Депутат от управляващата коалиция край Вардар настоява всеки тамошен политик,

...
Депутат от управляващата коалиция край Вардар настоява всеки тамошен политик,
Коментари Харесай

В Скопие издивяха: Няма веке криенье

Депутат от ръководещата коалиция край Вардар упорства всеки тамошен политик, който попадне в този обществен указател, на часа да прекратява активност.

Социалните мрежи и медиите в Скопие издивяха след измененията в Закона за българското поданство, признати на първо четене преди дни от българския парламент със 180 гласа “за ”. Законът планува да се направи обществен указател на всички, които са придобили българско поданство през последните 20 години.

Мартин Костовски (кой е той - виж по-долу) от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) желае всеки настоящ политик от Скопие да се отдръпна. Той написа: Който е в този лист, на часа да приключва политическата си кариера.

Част от мненията в мрежата след обявата на Костовски са, че в случай че това се одобри, ще докара до саморазпускане на най-малко две скопски партии. Според Eхpress.mk, цитирайки Ясминка Павловска, новият закон е част от натиска на София българите да бъдат вписани в конституцията на Северна Македония. Текстът ѝ е озаглавен “Бугарски пасош

за грош+ или за политически пустош ”

Друг консуматор разяснява, че това е перфидна форма на напън от София да бъдат признати промени в конституцията.

Законът бе признат на първо четене преди седмица със 180 гласа “за ” по предложение на Радомир Чолаков и Екатерина Захариева от ГЕРБ и бе единен с още два законопроекта, единият от които на “Възраждане ”. Приетият текст планува българското поданство да се връчва в “тържествена конюнктура ” в Министерството на правораздаването или в българските консулства в чужбина. Какво тъкмо ще включва тържествената конюнктура, към момента не е ясно - ще се уреди с разпоредба до 3 месеца от обнародването му.

Заедно с този законопроект бяха признати още два. Единият, импортиран от “Възраждане ”, планува и инспекция дали бракът има 3-годишна отминалост, в случай че поданството е добито след сватба.

“Над 120 000 македонски българи, сред които и доста

политици и техните фамилии, ще бъдат обществено предпазени от говора на ненавист и дискриминирането на македонските институции за това, че се усещат българи ”, разяснява евродепутатът Андрей Ковачев и поздрави депутатите, дали своят вот “за ” смяната.

Решено бе още, че човек, отказал се един път от поданство, няма право да изиска възобновяване му.

Междувременно в изявление за “Франкфуртер алимайне цайтунг ” македонският външен министър Буяр Османи сподели, че “динамиката в българската политика е толкоз несигурна, че не се знае какво ще ни донесе утрешният ден ”. “Сигурен съм, че България ще продължи да формулира нови претенции. Но за мен е значимо какво е в дневния ред на Европейски Съюз, нищо друго ”, споделя още Османи.

ВМРО-ДПМНЕ удостовери, че няма да поддържа конституционните промени, които би трябвало да вкарат българите в главния закон и да придвижат страната към Европейски Съюз.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР