Деница Златева, бивш вицепремиер и принципал на НДК, пристига в

...
Деница Златева, бивш вицепремиер и принципал на НДК, пристига в
Коментари Харесай

Пълна каша с НДК

Деница Златева, някогашен вицепремиер и принципал на НДК, идва в Народното събрание, с цел да бъде изслушана от краткотрайната комисия

Още по тематиката
Бившият шеф на двореца получи и обвиняване поради непотребен контракт за лизинг на първокласна кола

Депутатите обмислят да се разпореди на Сметната палата да извърши инспекция за разходването на средствата

Те са имали неразбираеми критерии, оценени са от некадърно жури и са движени напред макар процедурните нарушавания

След цяла седмица кавги, досегашният шеф на НДК декларира, ще чака да изтекат наложените инспекции

Множество нарушавания, липса на правилна финансова отчетност, фалшифицирани протоколи от съвещанията на управлението на НДК, боязън от политическото въздействие на шефа и съдбовно закъснение на ремонта на постройката - такива изказвания чуха в понеделник депутатите от краткотрайната парламентарна комисия, която изследва по какъв начин са изхарчени парите за председателството на Съвета на Европейски Съюз. Бившият изпълнителният шеф на НВК Мирослав Боршош, който е с обвиняване на консумиране на 1.7 млн. лв. не по предопределение, отхвърли да се яви на чуването от комисията в Народното събрание. В позиция, публикувана в персоналния му фейсбук профил, той написа: " Валентин Кръстев (ноември 2014 - февруари 2017 г), Марио Анастасов (март-май 2017 г), Борислав Велков (май-юни 2017 година и сега), както и сегашният изпълнителен шеф Ангел Митев.

Лъжи и фалшификации

Златева трябваше да отбрани решението си да подпише годишния финансов доклад (ГФО) на НДК за 2016 година и по този начин да освободи от отговорност за този интервал Съвета на шефовете, в това число и Боршош. Тя настояваше, че е спазила Търговския закон, макар че Томислав Дончев като принципал на сдружението през 2016 година не е одобрил същия доклад за 2015 година, нито е освободил от отговорност Боршош. На въпросите за какво не е сменила Боршош като изпълнителен шеф на НДК, Златева още веднъж повтори тезата си, че не е желала да заплашва подготовката на председателството. В същото време обаче тя е сменила останалите двама членове на Съвета на шефовете. Единият от тях - Анастасов, сподели, че са отказали да обсъдят ГФО за 2016 година на съвещанията на съвета, тъй като " не отговаряше на Търговския закон и устава на НДК, нямаше и одиторски отчет за активността ". В оповестения в комерсиалния указател отчет обаче попада протокол от съвещание на представляващите НДК от 30 март 2017 година, въпреки да излиза, че той действително не съществува.
Борислав Велков сподели, че в края на първото му предопределение в Съвета на шефовете Боршош бил уволнен и с това се разграничава от останалите. В момента той още веднъж оглавява съвета

Фотограф:
За още една имитация пък описа Борислав Велков. За интервала от май от 30 юни 2017 година е имало шест съвещания на Съвета на шефовете и единствено четири протокола. Единият не бил утвърден, тъй като бил направен със наличие, което не отговаряло на извършеното съвещание, а другият въобще не бил върнат от администрацията. На въпросното съвещание били обсъждани анексите към контракта за строителство на компания " Галчев инженеринг ", които шефовете отказали да одобрят, тъй като не били налични всички нужни документи, до момента в който Боршош упорствал за противоположното. На тази част от диалозите участвал и самият Галчев.

След многократни настоявания от страна на Велков пък основният счетоводител на сдружението изпратил информация за приходите и разноските на НДК за интервала от януари до края на май 2017 година, в която загубите били за над 3.4 млн. лева Според информация, с която разполага пък Анастасов, към февруари 2017 година разноските за заплати са над 400 000 лева месечно, а за цялата 2016 година са дадени 5.8 млн. лева Всички някогашни членове на управлението на НДК, без Кръстев, обявиха пред депутатите, че на процедура сдружението е било ръководено еднолично и че не са имали задоволително информация за финансовото му положение, за наемите и другите сключвани контракти, макар че неведнъж са упорствали за това.

Кръстев обаче описа друга забавна история. Според него през лятото на 2015 година, откакто Вежди Рашидов, тогава принципал на НДК като министър на културата, се завръща от лекуване в Германия, предлага Боршош да бъде освободен. На другия ден Министерският съвет взима решение, с което НДК минава на послушание на вицепремиера Томислав Дончев. Той пък утвърждава смяна в устава на сдружението и в контракта за ръководство на шефа, с което му разрешава да подписва контракти за всевъзможни суми без утвърждението на Съвета на шефовете. До този миг шефът е имал право да прави това единствено за контракти с цена до 50 000 лева без Данък добавена стойност.

Защо Боршош не е бил уволнен по-рано

" На ваше място щях да напусна на другия ден управлението ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев на изслушваните в комисията. Той изиска да знае за какво Боршош не е бил уволнен от другите сформира на Съвета на шефовете по-рано. " Ако го бяхме създали - ние бяхме трима - аз, той и Веселинов, щяхме ние да бъдем освободени от управлението ", отговори Валентин Кръстев. А пък Анастасов съобщи, че когато бил уволняван от принципала, Боршош " участва на спикърфона ". Според него шефът на НДК основал усещане, че без него ремонтът на постройката няма по какъв начин да стане, а също и председателството на Съвета на Европейски Съюз. " Имаше риск да ни обвинят, че го саботираме ", съобщи Анастасов.

Работи ли се в НДК?

Според депутати от комисията има наставление от ДНСК от юни 2017 г, което указва да се спрат всички ремонтни действия в постройката, които са разнообразни от " акомодацията и преустройството " за потребностите на председателството. Ремонтът обаче обгръща всички системи на постройката. В същото време документите за нужните за градежа разрешителни са импортирани в Направление " Архитектура и градоустройство " на Столична община и не са утвърдени, тъй като не са уредени авторските права с архитектите. За метода, по който това може да стане, от НДК чакат инструкции още веднъж от ДНСК.

Анексите с компания " Галчев инженеринг " още се приготвят, те ще са до 9 млн. лева, като тук влиза и цената за замяна и ремонт на 454 дървени порти, както и строителните работи за зала 6, където ще е пресцентърът. Според настоящия изпълнителен шеф Ангел Митев дейностите е трябвало да приключат до декември.

Валентин Кръстев обаче твърди, че " очевидно към януари 2018 година дворецът не може да посрещне каквото и да е от председателството ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР