Депутатът от Демократична България“ Ивайло Мирчев е изискал детайлна информация

...
Депутатът от Демократична България“ Ивайло Мирчев е изискал детайлна информация
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев пита Рашков къде са иззетите от МВР над 200 хил. биткойна през 2017 г.

Депутатът от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев е изискал детайлна информация от вътрешния министър Бойко Рашков за биткойните, които са били конфискувани от Министерство на вътрешните работи като доказателства по време на международната операция „ ПРАТКА/ВИРУС “ против митнически измамници през 2017 година, оповестиха от пресцентъра на " Демократична България ".

Преди 5 години Центърът за противопоставяне на престъпността в Югоизточна Европа (SELEC) заяви, че България е конфискувала 213 576 биткойна, които по днешна цена са към 7 милиарда $. Когато биткойните са конфискувани, цената им по пазарна цена е била 500 милиона $.

Опитите на проверяващи публицисти от " Биволъ " да открият каква е ориста на биткойните по време на държавното управление на ГЕРБ, не доведоха до триумф. Обстоятелствата към тази интервенция остават неразбираеми и до през днешния ден, както и случилото се с иззетата криптовалута.

Ивайло Мирчев желае от вътрешния министър да получи отговор дали е формирано досъдебно произвеждане, импортиран ли е обвинителен акт в съда, какъв брой биткойни и други криптовалути са конфискувани в границите на следствието, къде се съхраняват биткойните – на онлайн платформа или борса, на hot wallet (портфейл на даден компютър, обвързван с интернет), на cold wallet (портфейл на устройство, настрана от компютъра, което няма връзка с интернет) или на различен притежател.

“Разполагат ли проверяващите органи с нужните частни ключове и основни думи за възобновяване на тези частни ключове, с цел да могат да се разпореждат с конфискуваните биткойни и други криптовалути? Извършено ли е досега някакво предписание с тези доказателства и в случай че да – какво предписание, по кое време и по каква причина, налични ли са все още като доказателства по делото и разполагаем на прокуратурата ли са? ”, пита Мирчев, който ще очаква информация и от министъра на електронното ръководство Божидар Божанов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР