Ден преди празника на Варна, на 14-ти август от 10:00ч

...
Ден преди празника на Варна, на 14-ти август от 10:00ч
Коментари Харесай

Майки бягат с бебешки колички във Варна

 Ден преди празника на Варна, на 14-ти август от 10:00ч в Морската градина ще се организира първото тичане с бебешки колички под надпис Въздух за децата. Организатори са бегаческата общественост iRun в партньорство с родителска мрежа Въздух за децата, а задачата на събитието е да увеличи осведомеността измежду родителите за нездравословното въздействие, което неприятното качество на въздуха оказва върху здравето на подрастващите.

Регистрацията за бягането ще бъде отворена от 9:00ч.,  а самото събитие ще стартира в 10:00 ч. на алеята сред Морско казино и Радио Варна. на входа на Морската градина. Събитието ще е отворено за всички искащи да се включат, а уредниците са подготвили доста изненади. Макар фокусът на бягането да са родителите, то е отворено за всички искащи, а първенците ще бъдат наградени с грамоти и медали. За майките и бащи с колички има спомагателен тласък – първите регистрирани ще получат тениска подарък, а първата финиширала ще получи като специфична премия озонатор и йонизатор за въздух. Трасето е с дължина 5 км., минава около Делфинариума и е доста леко и прелестно за родителите, избрали да бягат или вървят с бебешки колички.

По време на събитието ще има и обособено пространство, където участници и аудитория ще могат да получат повече информация за аргументите и рисковете от замърсяването на въздуха, както и да приказват повече по тематиката с Д-р Димчо Томов, помощник в катедра " Хигиена и епидемиология “ на МУ – Варна. На място доктор Томов ще донесе два уреда за премерване качеството на въздуха, като задачата ще е не толкоз да бъде направено замерване на моментните стойности, а да се направи проява на методите на премерване на фини прахови частици. В осведомителната шатра на събитието ще има също спомагателни материали по тематиката. Партньори на събитието са също  Студентски съвет към МУ- Варна и Асоциация на студентите медици в България-гр.Варна.

Всеки ден към 93% от децата на възраст под 15 години (1,8 милиарда деца) вдишват въздух, който е толкоз нечист, че излага здравето и развиването им на сериозен риск. Трагично доста от тях умират: Световната здравна организация пресмята, че през 2016 година 600 000 деца са умряли от остри инфекции на долните дихателни пътища, породени от нечист въздух.

Варна е един от градовете, които регистрират относително положително качество на въздуха в страната, само че се характеризира с две значими особености. На първо място е едно от местата, където трафикът е посочен като главен замърсител наедно с отоплението на твърдо гориво, до момента в който в множеството градове трафикът стои под/след? отоплението като източник на въздушно замърсяване. Голяма част от  замърсителите от авто трафик са ситуирани ниско над земята (на към метър - метър и половина), като по този метод децата се трансформират в най-уязвимата група.

На второ място географските особености на града: Близостта на морето е причина за локалната циркулация на приземния пласт въздух, в резултат на бриза. През деня в приземните пластове вятърът духа от морето към сушата (той се популяризира при дълбочина 30-40 км в сушата), а през нощта назад - от сушата до морето. Циркулацията на бриз, присъща за крайбрежната зона оказва помощ за увеличение и неведнъж прекосяване и струпване на примеси във въздуха. В дните с вятър няма особено за равнината обедно понижаване на концентрации на примеси в приземния пласт на атмосферата. Напротив, високите стойности са поддържа се следобяд, което води до по -високи среднодневни концентрации на фини прахови частици.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР