Ден на траур. Ужасна трагедия. Съболезнования на близките на загиналите.

...
Ден на траур. Ужасна трагедия. Съболезнования на близките на загиналите.
Коментари Харесай

Любомир Аламанов: 21 въпроса в деня на национален траур

Ден на печал. Ужасна покруса. Съболезнования на околните на починалите. И нека ранените се оправят и няма повече жертви. Този път би трябвало да призная, че връзките на институциите бяха навремени. Даваха информация непрестанно. Така стигнахме до обстоятелството, че съответната администрация пет пъти за последната година е писала на една компания, да оправи пътя. Който тя е построила. И единствено след месеци би трябвало да го ремонтира незабавно. Защото може би е рисков. Последният път са писали на 27-и юли. С краен период за осъществяване 15-и август. Та, да благодарим за изнесената до тук информация и да желаяме отговори на идващите въпроси:

1. Защо една компания не се подчинява на разпорежданията на съответната администрация?
2. Защо съответната администрация не е алармирала полиция, прокуратура, министър или министър председател, може и президент (той щеше да се зарадва), че една компания не желае да оправи евентуален гибелен път?
3. Законът ли не дава тези пълномощия, т.е. да желаеме смяна на закона?
4. Съответната администрация ли не знае по какъв начин да накара компанията, т.е. да желаяме смяна на администрацията?
5. Фирмата ли се прави на всемогъща, т.е. да желаяме специфични елементи, сини каски и Шести американски флот да се намесят?
6. Кой е одобрил и приел този път и по какъв начин не е видял, че не е с високо качество?
7. Параметрите ли са били занижени по задание или осъществяването е калпаво?
8. Предвидените финанси по план били ли са задоволителни за първокласен път?
9. Ако да, какъв брой би коствал път с неприятно качество, каква е разликата с бюджета по план и къде ли е отишла тази разлика?
10. Някой прави ли разбор на нормата на облага на тази и други компании от бранша и дали има връзка със извоюваните планове по Закон за обществените поръчки?
11. Щом този път е проблематичен и компанията не го е оправила, има ли опция и други пътища, правени от същата компания, да са евентуални гробища?
12. Някой от съответната администрация прави ли инспекция на всички други контракти на тази компания, с цел да ревизира дали няма и другаде евентуални проблеми?
13. Даже и всичко по документи да е наред, не би ли било добре някой от съответната администрация да се разноски присъствено и персонално до пътищата на тази компания, с цел да се увери, че всичко е наред?
14. Някой от съответната администрация може ли да даде лист с пътищата на тази компания, с цел да знаем къде какво да чакаме?
15. В момента какви други контракти извършва тази компания? Как се реализира настоящият надзор над активността й?
16. Тази компания прави ли друго, с изключение на пътища? Ако прави здания, би трябвало ли да се тормозим, че постройките може да паднат?
17. Щом път, изработен на правилото: „ Правим в период, а след това оправяме проблемите, тъй като е в гаранция “, е гибелен, може ли съответната администрация да подсигурява, че други пътища, направени на същия принцип, няма да са отново с проблеми?
18. Много булеварди в София, да вземем за пример, бяха направени и имаха дребни проблеми. Бодро беше рапортувано, че компаниите ще отстранят проблемите в гаранционен период. Трябва ли да се тормозим за тези пътища?
19. Спомням си, че сходна драма с следващи поправки имаше с Цариградско шосе. Има ли късмет и Цариградско да се окаже с тежки проблеми?
20. Има ли късмет другите булеварди в София да се окажат с тежки проблеми и да се случи нова покруса?
21. Колко пъти хора би трябвало да пускат сигнали, че дясната лента на автомагистрала "Тракия " е в бабуни? Трябва ли да стане покруса, че да се оправи?

Между другото, в този момент е моментът компанията да приказва. За да разберем и нейната позиция. Не се заяждам, не хейтя, не упреквам. Само запитвам.
Задавам тези уточняващи въпроси тъкмо в деня на народен печал. За да понижим шанса за различен печал. И други жертви. Въпросите са безусловно неполитически. Просто ме е боязън. Страх ме е къде пребивавам, по какъв начин пътувам, какво може да се случи на околните ми. Вас не ви ли е боязън?

Анализът е оповестен на фейсбук страницата на политолога Любомир Аламанов
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР