Депутатът от БСП и бивш министър на външните работи няма

...
Депутатът от БСП и бивш министър на външните работи няма
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин оттегля номинацията си за евролистата на БСП

Депутатът от Българска социалистическа партия и някогашен министър на външните работи няма да взе участие в надпреварата за Европейския парламент, като отдръпва номинацията си от листата на Българска социалистическа партия. Вигенин направи това посредством страницата си във фейсбук, където благодари на алените организации, които са го издигнали, написа " Гласове ".

``
реклама

Решението ми няма връзка с последния Национален съвет, осведомих ръководителя Корнелия Нинова за желанията ми преди провеждането му, написа той. И разгласи, че изрично поддържа лидера на листата Елена Йончева.

Ето и цялостният текст на обявата на Кристиан Вигенин:

Уважаеми социалисти, 
Скъпи другари,

Бих желал да се обърна към вас накратко във връзка идните избори за Европейски парламент.

На първо място - с думи на признателност към тези близо 100 общински и районни организации, които са издигнали кандидатурата ми за член на Европейския парламент. Да получа номинации от 1/3 от организациите на Българска социалистическа партия без да съм провел нито един телефонен диалог, без да съм изискал авансово поддръжка от никого, за мен значи доста. Приемам го и като оценка за работата ми до момента, и като доверие в задатък. Особено ме докосна фактът, че съм получил номинации от всички организации от област Благоевград - региона, която представлявах в Народното събрание в предходния мандат. Тези номинации слагат точка на всички спекулации и демонстрират отношението на социалистите към мен. Нека знаят, че където и да съм, могат да разчитат на моята поддръжка и подпомагане. Ценя високо и обстоятелството, че получих всеобща поддръжка от социалистите в настоящия ми изборен регион, който съставлявам за повторно - Ямбол. Много от тях категорично подчертаваха, че не би трябвало да разбирам номинирането ми като предпочитание да не бъда техен депутат, а като оценка, че Българска социалистическа партия би трябвало да изпрати в Брюксел опитни и потвърдени представители и имат вяра в мен. Специална стойност за мен има и поддръжката от половината районни организации в София, по тази причина желая да загатна с признателност Софийската градска организация, в която членувам от 1996 година

Обръщам се и с думи на отговорност. След дни на сериозен размисъл, претегляйки разнообразни причини по какъв начин мога да бъда най-полезен за Българска социалистическа партия и за България в идващите няколко години, аз взех своето решение - оставам тук! Признавам, че беше изкушаващо да се боря за място в Европарламента, който напуснах преди 6 години, с цел да се върна в националната политика, а в този момент, с насъбрания опит като министър и народен представител, да се опитам да реализира повече в Брюксел. Но в днешната обстановка няма място за страсти и ирационални решения. Искам да споделя с вас най-важните аргументи:

1. България е изправена пред тежки провокации, няма да е пресилено, в случай че кажа, че под въпрос е оцеляването ни като нация. Следващите 4-5 години ще бъдат решаващи дали ще успеем да променим посоката на развиване или ще се сринем. Вярвам, че опитът и знанията, които получих през годините, ще бъдат по-ценни тук и в този момент - както за одобряването на Българска социалистическа партия като партия на алтернативата, по този начин и в вероятност за сполучливото ръководство на страната.

2. Европейската политика има два стълба - единият несъмнено е наднационалният, който се въплъщава от директно определения Европейски парламент, само че другият е в столиците на страните-членки. Министрите заседават в Съвета, в Европейския съвет заседават държавните и държавните ръководители, да не пропущаме и националните парламенти, които получават по-съществена роля в европейските каузи. Българска социалистическа партия би трябвало да има мощно европейско ядро в София и одобрявам за своя отговорност да бъда част от него. Успешна е единствено тази политика, която е добре координирана в #Брюксел и #София, в случай че европейски и национални цели са в синхрон - постигнахме го с " Визия за Европа " и " Визия за България ", би трябвало да го подсигуряваме и в практическото им приложение. Искам да съм сигурен също, че нашите евродепутати ще имат нужната поддръжка и ще могат да разчитат на добра връзка и съдействие с националното ниво на политиката.

3. Имам своите отговорности пред гласоподавателите. През 2005 година Ямбол стана политически трамплин за мен, когато спечелихме 4 от 5-те мандата, а по-малко от две години по-късно напуснах, с цел да поведа листата на Българска социалистическа партия в първите Евроизбори на България. През 2017 година дружно постигнахме още веднъж най-високия резултат за Българска социалистическа партия в страната. Днес, обаче, не считам за подходящо още веднъж да се запътя към Брюксел - желая да върна най-малко малко от това, което социалистите ми дадоха в задатък, по тази причина освен ще се пробвам да вземам решение проблемите на жителите в района, само че и няма да пожаля сили, с цел да си върнем позициите в локалната власт в региона наесен. Искам #Болярово и #Тунджа да останат червени, а след дълго спиране #Ямбол, #Елхово и #Стралджа още веднъж да бъдат ръководени от социалисти.

4. През миналите няколко години концентрирах доста старания в работата ми в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) - конструкция, представляваща близо един милиард поданици на планетата. Само преди година станах първия български представител, избиран за вицепрезидент, като от 3-годишния мандат е предходна единствено една година. Не мисля, че е редно да бъдат изоставяни такива позиции, още повече, че #ОССЕ ще връща своето значение като организация, която обезпечава разговор и способства за мира в Европа и света.

Моето решение да не вземам участие в изборите като претендент никога не значи отвод от присъединяване в акцията, в противен случай! Като зам.-председател на Националния избирателен щаб дадох своя принос за изработването на предизборната платформа, в този момент ще положа всички старания Българска социалистическа партия да завоюва тези избори. ГЕРБ изгря като неизпълним фактор в българската политика на Европейските и локалните избори през 2007 година, а в този момент, 12 години по-късно, би трябвало да им отнемем дефинитивно основната роля.

За да няма спекулации, желая да уточня няколко неща:

- решението ми няма връзка с последния Национален съвет, осведомих ръководителя Корнелия Нинова за желанията ми преди провеждането му;

- поддържам Елена Йончева като лидер на листата, имам вяра в нея и в общия успех;

- поддържам съответните задължения към бъдещите евродепутати в предизборната платформа и съм се придържал към тях в активността си доста преди да бъдат дефинирани в партийни документи: отклоних подписването на Истанбулската спогодба още като министър преди 5 години, доста преди да се сътвори проведена опозиция против нея; поддържам рестриктивната политика по миграцията - доста преди Евросъюзът да ангажира #Турция в ограничението на миграционния поток, нашето държавно управление строеше ограда по границата, а аз преговарях в Анкара с моя сътрудник по въпроса; отстоявал съм значимите за България енергийни планове - за късото време 2013/2014 посетих всички столици по трасето на Южен поток в търсене на политическа поддръжка за плана, само че напъните не бяха продължени от идващото правителство; що се отнася до връзките с #Русия - макар тежките условия през 2014 година, те не бяха сложени под въпрос в нито един миг и визитата на външния министър Лавров в София по моя покана по този начин и не е повторено до ден днешен;

- уверен съм, че #БСП ще остане част от фамилията на европейските социалистически и социалдемократически партии и ще продължи да бъде фактор в него, без значение от сложните на моменти отношения; във времена на бързи промени никой няма монопол над правилните решения, разликите по някои въпроси са мотив не за борба, а за диалог; най-после единствен измерител остават изборните резултати на партиите, а те демонстрират, че сме на прав път.

Българска социалистическа партия - такава, каквато е през днешния ден - няма от какво да се срами. Политическата зрялост изисква персоналните упоритости да правят отстъпка пред огромната цел - дружно да променим и #България, и #Европа.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР