Денков: На 6 март ще си подам оставката, най-лесно ще

...
Денков: На 6 март ще си подам оставката, най-лесно ще
Коментари Харесай

Денков: На 6 март ще си подам оставката, най-лесно ще е просто да си сменим местата с Габриел


Денков: На 6 март ще си подам оставката, най-лесно ще е просто да си сменим местата с Габриел Премиерът акад. Николай Денков коментира пред публицисти още веднъж породилото
се напрежение около предстоящата ротация на
 правителството през март и неразбирателството в сглобката към този миг за това кой ще заема поста на външен министър.

„ На 6 март аз ще си подам оставката, има си естествена конституционна процедура, правителството продължава да си извършва отговорностите, до момента в който се вземе идващото решение, тъй че тук няма драма, в случай че не му се пречи да работи.
За Външно министерство би трябвало да се откри решение,
което е задоволително и за двете страни. Това, което стана ясно, е, че трябва да има контакт с външните партньори и този контакт най-лесно може да се осъществя, в случай че просто си сменим местата с госпожа Габриел. Предстои диалогът за какво това е проблем за другата страна “, съобщи Денков.
Попитан дали е подготвен за вид, при който
оставката на държавното управление не бъде приета в пленарна зала, той съобщи, че просто правителството ще продължи да работи в оставка.

Предстоящата ротация в България притегля вниманието и на останалите страни, разяснява още министър-председателят след завръщането си от Мюнхенската конференция по сигурността, отдадена на бъдещето на Украйна и трансатлантическата сигурност.
„ В Европа и в Съединени американски щати главно се разисква по какъв начин да се
помогне по най-бързия начин да се укрепят отбранителните благоприятни условия на Украйна. Това е едно от заключенията от конференцията. Другото е, че Европа е единна в това, че би трябвало да построи своя защитителен потенциал и това да стане бързо и общо изпитание, а последващо умозаключение е, че има мощна поддръжка в Съединени американски щати за Украйна и че тази помощ би трябвало да пристигна бързо “, сподели още акад. Денков.


„ Нашата политика е непрекъснато да проучваме поръчките, които дава украинската страна, да забележим с какво можем да помогнем и продължаваме да работим по този въпрос. Когато имаме решение, ще дадем обществена информация “. Това сподели и министърът на отбраната Тодор Тагарев пред публицисти на Летище София след прибирането си от присъединяване
в Мюнхенската конференция по сигурността.
„ Първото решение за предоставяне на помощ за Украйна беше взето през лятото, но окончателното решение, което действително утвърди даването на тази помощ, беше взето на 8 декември, напомни министърът на защитата. След 8 декември започнахме да работим за реализиране на тази интервенция, тя е в ход. Ще ви осведомяваме, когато завърши интервенцията “, сподели Тодор Тагарев.

Премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел и министърът на защитата Тодор Тагарев участваха във форума, който се организира от 16 до 18 февруари. В рамките на конференцията Николай Денков организира редица диалози, измежду които с нидерландския министър председател Марк Рюте, с премиера на Белгия Александер де Кро, с члена на немския Бундестаг Йохан Вадефулм, с изпълнителния шеф на Американския еврейски комитет Тед Дойч, с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина. 
Разговор със служебния министър председател на Северна Македония
Преди това министър председателят Денков беседва със служебния министър председател на Северна Македония. Министър-председателят акад. Николай Денков
беседва със служебния министър председател
на Северна Македония Талат Джафери, оповестиха на формалната си Фейсбук страница от Министерския съвет.

Двамата са разискали идващите стъпки по изпълнението на споразумението между Скопие и Европейски Съюз, което ще отвори пътя на съседката ни към еврочленство, се показва в известието.
Глобалните заплахи пред сигурността
и качествата на Европа, Съединени американски щати и НАТО да им противодействат разиска министър председателят акад. Николай Денков с някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Майкъл Помпео и с ръководителя на Мюнхенската конференция Кристоф Хойсген.


В рамките на конференцията Николай Денков организира редица диалози, измежду които бяха с нидерландския министър председател Марк Рюте, с премиера на Белгия Александер де Кро,
с члена на немския Бундестаг Йохан Вадефулм,
с изпълнителния шеф на Американския еврейски комитет Тед Дойч, с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина и други.

Министър-председателят Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел разговаряха и с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР