Ден след като свързваната с бизнесмена Христо Ковачки въглищна електроцентрала

...
Ден след като свързваната с бизнесмена Христо Ковачки въглищна електроцентрала
Коментари Харесай

ТЕЦ Марица 3 скри под трикольора надписа Crime на комина си

Ден откакто свързваната с предприемача Христо Ковачки въглищна електроцентрала " Марица 3 " осъмна с надпис " Crime " върху охладителната си кула, клеймото, поставено от екоактивисти на " Грийнпийс " бе покрито с цветовете на българския трикольор.

Знамето обаче не може да скрие токсичното влияние върху здравето на хората, околната среда и климата на димитровградската централа, показаха от екоорганизацията. Според нея замърсяването, на което са изложени българските жители от района, няма и не може да има нищо общо с родолюбието и патриотичните знаци.

Въглищният прахуляк, тежките метали и серният диоксид, които жителите на Димитровград са принудени да вдишват всекидневно поради допотопни технологии и горенето на некачествени въглища, са закононарушение, което петни българския байрак, считат от " Грийнпийс " България.

" Съмнителното изгаряне на биомаса, ощетяването на страната с корупционни практики в търговията с излъчвания и замърсяването са нездравословни практики, чиито жертви са българските жители, българската природа и българската стопанска система. Българският трикольор не е смокиновото листо, което да ги прикрие ", показва се в информацията за новата декорация на кулата на централата, която още веднъж проработи в сряда.

" Непречистени газове от изгарянето на въглища още веднъж излизаха безотговорно от цялата ѝ постройка, вместо единствено от комини с пречиствателни уреди, както е по закон. Патриотичната декорация не съумя да ги скрие ", написа в известието на екоорганизацията.

Тя още веднъж упорства Министерството на околната среда и водите да анулира разрешителното за работа на Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", тъй като не може да го съблюдава. Следва Министерството на енергетиката да изиска проект за извеждането ѝ от употреба, дружно с ограничения за основаване на различна претовареност в района, в границите на народен проект за енергийна промяна и равномерен преход оттатък въглищата до 2030 година, допълват от " Грийнпийс ".
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР