Ден след атаката на БПЛА срещу Кремъл, украинските власти промениха

...
Ден след атаката на БПЛА срещу Кремъл, украинските власти промениха
Коментари Харесай

Защо Киев се отрече от атаките по Кремъл

Ден след офанзивата на БПЛА против Кремъл, украинските управляващи трансформираха отношението си към офанзивата. Сега представителите на кабинета на Зеленски изричат разнообразни версии за случилото се: от „ те са стреляли против себе си “ до скрит план на „ афектирани олигарси “. Защо украинските управляващи се пробват да избегнат отговорността за офанзивата и какво целят с това?

В четвъртък Михаил Подоляк, консултант на ръководителя на кабинета на Владимир Зеленски, съобщи, че офанзивата на украински дрон против Кремъл е " инсценировка ". В същото време той по-рано акцентира, че Украйна няма нищо общо с терористичната офанзива, а по-късно изрази версия за хипотетичното присъединяване на „ локални съпротивителни сили “ в офанзивата.

Подобна версия споделя и представителят на командването на Военновъздушни сили на ВСУ Юрий Игнат. Според локалното издание “Страна ” военните назовават случая провокация на Русия. Освен това акцентират, че след случая би трябвало да се чакат всевъзможни дейности от страна на Руската федерация във връзка с Украйна.

Най-далеч стигна номиналният водач на партия “Слуга на народа ” в Радата Давид Арахамия. Той счита, че офанзивата против Кремъл е осъществена от " недоволни олигарси ", попаднали под наказания. „ Това е първата групова игра на „ клуба на афектираните “, споделя депутатът, изразявайки вяра за нови терористични офанзиви в центъра на Москва.

В същото време някогашният народен представител от Държавната дума, разгласен за задграничен сътрудник Иля Пономарьов в сряда и четвъртък съобщи в диалог със западни медии, че в офанзивата са забъркани „ съветските партизани “. Нещо повече, той твърдеше нещо сходно по-рано, когато ставаше дума за терористичните офанзиви в региона на Брянск и поредицата от други офанзиви, довели до жертви.

Съединени американски щати също се пробват да се дистанцират от случилото се. По-специално координаторът по стратегически връзки на Белия дом Джон Кърби означи, че Вашингтон не предизвиква Украйна да нанася удари по съветска територия. Освен това той акцентира, че Щатите нямат нищо общо с случая.

Подобни изказвания на Съединени американски щати и Украйна прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков назова " безусловно нелепи ". Според него Москва добре знае, че всички цели на ВСУ се избират под диктовката на Белия дом. „ Киев прави единствено това, което му е казано “, акцентира той.

Руският дипломат в Съединени американски щати Анатолий Антонов също се възмути от оправданията на американските и украинските управляващи. Според него изказванията на формалните представители на двете страни са поразителни с цинизъм и парадокс. Дипломатът изрази убеденост, че часът на атентата в навечерието на парада на 9 май, на който е планувано наличието и на задгранични посетители, не е определен инцидентно.

В разискването на атентата се включи и западната преса. Така “Ню Йорк Таймс ” показва, че офанзива против Кремъл може да се трансформира в предлог за Москва да " нанесе нови удари на врага ". Като образец изданието показва взривяването на Кримския мост през октомври предходната година, когато след терористичната офанзива стартира всеобщо заличаване на обекти от енергийната инфраструктура на Украйна.

На собствен ред “Уолстрийт Джърнъл ” се чуди дали съветското управление може да стои зад офанзивата против Кремъл. Изданието акцентира, че в случай че Украйна стоеше зад организацията на интервенцията, тогава случилото се би разкрило съществени уязвимости в „ сърцето на съветската мощност “ няколко дни преди 9 май. В същото време случаят е станал преди плануваното „ нахлуване на ВСУ, ориентирано към отвоюването на южните и източните територии от Руската федерация “.

А изданието “Политико ”, цитирайки Подоляк, внимателно напомня, че всички терористични офанзиви имат избрана поредност. И по този начин, напомнят саботажа на Кримския мост, взривяването на “Северен поток ”, в което, съгласно американското разузнаване, е взела участие проукраинската група, организирането на убийството на Дария Дугина и други терористични офанзиви.

„ Украинските управляващи се пробват да избегнат отговорността за терористичната офанзива. Една офанзива против Кремъл в действителност може да докара до най-яростна реакция от страна на Русия и това плаши кабинета на Зеленски. Точно заради тази причина Подоляк и другите представители толкоз ревниво се пробват да отрекат присъединяване в терористичната офанзива “, разяснява Лариса Шеслер, ръководител на Съюза на политическите емигранти и политическите пандизчии на Украйна.

„ Казано по-просто, украинските управляващи се изнервиха, криейки се зад нелепи извинения. Отричането на всичко е част от външната им тактика от 2014 година, само че този случай демонстрира необикновен парадокс. Виждаме, че Подоляк, Арахамия и други се пробват да загатнат за някаква съпротива вътре в Русия и по този метод да прокарват разказа за вероятен прелом в Москва “, отбелязва събеседникът.

„ Западните страни, несъмнено, се пробват да избелят екипа на Зеленски. Съединени американски щати и страните от Европейски Съюз са съперници на Русия и те виждат, че украинците могат да бъдат употребявани като инструмент за напън върху Москва. Следователно всевъзможни, даже най-злонамерените закононарушения на украинските бойци и диверсанти постоянно ще бъдат оправдани от Вашингтон и Брюксел “, счита Шеслер.

„ Оправданията на кабинета на Зеленски не са нищо повече от опит да се въвлече популацията на Русия в информативен капан, като се извърнат един против различен. Това важи изключително за историите за митичните " партизани ". Имаме работа с хибридна война, към която би трябвало да се подходи най-категорично “, разяснява Марат Баширов, политолог и професор във Висшата школа по стопанска система.

„ Украйна ще отхвърля всевъзможни закононарушения, осъществени отвън територията, която те считат за своя. Тъй като тези произшествия могат да бъдат избрани единствено като терористични актове, Западът няма да поддържа това. Но ние би трябвало да пренебрегваме техните изявления и да продължим да действаме както намерим за вярно “, счита Баширов. Експертите обърнаха внимание и на обстоятелството, че пиар машината на кабинета на Зеленски приготвя своя порция тези и пояснения за всяка съответна публика в Украйна, Русия и Запада. И макар че си опонират, това не се отразява на крайния резултат от осведомителната акция.

„ Кой най-често приказва за Фронда и партизани? Точно по този начин - тези представители, които постоянно излъчват за съветската аудитория: Пономарьов, Арестович, Подоляк и други. За задачата те драговолно употребяват рускоезични медийни запаси, в това число медии с позволение за престояване в Рига и Прага “, разяснява киевският политически анализатор Алексей Нечаев.

„ Самият Зеленски изрича друга теза: сякаш има дефицит на оръжие, по тази причина няма да нападат Кремъл. Първо, тази концепция, изказана на конференция във Финландия, разумно се вписва в неговия жанр на бедняк, който непрестанно хленчи и се вайка: „ Дайте ми оръжие! ”, добави събеседникът.

„ Второ, по този начин той отклонява вниманието от разискването на случая към тематиката за по-нататъшната поддръжка на ВСУ. И трето, Западът към момента не е подготвен за социална поддръжка за терористичните офанзиви. Обществото няма да разбере. Това ясно се вижда от постоянните изявления в американската преса, чиито представители „ с позоваване на източници “ оповестяват за рецензии против сходни дейности на Белия дом “, споделя политологът.

„ Но тезата за „ те са стреляли по себе си “ е стартирана по-скоро за вътрешна публика. Позволете ми да ви припомня, че тази фраза се трансформира в трагична крилата фраза на 2 юни 2014 година, когато ВСУ нанесоха въздушен удар по регионалната администрация на Луганск. В същото време се популяризира лафът „ климатикът се взриви “, напомни специалистът.

„ Това закононарушение остана ненаказано, нямаше съществено следствие, само че фразата „ те стреляха сами по себе си “ стана отличителна линия на украинските управляващи, както при Порошенко, по този начин и при Зеленски. Това беше съпроводено от всевъзможни безчовечен обстрели от 2014 до 2022 година и даже в този момент се употребява интензивно в случаите, когато ВСУ безсистемно обстрелват центъра на Донецк или други градове “, означи политологът.

„ Следователно опитите за отказване не са изненадващи, кабинетът на Зеленски има три аргументи за това: безволие и боязън от „ отговор “, рискът от загуба на поддръжка от Запада и желанието да подведе руснаците. Терористична офанзива на Кримския мост? Не сме ние. Убийствата на Дугина и Татарски? Определено не сме ние. Атаката по Кремъл? Определено не сме ние, почтен кръст. И в случай че получат отговор, тогава в деяние влиза главният коз: „ А нас за какво? ”, обобщава Нечаев.

Превод: В. Сергеев

Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР