Ден след като разпореди да бъде направена проверка на продажбата

...
Ден след като разпореди да бъде направена проверка на продажбата
Коментари Харесай

Борисов не смята сделката с ЧЕЗ за съмнителна

Ден откакто разпореди да бъде направена инспекция на продажбата на електроразпределителното дружесто ЧЕЗ, министър председателят Бойко Борисов съобщи, че договорката не му се вижда съмнителна. 

Според него познанството на енергийния министър Теменужка Петкова с купувачите на електроразпределителното сдружение изглеждало съмнително единствено за публиката в профил, само че в действителност не било по този начин.

Той уточни, че персонално е изискал оставката на Петкова, с цел да не се петни нейното име и това на партията.

" Електроразпределителните сдружения са продадени 2005 година. Забележете по какъв начин са продадени – контролният %, който разрешава да се управлява сдружението е 34, а страната си е оставила 33. Още тогава те са заложили да няма никакъв надзор ", разяснява Борисов по време на 9-тия Зимен университет на Младежи ГЕРБ в Сандански.

Той изясни, че сегаи трите сдружения водят арбитражни каузи за стотици милиони с България.

" Сделката с ЧЕЗ се прави в Чехия. Сега, когато идва в България, ние ще ги посрещнем и ще ги ревизираме и едната, и другата, и третата. Колегите през вчерашния ден от Българска социалистическа партия, одобрявам, че доброжелателно, споделят страната да извади 380 милиона евро и да я купи. Първо, за какво ги продадохме? Защо по време на техните държавни управления от 2005 година не си ги откупиха назад и за какво единствено ЧЕЗ да купим, а Енерго-Про и EVN за какво не ги купим? Защо да подсигуряваме на половина българи държавна компания, а на другите частна, откакто и с трите се съдим от години? Един почитан народен представител от Българска социалистическа партия през вчерашния ден го чух сподели да се одържави. Държавата е доста по-лош собственик и аз ги връщам - помните ли България от въздуха споделяха, че наподобява като дискотека, тъй като имаше режим на тока, когато бяха държавни електроразпределителните сдружения ", разяснява Борисов, представен от " Фокус ".

" Ние сме напълно за частния бизнес като дясна партия, само че тук доста значимото изискване е доста мощни регулатори, единственото избавление да държим частния бизнес в нужните правила е самостоятелните регулатори. Внимателно ще проверим като пристигна в нашите институции, на едните мога да разпоредя, другите мога да помоля, тъй като са самостоятелен регулатор и ще забележим по какъв начин ще се развият нещата. Но във всички случаи това е договорка сред частни субекти и от отвън България. Ако тръгнем да изкупуваме по този начин, за какво не изкупим и " Нефтохим " -Бургас и банките назад, да върнем всичко на страната, за какво единствено ЧЕЗ? ", добави още той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР