Депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. в

...
Депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. в
Коментари Харесай

БНБ: Растат влоговете над 1 млн., всеки ден се появява по един милионер

Депозитите на жители със суми над 1 млн. лева в тях в края на септември са 1410 броя, демонстрират данни на Българска народна банка. Това е безспорен връх за интервала, откогато Българска народна банка води статистика за броя на депозитите на милионери.

Само за последните три месеца броят на хората, които могат да се похвалят, че имат банков влог с над 1 млн. лева в него, е повишен с 86, или с 6,5%. Това значи, че съвсем всеки ден се появява по още един човек с над милион в банка. В рамките на година милионерските депозити са нарастнали с 268 броя, или с 23,5%. А общата сума в тези влогове е повишена с 551 млн. лева и към този момент надвишава 3,7 милиарда лева, демонстрират данните на Българска народна банка.

По-бързо от милионерските депозити нарастват единствено влоговете със суми сред 500 хиляди лева и 1 млн. лева в тях. За година броят на тези влогове се е нараснал с 25,5%, или с 596 броя и в края на септември са 2933 броя. Оказва се, че икономическата обстановка в страната е доста добра за хората със обилни финансови благоприятни условия.

При по-малките депозити на жители също има растеж, само че нарастването е по-малко. Колкото по-малък е размерът на влоговете, толкоз по-малко е нарастването на броя им и на общата сума в тях. А при най-малките депозити даже има спад.

Влоговете на жители със суми сред 200 хиляди и 500 хиляди лева за година са нарастнали със 17,8%, а общата сума в тях се е нараснала с 18,4% до над 5,6 милиарда лева При по-малките влогове, да вземем за пример със суми сред 40 хиляди и 50 хиляди лева, нарастването и на броя им и на общата сума в тях е с към 11%. А при влоговете на жители със суми сред 10 хиляди и 20 хиляди лева растежът за година е единствено с 6%, написа " Труд ".

Броят на депозитите със суми сред 1000 лева и 2500 лева остава съвсем без смяна, а при тези със суми под 1000 лева има спад. За година те понижават със 150 хиляди броя и доближават 4,78 млн. броя. Това демонстрира, че до момента в който хората с огромни финансови благоприятни условия натрупат пари по сметките си, хората с минимум спестявания са принудени да ги теглят, с цел да покрият неотложните си разноски. В резултат общата сума на влоговете на жители за година нараства с 10,5%, или с 7,2 милиарда лева и към този момент надминава 76,4 милиарда лева

Подобна е обстановката и при компаниите. За година общата сума във влоговете на нефинансови предприятия е повишена с 8,8% до 42,3 милиарда лева А най-вече нарастват фирмените депозити със суми над 1 млн. лева в тях. За година броят им се усилва с над 25 на 100 и към края на септември са 5828 броя. Общата сума в тези депозити е над 24,7 милиарда лева
  Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР