Денят на победата е най-важният празник за всички руснаци, за

...
Денят на победата е най-важният празник за всички руснаци, за
Коментари Харесай

Посланик Макаров: Историята е справедлив, но и жесток учител и не търпи подмяната на факти

Денят на успеха е най-важният празник за всички руснаци, за множеството поданици в страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики и несъмнено за всички сънародници, живеещи в чужбина. Какво значи персонално за вас Денят на успеха, Анатолий Анатолиевич?

За мен, както евентуално и за всички жители на страната ни, Денят на успеха не е просто историческа дата и не просто годишнина. Аз числя се към поколението, което помни фронтоваците, когато бяха още млади, израснал съм с техните разкази за Великата Отечествена война.

На всеки 9 май виждах сълзите в очите им и постоянно чувах фразата, която те повтаряха -„ Само да няма повече война “. Затова за мен Денят на успеха е огромен и заветен празник. Нашата обща, само че и доста персонална за всяко семейство победа. Това е денят, когато се прекланяме пред делото на нашите предшественици.

Денят, в който ясно осъзнаваме, какъв брой значимо е да съхраним и да предадем на бъдещите генерации загатна за героизма на руските бойци, избавили планетата от кафявата чума.

Великата Отечествена война засегна всяко руско семейство. Как тя се отрази на вашето?


Всъщност у нас е мъчно да се откри семейство, което да не е наранено от тази ужасна война. Семейството ми не беше изключение. Едва 17-годишна майка ми отива като доброволка на фронта, по-късно тя приключва Военното учебно заведение за връзки и е изпратена във Втора гвардейска войска. Тя взе участие в освобождението на Кьонигсберг и Литва. Тя завърши войната с чин старши лейтенант и пълководец на радио взвод. Наградена е с медал Червена звезда и голям брой медали

Баща ми е служил в артилерията и взе участие във войната от първия ден. Участник е в защитата на Москва и в борбата за Сталинград. Воюва в 4-ти украински фронт, взе участие в освобождението на Източна Европа. Като войнен от кариерата татко ми приключи войната с чин генерал-лейтенант и беше почетен с голям брой държавни награди - ордени и медали.

Тази година посрещаме 75-тата годишнина от успеха в карантина. Вече стана ясно, че заради пандемията няма да има шествие на „ Безсмъртния полк “ на 9 май, а парадът на Победата беше отсрочен в Москва. Как протича подготовката за 75-годишнината в България при тези условия? Не е ли спънка карантината за честването на Деня на успеха?

Разбира се, ние имаме намерение да отбележим почтено Деня на успеха в България, макар обстоятелството, че коронавирусната зараза направи корекции в нашите хрумвания и ни принуди да се откажем от обичайните всеобщи прояви.

В навечерието на празника в коридорите на посолството ще покажем галерия, отдадена на Деня на успеха, готова въз основа на архивни фотоси на ТАСС. На нашите мрежови канали ще бъдат оповестени адресите на ветераните, взели участие в блокадите и на фронта, които са непрекъснато пребиваващи в България, както и други материали по тематиката за Великата отечествена война. А на 9 май на нашата страница във Facebook ще бъде оповестено видео приветствие за Деня на успеха.

Колко ветерани от войната живеят в България през днешния ден?


Към днешна дата на територията на България живеят 36 ветерани от Великата отечествена война - жители на Руската федерация. 19 от тях живеят в консулския регион на посолството, 13 - в Генералното консулство на Русия във Варна, 4 - в Генералното консулство на Русия в Русе.

Сред нашите ветерани има участници във военните дейности и служащи на тихия фронт, и поданици на обсаден Ленинград, и някогашни малолетни пандизчии от фашистките концлагери

В нашата работа с ветераните доста ни оказва помощ ръководителят на организацията на ветераните от Втората международна война в България, гражданин на обсадения Ленинград - Игор Николаевич Завялов,
Също по този начин, ветераните подкрепят активността на Координационния съвет на организацията на съветските съотечественици в България под управлението на Марина Анатолиевна Дадикозян.

Как съветското посолство ще поздрави ветераните тази година и при какви условия?


В подтекста на пандемията COVID-19, която обхвана България и света, ние преди всичко изхождаме от нуждата да заобикаляме и най-малкия риск за здравето на нашите ветерани. В тази връзка преработихме проектите си за тържества, празнични концерти и други събития с тяхно присъединяване.

Също по този начин бяхме принудени да отложим представянето на юбилейните медали „ 75 години от успеха във Великата отечествена война 1941-1945 година “

Въпреки това съм сигурен, че всички наши проекти за тържественото честване на 75-годишнината от Победата сигурно ще бъдат осъществени, когато санитарно-епидемиологичната конюнктура го разреши. Ще поздравим и ще прегърнем ветераните си. Ще изразим своята благодарност и удивление за подвига им.

Днес, възползвайки се от опцията, предоставена ми от вашата обява, бих желал от сърце да поздравя нашите скъпи ветерани с Деня на успеха. Пожелавам им здраве, топлота и повече радостни моменти в кръга на родственици и другари. Благодаря ви, скъпи ветерани, за нашия кротичък живот.

През последните години сме очевидци на опитите на някои страни да преразгледат резултатите от Втората международна война и даже да си припишат главната роля в разгрома на нацизма. Какви стъпки подхваща през днешния ден Русия, с цел да резервира историческата памет и историческата истина за приноса на руския народ във Великата Отечествена война?

За страната ни споменът за Великата отечествена война 1941-1945 година е заветен. Въпросът чий е главния, решителен принос за Победата над Хитлер в Русия, изобщо не се разяснява. За всички нас е явно, че точно руският боец спря нацизма и го унищожи. Както и на каква цена ни пристигна тази Победа - платихме за нея с живота на 27 милиона руски хора.

Желанието на редица страни да пренапишат историята на Втората международна война е доста рисково нещо. Ние разбираме, че това се прави в миг на политическите условия с упованието за избрани дивиденти. Въпреки това би трябвало да помним, че историята е обективен, само че от време на време нечовечен преподавател, който не търпи подмяната на обстоятелства и понятия и може доста тежко да накаже такова повърхностно отношение към самите себе си.

За съветското посолство в България поддържането на истината за войната, грижата за паметниците на руските бойци, грижата за нашите ветерани са един от целите на работата. Ще продължим настойчиво и поредно да се съпротивляваме на всевъзможни опити за подправяне на историята за интервала на Втората международна война и за омаловажаване на решаващата роля на Червената войска за освобождението на Европа от нацизма.

Анатолий Анатолиевич, по какъв начин се чества Денят на успеха във вашето семейство?

Когато родителите ми бяха живи, те участваха в срещи на ветерани, които се провеждоха в Парка на културата до „ Болшой театър”. Присъствах на тези събития, с огромно удоволсствие слушах мемоари за войната, истории от борбите и компликациите на военния живот. Оттогава Денят на успеха за мен е доста персонален фамилен празник.

Като дипломат на Русия в България, всяка година на 9 май участвах в церемонии по полагане на венци и цветя пред паметниците на руските бойци в София и Пловдив и други възпоменателни събития. Приемах делегации на ветерани от Русия тук, проведох срещи с български ветерани и антифашисти. За страдание, тази година традицията на необятно и огромно честване на Деня на успеха в България бе нарушена от пандемията COVID-19.

Въпреки това никой и нищо не може да отнеме от този празник. При всички положения ще поздравим фамилиите и приятелите си с годишнината от Победата. Нека си спомним тези герои, които не доживяха до през днешния ден и да пожелаем здраве и дългоденствие на всички наши ветерани.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР