Депозираната днес оставка е още една покана за преговори по

...
Депозираната днес оставка е още една покана за преговори по
Коментари Харесай

Премиерът Николай Денков: Трябва да извървим докрай реформаторския път

Депозираната през днешния ден оставка е още една покана за договаряния по значимите за хората тематики. През идващите 9 месеца би трябвало да извървим до дъно реформаторския път, който начертахме. Това съобщи министър председателят акад.Николай Денков в изказването си пред медиите, откакто по-рано през днешния ден оставката на министър-председателя беше подадена в деловодството на Народното събрание. " Това не е политическа игра. Това е съблюдаване на дадена дума. Израз е на поредност, политически феърплей и почитание към жителите ", безапелационен беше Денков.
 
Премиерът напомни уговорките, поети със взаимната декларация преди сформирането на кабинета. Тя предвиждаше излъчването на устойчиво държавно управление с народен мандат, към което да се образува конституционно болшинство, както и ротация след 9 месеца. В края на всеки 9 месеца министър-председателят следва да подава оставка, двете парламентарни групи -  да я гласоподават и да поддържат за идващ министър председател номинация на другата парламентарна група. Предвидено е също по този начин кабинетът да извършва съгласувани законодателна и управническа стратегии, както и да бъдат признати промени в Конституцията в разговор с всички парламентарни групи.
 
" Дотук изпълняваме всяка точка и всеки ред, макар че разговорът от време на време беше взривяван и вкарван в задънени улици ", съобщи Денков.
 
Министър-председателят особено подчертава върху шестата точка от взаимната декларация, която планува основаването на механизъм за авансово координиране сред парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от Народното събрание, с оглед гарантиране на най-хубавия асортимент на персони с високи професионални и морални качества. " Нека удържим на думата си. През идващите 9 месеца би трябвало да извървим до дъно реформаторския път, който начертахме ", прикани министър председателят Денков.
 
По думите му, за задачата е нужна политическа храброст – с цел да има самостоятелни съдии и прокурори, а не " осем джуджета " и подправени " нотариуси " в правосъдието; с цел да бъдат извадени регулаторите от кланово-семейните връзки, тъй че да контролират публичните връзки, а да не бъдат употребявани като бухалки за завладяване на бизнеси; с цел да е ясно кой подвига цените в страната и по чия повеля.
 
Премиерът акад. Денков посочи, че препоръчаният преди 2 седмици меморандум представлява  подробна паметна записка, която да подсети какви са договореностите от преди 9 месеца и какво остава да бъде свършено. " Затова на масата сме поставили за разискване промени, а не имена ", добави министър-председателят.
 
Акад. Денков увери, че държавното управление ще продължи да извършва отговорностите си и да работи, както и досега, за повишение на приходите, за основаване на устойчива бизнес-среда, за усилване сигурността на страната и за одобряване на позицията на България в интернационалните връзки, до момента в който бъде определено идващото държавно управление.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР