Демонтаж на Паметника на Съветската армия. МОЧА отива в историята,

...
Демонтаж на Паметника на Съветската армия. МОЧА отива в историята,
Коментари Харесай

С кран махат МОЧА от центъра на София

" Демонтаж на Паметника на Съветската войска. МОЧА отива в историята, където от дълго време му е мястото. “Е това ли е в този момент най-важното?! ” - ще кажете. “Аман от нелепости, оправете вместо това тротоарите! ” - ще кажете. Тротоарите ще ги оправим. Обаче столицата е освен това от тротоарите, по които вървим. Столицата е сърцето на една страна и нейната посока, и нейното знаме, и нейното лице пред света. 

 

Монументът на окупационната алена войска несъмнено не е най-големият проблем на нашата столица. Обаче е най-знаковият проблем, и за София, и за България. Защото тук не приказваме за камъните и плочите и скулптурите. Говорим за сянката на една голяма замяна, която този окупационен знак хвърля не просто над столицата, а над цялата ни история от освобождението насам. 

 

Не махаме просто паметник, връщаме си опцията да осмислим историята през личната си призма, вместо през тази на съветската агитация. Връщаме си опцията да не ни е позор, когато децата ни питат “Защо е тук този монумент? ”. Връщаме си свободата на небето над София ", написа Мирчев.



Премахването на Паметникът на Съветската войска (МОЧА) от центъра на София провокира големи брожения в обществото. Преди няколко дни  кметът на столичния регион " Средец " Трайчо Трайков разгласи, че демонтирането ще стартира в границите на до месец, откакто от регионалната администрация обявиха, че МОЧА е рисков за хората и се нуждае от незабавна реституция. 

 

Общинските съветници от Българска социалистическа партия обявиха, че няма да разрешат паметника да бъде изместен.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР