Департаментът на военновъздушните сили на САЩ започна разследване на възможен

...
Департаментът на военновъздушните сили на САЩ започна разследване на възможен
Коментари Харесай

Пентагонът разследва възможен теч на данни за ядрения арсенал на САЩ в Европа

Департаментът на военновъздушните сили на Съединени американски щати стартира следствие на вероятен теч на информация за европейските военни бази, в които има. Информацията е доказана по време на брифинг от прессекретаря на Пентагона.
„ Департаментът на Военновъздушни сили проверява, до каква степен е било подходящо да се популяризира информация посредством образователни карти ”, акцентира Кърби като означи, че не разяснява протоколите за сигурност на Пентагова.
Политиката на Съединени американски щати не разрешава нито да се удостовери, нито да се отхвърли съществуването или неналичието на нуклеарно оръжие на което и да е съответно място, добави той.
Коментарът е по отношение на журналистическо следствие на портала Bellingcat, написа „ Дойче веле ”.
На 28 май Bellingcat разгласява материал, от който излиза наяве, че американски бойци, научили наизуст секретни данни, свързани с базирането на нуклеарно оръжие в Европа, употребяват за задачата обществено налични приложения с флаш карти. По този метод те на процедура разкриват сведения „ за голям брой засекретени протоколи за сигурност ”.
От уеб страницата напомнят, че за съществуването на американско нуклеарно оръжие в Европа се знае от дълго време, с помощта на разнообразни течове на информация, фотоси и заявки на чиновници в оставка. Въпреки това съответното им местонахождение е засекретено, а управляващите на удостоверяват публично неговото битие.
По данни на портала, на картите евентуално има данни, които се отнасят освен до базите, само че и до хранилищата на нуклеарно оръжие, протоколи с информация за разположението на видеокамерите, честотата на патрулирането, кодови думи, с които се предизвестява за съществуването на опасност, както и неповторими идентификатори, позволяващи лицето да бъде позволено до неразрешената зона.
След отправеното от Bellingcat питане към НАТО и въоръжените сили на Съединени американски щати, общественият достъп до картите беше закрит.
По информация на медиите, още през 2015 година Съединени американски щати взеха решение да модернизират нуклеарния си боеприпас в Европа и да разместят нов тип нуклеарно оръжие в немската авиобаза Бюгел в провинция Райнланд-Пфалц. Информацията бе публикувана от телевизия ZDF, която се базира на американски проекти за бюджета, до които беше получила достъп. Тези проекти предвиждаха опцията за съоръжение на немските изтребители-бомбардировачи Tornado с нови атомни бомби B61-12, започвайки от третото тримесечие на 2015 година
По-късно, през април 2020 година, немското списание „ Шпигел ” заяви, че по негова информация, секретната интервенция за модернизацията се е провела през есента на 2019 година В тази връзка от авиобазата в Бюхел са изведени към 20 термоядрени бомби В61, които са върнати два дни по-късно след възобновяване на софтуера.
Вашингтон осведоми Берлин за интервенцията малко преди нейното осъществяване, настояват публицистите. Бундесверът е бил в подготвеност да окаже подпомагане, в случай че зародят усложнения с превозването. Министерството на защитата на Съединени американски щати отхвърли да заяви детайлности от интервенцията, като единствено акцентира, че при превозването на американско атомно оръжие постоянно се съблюдават строги правила за сигурност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР