Денят на храбростта и празник на Българската армия – 6

...
Денят на храбростта и празник на Българската армия – 6
Коментари Харесай

Над 1600 войници на парада за Деня на храбростта

Денят на храбростта и празник на Българската войска – 6 май, ще бъде маркиран с боен церемониал в София. По мотив 140-та годишнина от основаването на Българската войска във военния церемониал ще вземат участие над 1600 военнослужещи от Въоръжените сили, ще бъдат показани 52 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните и зенитно-ракетни войски, както и 14 вертолета и самолета на Военновъздушните сили, съобщи БГНЕС.

Военният церемониал ще стартира от 10:00 ч. на 6 май 2018 година на площад " Княз Александър I” в столицата. Президентът Румен Радев ще одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска. Държавният глава ще произнесе тържествено слово по случай Деня на храбростта и празника на Българската войска.

Командващ парада е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Той е роден на 23 декември 1963 година в Сливен. Завършил е Висшето национално военно учебно заведение " Васил Левски”, Военна академия " Г.С. Раковски ” и Военен лицей на Сухопътните войски на Съединени американски щати. Службата си като офицер от Българската войска стартира през 1985 година. През годините поредно минава през всички командни длъжности от пълководец на разследващ взвод до пълководец на Сухопътните войски. Генерал-майор Михаил Попов е офицер с отличен командирски опит и професионална подготовка, боен парашутист I клас. За заслугите му към защитата на страната и развиването на Българската войска е награждаван с поименно персонално оръжие от министъра на защитата на Република България, с бронзов орден от министъра на защитата на Полша, предметни награди и грамоти.

По традиция парадът ще бъде открит от вертолет " Ми–17” на Военновъздушните сили, носещ националния байрак на Република България. При осъществяването на Националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

Във военния церемониал ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър с духовите оркестри на типовете въоръжени сили; знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и представителните блокове с бойните флагове на: Военна академия " Г. С. Раковски”, Националната гвардейска част, Националния боен университет " Васил Левски”, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада " Специални сили” и Мобилната комуникационно-информационна система (КИС), подчинена на Съвместното командване на силите. За първи път във военния церемониал на 6 май ще взе участие и внушителен блок на Армията на Република Македония.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР