Демонстрацията беше организирана от десетина украински политически сили, сред които

...
Демонстрацията беше организирана от десетина украински политически сили, сред които
Коментари Харесай

Вдигнаха десетки палатки пред Върховната рада на Украйна

Демонстрацията беше проведена от десетина украински политически сили, измежду които и новата партия на Михаил Саакашвили, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция.

Над 60 палатки изникнаха през нощта пред постройката на Върховната рада - Народното събрание на Украйна. В тях нощуваха най-много уредници на протестната акция, само че към този момент не е ясно дали измежду тях е бил и самият Саакашвили, който е гневен политически съперник на президента Петро Порошенко, поради което бе лишен от украинско поданство.

По неофициални данни част от митингуващите през нощта са пристигнали пред дома на президента. Според един от тях защитата на дома е засилена и той е отцепен от към 800 служители на реда.

Във вчерашният протест са взели участие по разнообразни данни към 5 хиляди души, измежду които поддръжници на партията на Саакашвили - "Движение на новите сили ", както и на партиите "Баткившчина ", "Самопомощ ", Гражданска позиция ", "5.18 ", "Демократически алианс ", ултрадесните "Свобода " и "Национален корпус ".

Участниците в протестната акция настояха за анулация на депутатския имунитет, за основаване на антикорупционен съд, за промени в изборния закон, предусещащ гласоподаване по открити партийни листи.

Организаторите обявиха, че няма да изоставен площада, до момента в който не принудят управляващите да трансформират законодателството.

За реда по време на митинга следяха към 3,5 хиляди служители на реда и хора от силовите структури. Въпреки това в края на протестния ден се стигна до конфликти, при които пострадаха един служители на реда и трима жители. Това станало, откакто част от деятелите се пробвали да си пробият път към Народното събрание, без да минат пред металодетекторите и без да покажат на служителите на реда своите движимости. След като не били пропуснати, против служителите на реда полетели камъни, бил употребен и сълзотворен газ.

По предварителни данни на тримата жители им е оказана здравна помощ на място и не се е налагала хоспитализация, само че положението на служителя на реда е било по-сериозно - той е бил в безсъзнание.

След като конфликтите утихнаха, пред протестиращите се появи Саакашвили, който още преди този момент бе заречен, че ще остане през нощта там дружно с уредниците на акцията пред Народното събрание. Той сподели, че насилието е неприемливо и че протестиращите чакат от властта да извърши настояванията им.

Снощи стана известно също по този начин, че президентът Порошенко е внесъл в Народното събрание "неотложен " законопроект, който планува анулация на "гаранциите за депутатския имунитет ", което би било осъществяване на едно от настояванията на протестиращите.

ТАСС отбелязва, че самият президент е решил да употребява създалото се състояние с митинга, с цел да насочи нещата по комфортен за него метод, като е изразил убеденост, че участниците в протестната акция ще поддържат неговата позиция и препоръчаните промени.

Депутатът Серхий Лешченко обаче откри в законопроекта значима детайлност - неприкосновеността се снема от идващия състав на Народното събрание, което съгласно него подсигурява сигурността на "президентския клан, който през последните три години ограбва Украйна ".

Генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко заяви през днешния ден, че силите за сигурност няма да попречват акцията и няма да скапват палатките. Той добави, че спецслужбите разполагат с информация, че измежду митингуващите има хора, които са купували и съхраняват оръжие. По данни на шефа на столичната полиция към този момент са конфискувани огромно количество взривни субстанции, гранати, автомати и димки.

Според заместник-шефа на Украинската работа за сигурност Виктор Кононенко оръжието и боеприпасите "биха могли да бъдат употребявани по време на вчерашните събития, а също "за дестабилизация на ситуацията в страната и за провокиране на конфликти, които могат да имат отрицателни последици ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР