Ден след като получи изобличаващото клеймо CRIME, ТЕЦ Марица 3“

...
Ден след като получи изобличаващото клеймо CRIME, ТЕЦ Марица 3“
Коментари Харесай

CRIME: Как Христо Ковачки се скри зад българското знаме на ТЕЦ „Марица 3“

Ден откакто получи изобличаващото клеймо CRIME, Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ го заличи, като оцвети нефункциониращата си охладителна кула с цветовете на българския трикольор. Знамето обаче не може да скрие токсичното влияние върху здравето на хората, околната среда и климата на димитровградската централа, свързвана с предприемача Христо Ковачки. Това се акцентира в коментар на„ Грийнпийс “ – България, публикуван до медиите.
Централата започва работа в сряда и още веднъж потвърди, че не може да съблюдава разрешителното си за работа. Непречистени газове от изгарянето на въглища още веднъж излизаха безотговорно от цялата ѝ постройка, вместо единствено от комини с пречиствателни уреди, както е по закон. Патриотичната декорация не съумя да ги скрие.
„ Грийнпийс “ – България упорства Министерството на околната среда и водите да анулира разрешителното за работа на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “, тъй като централата не може да го съблюдава. Следва Министерството на енергетиката да изиска проект за извеждането ѝ от употреба, дружно с ограничения за основаване на различна претовареност в района, в границите на народен проект за енергийна промяна и равномерен преход оттатък въглищата до 2030 година

Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ има пренебрежим принос към българската енергетика и без нея енергийната система ще продължи да действа безпроблемно. В същото време тя е измежду най-силно замърсяващите електроцентрали в България. Ето още аргументи тази централа да затвори:

Замърсяването на въздуха

От май 2021 година жителите на Димитровград постоянно са обгазявани със серен диоксид. Този интервал съответствува с стартирането в употреба на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “, която до тогава е част от студения запас на страната. До края на календарната година от формалната измервателна станция за качество на въздуха в Димитровград (администрирана от Изпълнителната организация по околна среда) са регистрирани 29 превишения на средночасовата пределно позволена норма за централизация на серен диоксид от 350 µg/m3 и е надвишен общият брой възможни превишения за една календарна година, чийто брой е 24.

Информацията за превишенията е от писмо от шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково, в което са изложени и неоспорими условия, че замърсяването със серен диоксид на територията на община Димитровград, както и по-голямата част от превишенията на нормите за този замърсител, са породени директно от индустриалната активност на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “.
През април 2022 година Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково спря наложително Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ поради нарушавания на нормите за качеството на въздуха. Причините са поредност от нарушавания на закона и на разрешителното ѝ за работа. Централата апелира мярката и съдът ѝ разреши да работи, до момента в който делото тече. Към октомври 2023 година то към момента не е завършило.

През май 2022 година Европейският съд осъди България за наднормени равнища на серен диоксид в целия югоизточен регион, където попада и Димитровград. Високите равнища на този замърсител значително се дължат на концентрацията на въглищни централи в района и нискокачествените въглища с високо наличие на сяра, които те изгарят.

На 10 септември 2022 година единствено за 12 часа в Димитровград са регистрирани 8 превишения на средночасовите и средноденонощните правила за серен диоксид, в това число три превишения на алармения предел от от 500 µg/m3. Обмисля се даже евакуацията на града, само че не се стига до такава мярка. Затова Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково желае краткотрайно прекъсване на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “.

Дейността на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ слага под риск цялата енергетика на страната, афишират след това тогавашните министри на енергетиката и на околната среда – Росен Христов и Росица Карамфилова. Те изясняват, че въглищните централи в България работят с помощта на дерогация от страна на Европейска комисия, която разрешава 3 средноденонощни превишения на нормите за серен диоксид и 24 средночасови. С записаното замърсяване от Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ към този момент са достигнати разрешените 3 средноденонощни превишения на нормите и има 23 средночасови. Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ стопира работа до края на 2022 година

Централата възобнови работа при започване на 2023 година През юли и септември още веднъж са документирани неорганизирани излъчвания от централата – цялата постройка изпуска непречистени газове, което е нарушаване на разрешителното ѝ. В началото на октомври жителите на Димитровград осъмват с коли и дворове, покрити със сажди. След инспекция от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково и открити проблеми с инсталацията Топлоелектрическа централа „ Марица “ 3 стопира работа краткотрайно, до 18 октомври, когато още веднъж бълва непречистени газове от цялата постройка.

Горивото

От 2000 година насам Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ гори лигнитни въглища от „ Мини Марица-изток “. Има и позволение да гори биомаса – по документи до 20% от общото количество гориво.

Централата обаче не съблюдава това изискване в разрешителното си и публично заявява нарушаването в годишните си отчети. През последните две години 45% от горивото на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ е било биомаса.

Изгорени ли са в реалност тези големи количества биомаса? Този въпрос няма безапелационен еднопосочен отговор. По-рано тази година следствие на Антикорупционния фонд осветли подозрения, че биомасата, заявена от Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “, въобще съществува. Договорите за доставка на дървесен чипс са за приблизително 3000 тона на месец. Фирмата снабдител обаче няма потенциал да създава такива количества.

Биомасата е основна част от горивото на централата и поради цената на парниковите излъчвания. Биомасата е призната за гориво с доста по-ниски излъчвания на парникови газове спрямо въглищата. Колкото по-голям % е биомасата, толкоз по-малко въглеродни излъчвания заплаща Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “. По този метод се пестят разноски за въглеродни квоти.

Например, в отчета за годишните си излъчвания през предходната година Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ заявява съвсем двойно повече излъчвания от биомаса (80 888 тона) спрямо излъчванията от изкопаеми горива (46 339 тона), за които е длъжна да закупи позволения за излъчвания.

Разследването за измами с въглеродни квоти

Съмнението, че биомасата се изгаря единствено по документи, е и в основата на следствието на Европейската прокуратура против девет централи, свързвани с предприемача Христо Ковачки.

Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ е едно от сдруженията, в които Европейската прокуратура, ГДБОП и ДАНС организират инспекции в края на февруари 2023 година в границите на следствието на измами с въглеродни квоти.

Разследвана е частна компания, която дава отговор за инспекцията на излъчванията парникови газове от топлоелектрически електроцентрали и топлофикации в България. Предполага се, че от 2017 година тя е представяла погрешни данни и подправени годишни доклади до способените български управляващи, с цел да заявява занижени нездравословни излъчвания. Така са спестени десетки милиони, дължими за въглеродни квоти. Анализ на екологичната организация „ За Земята “ прави оценка вредите към бюджета на 75 млн. евро за четири години.

Въглищната империя на „ Ковачки “

Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ е част от Въглищната империя, свързвана с енергийния предприемач Христо Ковачки.

Името на Ковачки се асоциира с голям брой енергийни компании, чиято благосъстоятелност е скрита зад пластове от офшорни компании. Контурите на Въглищната империя на „ Ковачки “ обаче са доста по-широки и обгръщат медиатори, източващи общественото сдружение „ Топлофикация София “, търговец и верификатор на парникови излъчвания, пенсионен фонд за вложения в топлофикации, застрахователно сдружение – „ любимец на страната “, и не на последно място – лобистко съдружие за „ зелено бъдеще “ на кафявата Въглищна империя.

Сложният пъзел от връзки и зависимости е разказан в отчета „ Осемте кръга на Въглищната империя на „ Ковачки “ на „ Грийнпийс “ – България от 2022 година

Пенсионният фонд на „ Ковачки “

В Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ е вложен дребен дял от портфейла на Пенсионноосигурителното сдружение „ Топлина “, наричано в медиите „ пенсионният фонд на Ковачки “.

Едноличното сдружение на Христо Ковачки „ Ел Ем Импекс “ ЕООД държи 46.86% от капитала на пенсионната компания. Топлофикациите във Враца и Бургас и „ Брикел “ ЕАД дружно имат още 24.2%. Близо 10% дял в „ Топлина “ има и „ Атоменергоремонт “ АД – основно в българската енергетика ремонтно сдружение, приватизирано посредством Ковачки и следено от „ Бултрейд Корпорейшън “.

Освен в Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “, ПОД „ Топлина “ влага и в други предприятия, свързвани с Христо Ковачки, включително 9.925 милиона лв. в акции на „ Атоменергоремонт “, 6.689 милиона лв. в „ Топлофикация Русе “ и по-малки порции в топлофикациите в Плевен и Бургас и в Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “.

Анализ на „ Грийнпийс “ – България на капиталовия портфейл на ПОД „ Топлина “ разкрива, че към 31.12.2021 година в акции и облигации на предприятия, свързвани с Христо Ковачки, са вложени към 27.1 млн. лв.. Според Кодекса за обществено обезпечаване (чл. 177 алинея 1) обаче пенсионноосигурителното сдружение не може да влага средствата на фондовете си в лични финансови принадлежности, нито в такива на свързани лица.

Отговорната Комисия за финансов контрол обаче отхвърля да види връзките сред тези компании и не разпознава тези обстоятелства за нарушавания.
Рано сутринта на 16 октомври деятели на „ Грийнпийс “ – България от осем страни изписаха думата CRIME върху 50-метровата охладителна кула на въглищната централа в Димитровград в символ на митинг против систематичните ѝ злоупотреби.

Замърсяването, на което са изложени българските жители от района, няма и не може да има нищо общо с родолюбието и патриотичните знаци.

Въглищният прахуляк, тежките метали и серният диоксид, които жителите на Димитровград са принудени да вдишват всекидневно поради допотопни технологии и горенето на некачествени въглища, са закононарушение, което петни българския байрак.

Съмнителното изгаряне на биомаса, ощетяването на страната с корупционни практики в търговията с излъчвания и замърсяването са нездравословни практики, чиито жертви са българските жители, българската природа и българската стопанска система. Българският трикольор не е смокиновото листо, което да ги прикрие.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР