Ден преди извънредното заседание на Народното събрание и в навечерието

...
Ден преди извънредното заседание на Народното събрание и в навечерието
Коментари Харесай

В последния предизборен ден: Извънредното заседание на парламента е под въпрос

Ден преди изключителното съвещание на Народното събрание и в навечерието на идния локален избор в неделя - тонът сред сътрудниците във властта се изостря. Въпреки че по гледище на ГЕРБ-СДС и с поддръжката на Движение за права и свободи депутатите ще заседават в петък, с цел да гласоподават ветото на президента Румен Радев, наложено върху измененията в Закона за енергетиката, от ПП-ДБ обявиха, че те няма да участват.

С претекст, че парламентарната естрада не трябва да се употребява за политически цели и пропаганда, съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков съобщи, че гласоподаване на ветото на президента би трябвало да се случи, само че след изборите. Той акцентира, че партията ще гласоподава „ за “ отменяне ветото на президента Румен Радев върху измененията в Закона за енергетиката.

Припомняме, че текстовете плануват от 1 януари 2026 година Битовите консуматори да излязат на свободния пазар на електрическа енергия. Преди няколко дни от ГЕРБ приканиха сътрудниците си въпреки всичко да вземат присъединяване в съвещанието, като водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява, че това би бил общ триумф за ръководещото болшинство.

От „ Възраждане “ изрично обявиха, че няма да участват на съвещанието. Има Такъв Народ също ще бъдат в залата.

В късния следобяд през днешния ден Българска социалистическа партия оповестиха своите планове – няма да отидат на изключителното съвещание в петък.

Няма да влезем на следващия ден в Народното събрание. Няма да има съвещание, съобщи на брифинг в централата на Българска социалистическа партия водачът на партията Корнелия Нинова, съобщи БГНЕС.

Разбираме отговорността, която носим, тъй като в случай че всички съблюдават обещанията си, нашите гласове биха създали кворум. Смятаме, че изваждането на битовите консуматори на свободния пазар, ще докара до това доста хора и фамилии да не мигат да си заплащат сметките, сподели Корнелия Нинова.

Според нея всички решения, които касаят рафинерията в Бургас - от начало до момента, са неверни и ще доведат до повишение на цените на горивата, което също ще удари хората.

Ние сме срещу всъщност на тези решения. Няма да влезем. Няма да вършим кворум. Няма да сме златният пръст на Бойко Борисов за античовешките решенията, които желае да взима, акцентира тя.

Нинова се обърна към народни представители от ГЕРБ-СДС с думите: " Спрете да звъните на депутатите на Българска социалистическа партия. Трябват ви 5 гласа. Гарантирам, че от Българска социалистическа партия няма да получите нито един. Спрете да ми тормозите на хората. Пробив в Българска социалистическа партия няма да получите ”.

Така провеждането на съвещанието в петък остава под въпрос, защото трите партии, които са удостоверили присъединяване, а точно ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ разполагат с общо 116 депутати, а нужният кворум е 121.

Извънредното гласоподаване е планувано за петък, в 12 часа, като първа точка е разискване на ветото на прежидента Радев. Включена е и още една точка – първо гласоподаване на измененията в Закона за запасите от петрол и нефтени артикули.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР