Депутат от Небраска зад нов закон, който позволява милиони от

...
Депутат от Небраска зад нов закон, който позволява милиони от
Коментари Харесай

Законодателят от Небраска предлага законопроект, насочен към опростяване на процеса за премахване на имена от петиции за референдум

Депутат от Небраска зад нов закон, който разрешава милиони от щатския налог върху приходите да отиват за стипендии за образование в частни учебни заведения, в този момент е ориентиран към петиция за референдум, която може да разреши на гласоподавателите в щата да я анулират.

Сенаторът от Омаха Лу Ан Линехан показа в сряда пред законодателна комисия своя законопроект, който ще опрости процеса, допускащ на хората да отстранен своите имена от петиции за референдум, които са подписали по-рано.

Законопроектът ще разреши на човек да отстрани името си, като изпрати подписано писмо до държавния секретар на Небраска. Понастоящем единственият метод гласоподавателят да отстрани името си от петиция е като изпрати писмо дружно с нотариално заверена клетвена декларация с искане за това.

Линехан сподели, че е показала законопроекта, откакто е чула от гласоподаватели, че събирачите на подписи са употребявали дезинформация, с цел да накарат хората да подпишат петиция, с цел да слагат въпроса дали да анулират програмата си за стипендии за частно учебно заведение на гласуването през ноември.

Щатските сенатори се събират за спор в законодателната зала на Капитолия на щата Небраска в Линкълн, NE, на 4 май 2023 година Законодател от Небраска, който стои зад нов закон, който разрешава милиони от държавния налог върху приходите да отиват за стипендии за образование в частни учебни заведения, в този момент се насочва към процеса на петиция за референдум, който може да разреши на гласоподавателите в щата да го анулират.(Ребека С. Грац за The Washington Post посредством Getty Images)

„ Те разпространяваха неистини по отношение на Закона за стипендиите за благоприятни условия “, сподели тя.

Новият закон не приспособява данъкоплатеца $ непосредствено към ваучери за частни учебни заведения. Вместо това, той разрешава на компании и физически лица да подаряват до $100 000 на година от дължимия им държавен налог върху приходите на организации, които дават стипендии за образование в частни учебни заведения. Именията и тръстовете могат да подаряват до 1 милион $ годишно. Този данъчен заем $ за $ са пари, които другояче биха влезнали във фонда за общи доходи на щата.

Противниците започнаха петиция незабавно след приемането на закона предходната година, с цел да слагат въпроса дали страната може да употребява обществени пари за образование в частни учебни заведения на гласуването през ноември 2024 година Броят на събраните годни подписи надалеч надвиши нужния брой и държавният секретар на Небраска Боб Евнен утвърди мярката за гласоподаване.

Оттогава Линехан изпрати писмо до Евнен с молба да разгласи самодейността за гласоподаване за противоконституционна и изтеглете го от гласуването през ноември. Поддръжниците на самодейността за гласоподаване изпратиха лично писмо, в което го молят да отбрани конституционното право на гласоподавателите в Небраска на процеса на петиция за референдум.

Кларис Джаксън от Омаха свидетелства в сряда пред Комисията по въпросите на държавното управление, военните и ветераните, че е била неправилно казано от събирач на подписи пред магазин в Омаха, който тя посети, че петицията е била да поддържа законопроекта на Линехан.

" Попитах я четири или пет пъти ", сподели Джаксън. „ В магазина имаше 10 до 15 души, на които беше казано едно и също и бяха подписали петицията. Когато им споделих, че петицията е против избора на учебно заведение, те бяха смутени. Бяха смутени, тъй като бяха подведени. “

Когато желаеха имената им да бъдат отстранени от петицията, им беше казано, че би трябвало да подадат клетвена декларация, подписана от нотариус, и да я изпратят до окръжната изборна работа или до секретаря първо от щатската работа, сподели Джаксън.

Линехан, републиканец в публично безпартийния законодателен орган на Небраска, откри малко евентуален съдружник за своя законопроект в щатския сенатор Даниел Конрад, демократ. Конрад твърди, че би трябвало да е толкоз елементарно за гласоподавателя да отстрани името си от петиция, колкото и да я подпише.

Един конкурент свидетелства, че опростяването на процеса на унищожаване на автограф би насърчило съперниците на дадена петиция старания да накараме подписващите да отстранен имената си.

„ Това се случва в този момент “, сподели Конрад, юрист и някогашен шеф на Американския съюз за цивилен свободи в Небраска. „ И това е главно предпазено изявление. “

Комисията ще реши на по-късна дата дали да придвижи законопроекта на Линехан до цялостния законодателен орган за спор.

Източник: foxnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР