, един - на една цена – различен на друга, един си поръчал по телефона и така нататък ", разяснява Делян Добрев

Вече на сравнителната платформа на борсата за ток всеки може да види какви са цените купува и продава, добави той. Според него задачата на внезапното повдигане на цената на тока за бизнеса е, че до 31 декември търговци се пробват да продадат силата си скъпо, защото към този момент на борсата няма да реализират сегашните ниски цени, контрактувани непрозрачно.

Той даде за образец по какъв начин в петък след апела му към дребния бизнес, употребяват ток на ниско напрежение, да се върне на контролирания пазар, на борсата за ток АЕЦ " Козлодуй " продала силата си за 76 лв/Мвтч, до момента в който търговците предложили цени от 120 лева

Според него пазарът на ток ще стане доста по-прозрачен и еластичен откакто всички производители на ток излязат на борсата, където могат да играят и огромните предприятия непосредствено

По мотив някои от мненията, че тогава токът ще нарастне, Добрев разяснява, че в случай че има нарастване, то ще е минимално, в случай, че към този момент не пет-шест играчи, а над 150 компании ще могат да си купят ток.

Излизането на толкоз доста производители на електрическа енергия ще наложи ударното им образование и лицензиране като участници на борсата. Според борсовия оператор не се чака проблем с изсипването на толкоз нови играчи на борсата, нито основаването на вакуум на пазара поради неспособност на някои от тях да се провеждат бързо за насилственото си излизане на борсата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР