Депресия, тревожност, компрометиран имунитет, влошено здраве са част от последствията

...
Депресия, тревожност, компрометиран имунитет, влошено здраве са част от последствията
Коментари Харесай

Проучване: Депресия, понижен имунитет, влошено здраве съпътстват хората, които се грижат за близки -

Депресия, тревога, злепоставен имунитет, влошено здраве са част от следствията при хора, които се грижат за болен/близък човек. Това демонстрират резултатите от социологическото изследване " Глобален показател на благосъстоянието на полагащите грижи в Европа ". 

Изследването е проведено в 12 държави с основен акцент как пандемията е повлияла върху живота на тези, които към този момент се грижат за близък/болен човек.

По формулировка като „ безплатно полагащи грижи “ се определят хората, които се грижат за някой с хронично заболяване, физическо увреждане или когнитивно психическо положение.

Анализите демонстрират, че пандемията е нараснала тежестта на отговорностите и грижите, които тези хора поставят за околните си: 54% споделят, че се е повишила потребността от прочувствена поддръжка у подопечните им; 45% са осигурявали спомагателни домашни грижи. 88% от полагащите грижи в Европа споделят, че са сложили потребностите на индивида, за който се грижат, над своите; 65% споделят, че COVID пандемията е влошила личното им прочувствено здраве, а 52% признават, че да бъдеш предан грижещ се отразява отрицателно на кариерата им.

Ефектът върху качеството на живот на тези, които дават грижи за болен или възрастен са свързани с: нараснали равнища на меланхолия и тревожност; по-голяма приложимост на психоактивни лекарства; по-лошо физическо здраве, съгласно самооценката; компрометирана имунна функция; нараснал риск от ранна гибел.

Над половината (53%) от анкетираните показват, че утежняването на тяхното здраве компрометира способността им да дават грижи.

Международната седмица на полагащите грижи за непосредствен човек (6 до 12 юни) е опция да се повиши  осведомеността за провокациите, пред които са изправени тези хора и да означи и подсети скъпия им принос към обществото и здравната система. Тази година мотото на акцията е „ Да създадем грижата забележима, ценена и подкрепяна “.

С тази кампания е свързана самодейността „ Заедно за пациентите. Защото ни е грижа “. Целта ѝ е да се „ осветят “ тези, които дават грижата си, живеят непрекъснато с непознатата болежка на непосредствен човек, влагат от времето и силата си, без да търсят компенсация. Да се проследят психическите аспекти, другите гледни точки и по какъв начин тези хора като общественост биха могли взаимно да си оказват помощ и взаимно да се поддържат. Кампанията има за цел да покаже посредством данни от социологически изследвания, персонални истории и редица конгреси, че никой не би трябвало да е самичък в грижата.

Тя  ще започва на 17.06.2022 година с дискусионно студио за правните и обществени провокации по тематиката. Във фокус ще бъдат хората, полагащи безплатни грижи за близки и пътят, през който минават.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР