Ден след първия учебен ден у нас вече има няколко

...
Ден след първия учебен ден у нас вече има няколко
Коментари Харесай

Първи карантини само ден след началото на учебната година у нас

Ден след първия образователен ден у нас към този момент има няколко случая на ковид измежду възпитаници и учители - в столичното 55-о СУ " Петко Каравелов ", в Математическата гимназия в Русе, гимназията по непознати езици в Стара Загора и две детски градини в региона. Въпреки случаите на болест, министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че ситуацията в системата на образованието за момента е спокойна и няма мотив за терзание. 

" Чисто статистически, в случай че имаме по 200 болни дневно всекидневно, сред 10 и 15 най-малко ще бъдат възпитаници и учители, тъй като това е процентът. Вероятно, това ще бъде обстановката през цялата образователна година. Работещите в системата на предучилищното и учебното обучение са над 3% от общия брой заети, децата и учениците в детските градини и учебните заведения са 12-13% от популацията. Колкото и да боледуват, би трябвало по малко да свикнем с мисълта, че ще имаме заболели учители и възпитаници ", разяснява министър Вълчев 

Той посочи, че близо 500 са заявките за отдалечено образование на възпитаници. От тях 220 са подадени от възпитаници, които  по избор желаят да учат отдалечено. 280 пък са децата, които желаят да се образоват по този начин по здравословни аргументи. 

Какво е ситуацията в учебните заведения, където има инфектирани?

8 учители са с позитивни проби за COVID-19 в столичното 55 учебно заведение „ Петко Каравелов “ . Всички инфектирани са под домашна карантина и нямат признаци на болестта. Някои от тях обаче са били с децата на 15 септември, заради което се се налага учениците да бъдат изследвани по график в границите на днешния ден. Очаква се резултатите им да излязат на следващия ден, осведомят от образователното заведение.

" В неделя сътрудник си е направил PCR тест по лично предпочитание, който излиза позитивен. В понеделник всички, които са имали контакт с него, бяха изследвани. Взето бе решение да се създадат проби и на целия личен състав в учебното заведение, в това число и на непедагогическия. Дали има инфектирани деца, ще кажат здравните органи. Днес следва тестването на всички, които са имали контакт със инфектираните педагози ", сподели пред Нова телевизия шефът на 55-о СУ " Петко Каравелов " Таня Иванчева. 

Тя изясни, че образователният развой продължава по проект и добави, че има запас всички педагози да бъдат сменени и часовете да продължат обикновено. За момента родители няма да се тестват. Това ще се случи единствено при позитивна проба на даден възпитаник. Училището остава отворено, само че при строго съблюдаване на ограниченията. 

" Не се тормозя доста от обстановката. Това не е нещо ненадейно. Беше ясно, че когато доста хора се събират на едно място, макар ограниченията, инфектирани ще има. Рискът постоянно е налице ", разяснява Дончо Ангелов, родител на две деца от учебното заведение. 

*** 

Единадесетокласник от гимназията с преподаване на непознати езици " Ромен Ролан "  в Стара Загора също е с позитивен тест за COVID-19. Ученикът трябвало да пътува за учжбина с родителите си и по тази причина се изследвал, а позитивният PCR-тест излязъл нощес. Детето се е чувствало добре и не е  имало симптоматика.

" Още през вчерашния ден са карантинирани лицата от фамилното огнище. В момента чакаме описи, свързали сме се с директорката, обяснено е какво би трябвало да се случи и чакаме от нея информация с цел да уточним контактните от първи ред и да бъдат карантинирани ", изясни за bTV д-р Таня Перчемлиева, шеф на Дирекция " Надзор на заразните заболявания " РЗИ -Стара Загора.

***

Детска градина в старозагорското село Оризово беше затворена, след позитивен резултат от PCR-тест на директора на заведението. Изследван е целия личен състав, няма други позитивни проби. По решение на кмета на община Братя Даскалови, градината в Оризово е затворена до 22 септември. 

***

Четирима са с COVID-19 и в детска градина №17 в Стара Загора - преподавател, педагог, здравна сестра и дете. Всички те са на домашно лекуване. По наставление на РЗИ са карантинирани две от групите и контактният личен състав в забавачката. Изследван е целият личен състав на градината като пробите са негативни. Направена е и двукратна стерилизация. 

" Бих споделила, че напрежение няма. Тестове са направени на целия личен състав на градината и на една група деца. По наставление на РЗИ са карантинирани други две групи в градината. PCR-тестове са правени единствено на групата, в която има положително дете ", сподели шефът на ДГ №17 в Стара Загора Диана Карашмалъкова.

" При позитивна проба на дете изследваме контактните от първи ред. Не е належащо да се вършат всеобщи проучвания в детската градина. Такива се вършат единствено на деца, които са били в контакт със инфектиран за повече от 15 минути на закрито ", изясни шефът на локалното РЗИ.

*** 

С позитивен тест за ковид е и единадесетокласник от Математическата гимназия в Русе . Неприятната вест за инфектирания възпитаник идва в късния следобяд на 15 септември. Четирима ученика, контактни на инфектираното момче, са под карантина, а от през днешния ден и целият клас ще премине в отдалечена форма на образование. Тестът на класния началник е негативен.

" На 15 септември учениците участваха на учебно заведение за един час на класа, тържественото разкриване, след което в следобедните часове при прибирането им по домовете един от единайсетокласниците се е почувствал неразположен и надлежно е изработен тест за ковид. Установен е позитивен, след което сутринта от РЗИ получихме наставление и надлежно цялата паралелка за по-голяма сигурност на учениците са пуснати под 14-дневен карантинен интервал по домовете ", описа пред Българска национална телевизия директорът на МГ " Баба Тонка " - Русе Галина Бобева. 

Източници: БНР, Българска национална телевизия, bTV, Нова телевизия
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР