Ден след като лидерът на Възраждане Костадин Костадинов се опита

...
Ден след като лидерът на Възраждане Костадин Костадинов се опита
Коментари Харесай

Три политически формации се обявиха против намесата на политици в работата на медиите

Ден откакто водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов се опита да изгони кореспондент на " Дневник " от конференция на партията, а дейностите му бяха остро наказани от Асоциацията на европейските публицисти, три политически сили и Съвета за електронни медии излязоха с позиции за случилото се.
Първи във " Facebook " се изрече водачът на партия " Български напредък " Стефан Янев. Той цитира думите на Волтер: " Не съм склонен с това, което казваш, само че до момента в който съм жив, ще пазя правото ти да го казваш ", и сбито прибавя, че поддържа устрема на публицистите към високи професионални стандарти без значение от позициите, които пазят. " Категорично се опълчвам на намесата на политиците в работата на самостоятелните медии ", написа Янев.
В следобедните часове от " Демократична България " също изпратиха обща позиция до медиите. Още предходния ден пък обособени представители на обединението - съпредседателят на " Зелено придвижване " и новоизбраният народен представител Ивайло Мирчев, разкритикуваха държанието на водача на " Възраждане " от свое име.
В позицията си обединяването осъжда " сходно неприемливо за политици държание " и припомня на господин Костадинов и неговите придружители, че " политиците и народните представители постоянно дължат на обществото отговори, а разговорът с обществото минава и през медиите ".
Според " Демократична България " в България тече рисков развой - на мудна делегитимация на демократичните институции и политическия спор.
​Ако като общество позволяваме без реакция сходно тъпчене на демократичните правила, ние сме единствено на крачка от връщането към тоталитарната цензура и властови произвол.
" Демократична България "
" Вместо непрекъснат журналистически и цивилен надзор върху работата на народните представители и ръководещите към публиката тече безкраен монолог от джипката или от дивана, излъчват се пропагандни послания в следена среда и измежду недостоен медиен комфорт. Резултатът се вижда: апатични негласуващи жители, поредност от парламентарни рецесии и напредък на обикновения - и рисков - популизъм ", написа в позицията.
От обединяването напомнят, че Българска телеграфна агенция е националната телеграфна организация на България и оповестените в нея събития са отворени за представители на всички медии и никой политик не може да има искания кой да му задава въпроси и кой не, и приканват всички политически сили да осъдят дейностите и държанието на " Възраждане ".
" Призоваваме и всички публицисти към взаимност с техните сътрудници. Ограничаването на медии поради рецензии към хора във властта е процедура на тоталитарните режими, която няма и не може да има място в европейска и демократична страна като България ", приключва текстът на позицията.
От " Продължаваме промяната " използваха поканата към медиите за тяхна конференция, която ще се организира на следващия ден (7 октомври), с цел да отбележат, че " всички медии са добре пристигнали ". В известието групировката отбелязва, че е " безусловно неприемливо в демократична страна политици да се пробват да лимитират достъпа до публицисти и медии до информация, която е значима за жителите ".От Съвет за електронни медии също излязоха с позиция. В нея се приканва политиците да се придържат към цивилизационните правила на държание, като подсигуряват спазването на правилата на плурализъм и равнопоставен достъп до информация на публицистите. " Съветът към този момент е имал опция да съобщи, че потреблението на поучителен и голословно изострен звук от политически лица и представители на политически обединения, както и желанието им да дефинират типа на въпросите и тематиките на публицистите са печално известни практики от предишното. Всеки опит за възпрепятстване на медиите в осъществяване на публичната им задача е посягане върху свободата на словото ", показват от Съвет за електронни медии.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР