Денят ми започна с нещо много хубаво - среща с

...
Денят ми започна с нещо много хубаво - среща с
Коментари Харесай

Антон Хекимян: Ще вдигнем с 50% заплатите на непедагогическия персонал и медицинските сестри в учебните заведения

Денят ми стартира с нещо доста хубаво - среща с читалищата в София. Денят ни е отдаден за образованието, културата. Прекланям се пред труда ви, тъй като вие сте хората, които давате силата на нашето общество, образовайки децата. Това съобщи претендентът за кмет на Скофия от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян на среща с шефове на учебни заведения и детски градини в регион „ Възраждане “

„ В първата ми медийна изява при регистрацията на листите, аз изведох като акцент образованието. София е и би трябвало да остане учебен и теоретичен център, с цел да преминем бързо напред в бъдещето. Само по този начин можем да бъдем конкурентноспособни, да привличаме и да задържаме гениите тук, да имаме високи технологии, зелена стопанска система, развойна активност “, съобщи той.

Той изясни, че с всички класи, с които са се срещали, всеки желае да знае по какъв начин ще се промени метода му на живот.

„ Дори най-големите критици не могат да не признаят, че в последните години София промени своето лице – с по-добър градски превоз, по-добри улици и булеварди, с метрото. Направеното от госпожа Йорданка Фандъкова, особено в бранш обучение, беше огромната стъпка за София напред. Дори с подобряването на заплащането – тази стъпка на национално равнище потегли от София. “

„ Планът е да продължат огромните инфраструктурни планове – продължението на метрото, създаване на учебни заведения, строителство на 37 детски градини. Всички неща, които приказваме в акцията, са действителни планове и те ще бъдат изпълнени в идващите 4 години. Детските градини ще бъдат подготвени даже по-рано от края на новия мандат. Не започваме на гола основа – някои неща към този момент са стартирани и ние желаеме да ги продължим. Строителството на метрото и пътищата не са планове, протичащи се от единствено себе си. В тях има вложен доста труд, доста старания. Знаете, може да има пречки, като проточвания на плановете – правосъдни каузи, оборване. Както вътрешния кръг от бул. България до Симеоновско шосе - приказваме за земи, които би трябвало да бъдат отчуждени, хора, които желаят да злоупотребят, и ред други процедури. Всичко това не се случва от единствено себе си, а посредством доста старания “, разясни още той.

Той изясни, че работата на съответни партии и на държавни управления спряла планове и по този начин санкционирали жителите на София – Политическа партия спря градежа на метрото в Слатина, а парите за канализацията в северните региони са спрени по времето на същото държавно управление. „ Васил Терзиев, главен техен спонсор, опита да оспори това, казвайки, че това се е случило по време на служебния кабинет – това не е по този начин. Тези проекти не се случиха, тъй като, в случай че държавно управление не е дало, Столичната община през Народното събрание се пребори за финансиране. Слава богу, не се наказаха хората и с гласовете на други партии се отпуснаха пари. Черно на бяло, освен в ПВУ, написа кой е спрял парите, а и стенограмите на Народно събрание написа с чии гласове са даде и пари за превоза в столицата – това не са гласовете на Политическа партия и Българска социалистическа партия “, сподели още той.

„ Асен Василев излезе с тъкмо такава защитна версия – кой какъв брой пари е дал за София, само че още веднъж заблуждава. Оронва престижа на Министерството на финансите. Никое министерство не би трябвало да влиза в предизборна акция. Никой не си го е разрешавал до момента, само че те го направиха, тъй като се усещат застрашени. Те дължат пояснения за всички спрени планове за София, за дръпнатата ръчна спирачка на града. “

„ Питат ме няма ли отмалялост от ръководството на ГЕРБ – аз съм тук, тъй като не желая работата за София да стопира. Аз съм надълбоко уверен, че тези хора не идват, с цел да работят за София, а да търсят мнима смяна. Терзиев през вчерашния ден изяснява, че ще строи детски градини с несъбраните пари. Управлявайки те страната, сега има по-малка или равна на 70% събираемост на налозите, а в София - 90%. Те не могат да си съберат парите, няма потребност Терзиев да идва тук и да изяснява, че ще прави в допълнение събиране на пари. Факт е обаче, че София събира своите пари и ги влага по верния метод “, сподели още Хекимян.

„ Освен учебните заведения, които желаеме да изградим, желаеме санирането им да продължи, да има фотоволтаични системи върху покривите на учебните заведения. Все хрумвания, които могат и ще бъдат осъществени “, сподели още той.

Хекимян: Над 140 декара нови паркове - това е нашият ангажимент за идващите 4 години

„ Политиката ни за здравето е доста значима и касае доста хора, в това число и най-малките. Има подготвен проект за Детска поликлиника в София. Знаете, приказваме за Национална детска болница, която за жалост няма да е подготвена даже след четири години. Тази поликлиника ще бъде реалност и ще е по-достъпно за хората, а не да обикалят незабавните центрове на лечебните заведения. Всичко това са стъпки, които са направени, с цел да има София друго лице. И София има друго лице, даже в крайните квартали “, добави още претендентът на ГЕРБ.

Хекимян разясни, че е имал опция да взе участие в спор с Васил Терзиев: „ Много мъчно той отговаряше на въпроси. Те желаят спор, в който той да има помощ, патерица. Аз не се опасявам от спор, в това число очи в очи. Основната разлика, без да се лаская, е, че аз съм човек, пристигнал в София преди 20 години и съм се трудил. Родителите ми са ми помагали колкото са могли в първите години, а по-късно съм почнал работа и никой не ми е помагал. Патерици не съм имал, майка ми и татко ми не са лобирали за мен. Това е разликата сред нас и главните ни съперници – никой не ни е подпирал по пътя, не сме почнали с летящ старт. Затова мога да застана гордо пред вас и да ви погледна в очите. “

Той разяснява и заплащането в образователните заведения: „ Учителските заплати са вдигнати със 120%. Имаме проект заплатите на медицинските сестри и на непедагогическия личен състав в учебните заведения и детските градини да бъдат вдигнати с 50% в границите на мандата. Всеки от вас усеща тази липса, считам, че това е вярната стъпка. “

Той упрекна съперниците си във подправени обещания: „ София щяла да премине за една година на едносменен режим. Ние проверихме – 70 учебни заведения би трябвало да бъдат разширени или преместени в други, с цел да се приказва въобще за това нещо. Вие преценете дали може това да се случи до края на 2024 година Всеки дава обещание на предизборна акция. Трябва обаче да си даваме ясна сметка и да сме реалисти. Да, поетапно ще се опитваме да се премине към едносменен режим. “

„ Район „ Възраждане “ и образователните заведения постоянно са били сътрудници, и главният приоритет като кмет на региона постоянно е бил за мен образованието “, сподели от своя страна кметицата на региона Савина Савова.

„ В яслените групи в детските градини децата се отглеждат и образоват не от педагози, а от медицински сестри. Изключително мъчно е намирането на тези хора – работещите в детските градини всеобщо са на пенсионна възраст от доста години. Хората с такова обучение, поради ниското заплащане, мъчно взимат решението да работят в детските градини “, предизвести тя.

„ Активно работихме на всички места в учените заведения да се извършат нужните поправки. Активни сме и сега по стратегиите към МОН. Ще работя на всички места в главните учебни заведения да има спортни площадки, огромните ни учебни заведения на двусменен режим да имат всички условия, с цел да вървим към едносменен метод на образование “, сподели още тя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР