Денков след отхвърлянето на бюджета на НЗОК: Политическите игри са

...
Денков след отхвърлянето на бюджета на НЗОК: Политическите игри са
Коментари Харесай

Денков след отхвърлянето на бюджета на НЗОК: Политическите игри са опасни за здравето


Денков след отхвърлянето на бюджета на НЗОК: Политическите игри са рискови за здравето.

Политическите игри с бюджета за здраве са рискови за здравето.

Не приемането на план-сметката на НЗОК в комисия през вчерашния ден е удар и по лекарите и по пациентите.

Това разяснява министър председателят акад. Николай Денков преди постоянното съвещание на Министерски съвет. 

Бюджетът за опазване на здравето е рекорден.

Над 1.1 млрд. лева повече, който към този момент стана 8 милиарда лева годишно. Над 3 милиарда са планувани за лечебните заведения.

Включително 60 млн. лева допълниелно, с цел да се приготвят лечебните заведения за изключителни обстановки, повреди и произшествия, уточни Денков.

По думите му приоритет са усилване на профлактиката, ранното диагностициране на хронични и обществено значими болести.

„ Разработват се нови стратегии за профилактика и ранно диагностициране на болесттите. За всичко това има финансиране в бюджета.
Електронизацията е различен главен приоритет,
който ще подсигурява изсветляването на системата,

където отиват парите ни, изнасят ли се нелегално медикаменти. Затова електронизацията, в това число и е-рецепти са основна част от здравната промяна.

Дигиталните системи дават опция за явен разбор и установяване на ефикасни здравни политики.

Това значи възстановяване на живота на хората, на здравето на хората и увеличение на продължителността на живот в страната “, сподели още министър председателят.

Държавата е поела ангажимент да усили заплатите на медицинските служащи, да усъвършенства изискванията за работа на младите експерти. И да търси решение на казуса с възходящата възраст на лекарите и намаляването на техния брой, безапелационен бе Денков.

Третият приоритет е изслветляване на процеса в упралвние на лечебните заведения. Министъра на опазването на здравето следва да мобилизираа контролните си звена. Звеното за вътрешен одит, Инспектората и Изпълнителна организация „ Медицински контрол “. Да осъществят съответния надзор. Резултатите да бъдат обявявани обществено, означи още министър-председателят. 

Денков посочи, че задачата е „ дълбока промяна в опазването на здравето, която ще постави завършек на познатите проблеми “.  „ Това не става единствено с пари. Става с промени в ръководството и с контрола, с повишение на прозрачността в здравната система. Надявам се, че дружно с съгласуваност с Народното събрание ще успеем да изпълним тази промяна. Без нея нищо друго няма да има значение “, приключи Денков. 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР