Ден след пристигането на военни сили, ръководени от Русия, казахсатнският

...
Ден след пристигането на военни сили, ръководени от Русия, казахсатнският
Коментари Харесай

Президентът на Казахстан издаде заповед за стрелба без предупреждение

Ден след идването на военни сили, ръководени от Русия, казахсатнският президент разгласи, че конституционният ред в страната значително е възобновен. Миротворците са поели контрола над летището в Алмати. Президентът Токаев направи телевизионно послание към нацията и съобщи, че е издал заповед да се стреля без предизвестие по терористи. Организация на обединените нации, Съединените щати, Франция и Англия приканиха всички въвлечени в рецесията към въздържаност.

В послание към нацията президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев заяви, че е наредил да се стреля без предизвестие по терористи, които не престават да разрушават, употребявайки оръжия. Той увери, че всички претенции, отправени от мирни жители, са били чути. Токаев благодари на съветския президент Путин за бързата реакция и оказаната помощ.

В Казахстан дойде първият аероплан с съветски войски и техника. Миротворческите сили, изпратени от Организацията на Договора за групова сигурност, ще наброяват към 2500 души и ще останат до стабилизирането и нормализирането на ситуацията в страната.



" Те включват елементи на въоръжените сили на Армения, Беларус, Киргизстан, Руската федерация и Таджикистан. Основните задания на миротворческите сили са защита на значими държавни и военни обекти, оказване на подпомагане на казахстанските органи на реда за стабилизиране на ситуацията и възобновяване на законния ред в страната ", сподели Владимир Зайнетдинов, прес секретар Организацията на Договора за групова сигурност.

Говорителката на Белия Дом Джен Псаки съобщи, че Вашингтон следи от близко обстановката и изключително изпращането на съветски военни сили по искане на Казахстан.

" Имаме въпроси по отношение на естеството на това искане и дали е била законна покана, или не. На този стадий не знаем. Светът, несъмнено, ще следи за всяко нарушение на човешките права и дейности, които могат да доведат до изземване на функционалностите на казахстанските институции ", сподели Джен Псаки, представител на Белия дом

Въпреки уверенията на казахстанския президент Токаев, че редът в страната значително е възобновен, и през днешния ден има известия за пукотевица в Алмати. Според вътрешното министерство по време на безредиците са били премахнати 26 въоръжени нарушители, а повече от 3 хиляди души са задържани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР