Ден след като от ВКС откриха пропуски и инцидентен случай

...
Ден след като от ВКС откриха пропуски и инцидентен случай
Коментари Харесай

Апелативният спецсъд се защитава от изводите на ВКС по делото Иванчева

Ден откакто от Върховен касационен съд откриха пропуски и случаен случай на неправилна правосъдна процедура в работата на Специализирания апелативен углавен съд , от Апелативния спецсъд излязоха с несъгласие, заяви Българска национална телевизия.

 Върховен касационен съд за оставането в ареста на Иванчева: случаен случай на неправилна правосъдна процедура
Върховен касационен съд за оставането в ареста на Иванчева: случаен случай на неправилна правосъдна процедура

Решението е било взето на база частичен/работен протокол, без подписи на правосъдните заседатели

Лично ръководителят на Апелативния Спецсъд Георги Ушев възрази против изводите от инспекцията по делото против Десислава Иванчева и Биляна Петрова . Повод за рецензията на Върховния касационен съд бе анулация на решението на долната инстанция за смяна на ограниченията за неотклонение на упрекнатите Десислава Иванчева и Биляна Петкова в по-леки.

 Съдът не съблюдава периода на мярката на Иванчева
Съдът не съблюдава периода на мярката на Иванчева

До 5 декември трябваше да се реши дали да бъде пусната...

В писмо до проверяващите от Върховен касационен съд и до съдийската гилдия на Висш съдебен съвет Ушев акцентира редица доводи, с които оборва констатациите на висшите съдии, инспектирали делото.

Проверката в съда стартира след спор дали в нарушаване на закона Иванчева и Петрова не са освободени под " домакински арест ".

Припомняме, Върховен касационен съд стартира инспекция по работата на АСнС откакто избухна скандал за това, че в границите на един и същи ден решението бе атакувано и надлежно анулирано, а Иванчева и Петрова даже не излязоха от ареста.

От спецпрокуратурата приканиха Апелативния съд да не дава на проверяващите документите по делото, до момента в който втората инстанция не се произнесе дефинитивно. Съдът не се съобрази с това искане . Той отхвърли да направи и отказ на прокурорите по делото, пожелан от отбраната на обвинените.

Най-спорно беше определението на арбитър Иво Хинов от Спецсъда , който е и докладчик по делото. Той разпореди двете да бъдат освободени от ареста в правосъдна зала. След скоропостижен митинг на спецпрокуратурата и единствено за няколко часа горната инстанция (Апелативният спецсъд) анулира това решение.

 Съкилийничка: 109 тъжби има от килията на Иванчева, няма топла вода
Съкилийничка: 109 тъжби има от килията на Иванчева, няма топла вода

За Цачева няма проблем - който желае, да съди България в Страсбург

Именно в метода, по който е анулирано решението на Хинов, проверяващите от Върховен касационен съд откриха проблеми . Според Георги Ушев обаче, няма нарушавания.

Според Ушев, в случай че са били освободени незабавно, до произнасянето след няколко дни на горната инстанция, както е по закон, Петрова и Иванчева можело да се укрият. Шефът на Апелативния спецсъд дава образец с делото " депутатския брат " - Илия Стоилов, брат на депутата Георги Стоилов, който към този момент е отвън територията на България.

На 17 април 2018 година Десислава Иванчева беше задържана показно на бул. " Васил Левски " в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лв., за които тя е упрекната, че била взела като рушвет, съгласно прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше арестувана и заместничката ѝ в столичния регион " Младост " Биляна Петрова. От ръцете на двете дами бяха взети натривки, а парите бяха броени пред тях в продължение на часове.

Действията на органите към ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което провокира вълна от отвращение по отношение на метода, по който тя е арестувана. Излязоха и изказвания на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Макар и да бе оповестено, че ще се ревизира дали при задържането на Иванчева е имало нередности, на процедура такава инспекция не бе разпоредена.

През май месец магистратите взеха решение да отстранят Иванчева от служба, а Столичният общински съвет избра Румен Русев за изпълняващ длъжността областен кмет на " Младост ".

Друг скандал към ареста на Иванчева се разгоря на 1 август, когато тя бе заведена в болница, окована във вериги и на краката.

Паралелно с това, до момента в който Иванчева и Петрова се намират в ареста, Специализираният съд утвърди ограничаването Иванчева и Петрова да нямат право да напущат страната.

В момента се развива и следващият скандал към ареста и процеса против Десислава Иванчева и Биляна Петрова, обвързван с изискванията в ареста, където те обитават към този момент месеци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР