Денталното лечение е необходимост за всички нас. Страхът и фобията

...
Денталното лечение е необходимост за всички нас. Страхът и фобията
Коментари Харесай

Страх от дентално лечение - фобия или липса на информация

Денталното лекуване е нужда за всички нас. Страхът и уплахата от дентални процедури в днешни дни е една от главните аргументи за намаление на равнището на денталното здраве и появяването на разнообразни по степен затруднения, с които ние като лекари се сблъскваме всекидневно. Именно едно от главните провокации и компликации в нашето всекидневие е битката с този боязън.

Денталната уплаха е положение на патогенен, настойчив, иррационален боязън от дентални операции, който провокира трайно отрицателна страст при всеки конфликт с нужда от лекуване. За страдание, денталната уплаха е добито положение. Тя най-често се дължи на на остаряло прекарване, обвързвано с болежка или отрицателно чувство, оскърбление или липса на задоволително информация. Никой не обича да изпитва болежка, никой не обича незнайното, никой не обича да бъде унижаван. Това провокира положение в пациентите, което те носят дълго в себе си и колкото повече време минава без да се вземат ограничения, толкоз по-трудно за преодоляване става то. Съществуват и други аргументи за дентална уплаха, само че те като % са по-малко:

-вродена уплаха, както вродените уплахи от змии, инсекти и други

-фобия от история за прекарване, разказвана от близки, другари и други

Денталната уплаха се разделя на три степени – паника, боязън и същинска уплаха. Тревогата е обикновено положение за огромен % от хората. Нормално е да се тревожим освен за идно дентално лекуване, обикновено е да се тревожим за изявление за работа, за непосредствен човек, за идно събитие. Страхът е подбуден от минали неприятни прекарвания при дентален доктор. Същинската уплаха е композиция от предходните две положения, само че с доста по-голяма мощ. В основата на всяка една степен обаче, стои с изключение на остаряло прекарване, съгласно нас и главно – липса на информация, боязън от незнайното. Необходимо е пацеинтът да бъде добре избран, към коя категория спада, с цел да може да му се предложи съответно отношение.

Преди започване на работа и проявление на професионални умения в денталната медицина, приложимост на добра и съвременна инсталация, би трябвало да бъдат построени тъкмо избрани взаимоотношения с пациента, тъй че той да е в цялостен комфорт. Като много сериозен проблем, който предшества всяка една дентална операция, нашият екип има разнообразни способи и оферти за спряването със страха:

Добро първо усещане в първите 7 секунди. Според учените, първите 7 секунди са най-важни за основаване на първо усещане. Пациентът бива посрещан в добра хармонична конюнктура от цветове, аромати и звуци, които да основават най-малко 1% успокоение. Топлото отношение, усмивката, жеста могат да трансформират настроението и положението на всеки, даже и на инцидентния човек на улицата.

Осигуряване на задоволително време за диалог с пациента и предоставяне на цялостна информация за положение, потребност от лекуване и бъдещи операции. В забързаното ни всекидневие като лекари, все по-трудно намираме време за дълги диалози. Работим в манифактура, което е пагубно както за нас, по този начин и за пациентите ни. Отделеното време за диалог с пациента е скъпо за него. Хората ги е боязън от неналичието на информация, от това което следва, от това, че те не схващат нашата специалност. Напълно обикновено е, да се отнесем към пациента като човек, а не като диагноза. Според нас денталното лекуване е една взаймна отговорнст – както наша, по този начин и на пациента. За да сме сигурни, че тази отговорност ще се поеме и от двете страни, доверието е едно от главните неща, което би трябвало да се построи - от пациента към лекаря и от лекаря към пациента. Това става посредством вярно избрани упования на пациента, вярно избрани страхове и паники и съответно отношение по отношение на тях. Ние като екип отделяме време за диалози най-малко по 1 час, в случай че се постанова и неколкократно. При подозрение за незадоволителна информация, приканваме и предразполагаме пациентите си да ни задават въпроси, опитваме се да им пресъздаваме по какъв начин се случват нещата, опитваме се да удовлетворим всички сетива, за намялане на тревогата и лекуване на добитата дентална уплаха, боязън. Никога не започваме работа в първото посещаване, в случай че няма някаква неотложност.

Максимално безболезнено лекуване. Има доста способи за надзор на болката, даже в случай че би трябвало да се работи по-бавно, да се работи в разнообразни визити. За предпочитане е болката да бъде изцяло отстранена. Когато няма болежка, страхът понижава. Когато няма болежка и има добре поднесена информация, положението на пациента е добре разяснено, отношението е човешко, страхът изчезва.

Работа със модерна инсталация и методики. Медицината и денталната медицина напредват със сериозна скорост. Денталната специалност ни кара да учим цялостен живот и в никакъв случай не би трябвало да стопираме. Всеки дентален доктор в крайник с „ модата “ може да предложи още по-предвидими резултати, още по-голямо качество и още по-безболенени процедури, с помощта на модерни образования и уреди.

При работа с деца, изключително посещаващи за първи път дентален доктор оптимално се опитваме, даже при съществуване на неотложност, да създадем по този начин, че детето да не придобие боязън от нас, боязън от дентално лекуване. В взаимозависимост от възрастта на детето прилагаме разнообразни способи за безболезнено и умерено лекуване – видео, тон, приказки, влизане в функции единствено и единствено с цел да не провокираме боязън.

Денталната уплаха е положение, което изисква съществено отношение и внимание. Апелираме към всички пациенти да споделят терзанията и страховете си със своите лекари, с цел да мога да се овладяват навреме. Това би довело до възстановяване на денталното здраве, а с него здравето в целия ни организъм.

Д-р Иво Цветков, Дентална Практика Ави Дент, www.avi-dent.com, www.facebook.com/AviDentLTD
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР