Депресията е сложно психично заболяване, което може да повлияе на

...
Депресията е сложно психично заболяване, което може да повлияе на
Коментари Харесай

12 изненадващи факта за депресията

Депресията е комплицирано психологично заболяване, което може да повлияе на метода, по който мислите, чувствате и се занимавате с ежедневни действия. 

Ето някои обстоятелства за депресията, които може да не знаете.

Знаете ли, че депресията може да усили риска от диабет, сърдечни болести? Това е единствено един от многото обстоятелства, които може да ви изненадат.

Депресията постоянно се схваща неправилно като просто възприятие на горест. Но това е комплицирано психологично положение, за което се счита, че е породено от композиция от фактори,  които могат да бъдат генетични, биологични, психически и екологични.

Въпреки че към момента не е ясно какво тъкмо предизвиква депресията, откривателите са постигнали огромен прогрес в това по какъв начин да ръководят и лекуват това постоянно срещано психологично разстройство. 

Ето някои обстоятелства за депресията, симптоми и съвети за това по какъв начин бихме могли да я управляваме, които могат да ви изненадат.

Какво е меланхолия?

Лекарите диагностицират тежка депресия (наричана още огромен депресивен епизод ) въз основа на критерии в Диагностично-статистически наръчници на психологичните разстройства, каквито са  DSM-V в Съединени американски щати и МКБ -10 в Европа.

Диагноза „ меланхолия “ се слага, когато минимум пет от следните признаци се появят съвсем всеки ден в продължение на най-малко две седмици:

Потиснато настроение Загуба на наслаждение от всички или множеството дейности Значителна смяна в тежестта или смяна в апетита Промяна в съня Промяна в дейността Умора или загуба на енергия Намалена концентрация Чувство за виновност или безполезност Мисли за самоубийство

Въпреки че определението за огромен депресивен епизод може да наподобява задоволително просто, депресията има дълбоки и разнообразни проявления.

Причини за появяването на меланхолия. 

Хората имат по-висок риск от насърчаване на  депресивни признаци, в случай че неотдавна са претърпели стресиращо събитие; ако са имали депресивни епизоди в миналото; или в случай че член на фамилията е бил в меланхолия. 

Понякога обаче, депресията се развива без явна причина.

Гените дават някои (но не всички) отговори. 

Генетичната предразположеност към меланхолия става все по-разбираема и може да изясни за какво един човек изпада вдепресивни положения, а различен не, твърди д-р Оле Тиенхаус, професор по психиатрия в Медицинския лицей на Университета в Аризона. 

Фамилната анамнеза има значение, само че не постоянно е единственият фактор. Например процентът на приемственост е единствено към 37 % съгласно изследване, извършено през 2018г. в Съединените щати. 

Депресията визира тялото. 

Главоболието, стомашните проблеми, както и болежка без ясна физическа причина могат да бъдат симптоми на меланхолия.

Депресията може да бъде породена от съществуването стомашно-чревно заболяване. 

Според проучване, извършено през 2020г. в Съединени американски щати, съществува връзка сред здравето на стомашно-чревния тракт и психическо богатство, като се отбелязва, че депресията е мощно обвързвана с чревния дисбаланс. 

Разнообразната диета, включваща пробиотиции пребиотици, може да играе роля в ръководството на депресията.

Мозъкът на човек, измъчен от депресия  наподобява по друг метод.

Някои хора с тежко депресивно разстройство имат промени в мозъка, които могат да се видят при образни проби, като магнитно-резонансна томография (ЯМР), съгласно резултатите от направено през 2019г. изследване в Съединени американски щати. 

Депресията е обвързвана с други здравословни проблеми. 

Хората с меланхолия също са изложени на по-висок риск от хронични възпалителни или автоимунни положения като диабет, сърдечни болести и артрит.

Не е ясно дали депресията предизвиква инфектиране или назад.

Депресираните хора може да не наподобяват депресивни. 

„ Депресията е прикрито заболяване “, казва д-р Джеръми Коплан, професор по психиатрия в Медицинския център на Щатския университет в Ню Йорк. Някои хора могат да наподобяват оптимистични и радостни, само че вътрешно да се борят със признаците на тежка меланхолия.

Физическите извършения могат да оказват помощ за справяне с депресията. 

„ Упражненията усъвършенстват настроението “, споделя доктор Тиенхаус, който изяснява, че упражненията оказват помощ за стимулиране на естествените съединения в тялото, които могат да ви накарат да се чувствате по-добре. 

Необходима е най-малко 30 минути физическа интензивност дневно. 

На хората с меланхолия се предлага да спортуват, да съблюдават здравословна диета и да си лягат рано. 

А изследване, оповестено през октомври 2017 година на американското списание за психиатрия открива, че даже един час физическа интензивност всяка седмица се свързва с по дванадесет % по-ниска периодичност на меланхолия.

В някои случаи е нужна и терапия. 

При лека до умерена меланхолия консултациите с психолог и измененията в метода на живот се смятат за първа и задоволителна стъпка за превъзмогване на симптомите; при умерена до тежка меланхолия обаче комбинацията от психотерапия и медикаментозно лекуване постоянно е потребна, а в някои случай даже наложителна.

Депресията постоянно се демонстрира съпроводена от висока тревога.

Съчетанието от потиснато въодушевление и тревожни положения е измежду най-често срещаната композиция от признаци в съответния клъстър.

Рискът за отключване на депресивен епизод при нараснала тревога е доста по-висок, а при положение на появи на депресивна симптоматика, равнищата на тревога се повишават в резултат на мрачните мисли, чувството за несправяне и безперспективност.  

Депресията визира надълбоко хората по целия свят. 

В доклад от Световната здравна организация от февруари 2017 година се показва, че депресията визира над 300 милиона души по света. 

Според голям брой проучвания измежду популацията на земята през последните няколко години броят на хората, живеещи с меланхолия се е нараснал с 18%, множеството от които са младежи, възрастни хора и дами.

източник: www.everydayhealth.com

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР