Демонстрация в подкрепа на независимостта на Каталуня Още по темата

...
Демонстрация в подкрепа на независимостта на Каталуня Още по темата
Коментари Харесай

Каталуня се готви да обяви независимост в понеделник

Демонстрация в поддръжка на независимостта на Каталуня

Още по тематиката
Колко близо е Каталуня до самостоятелност

Най-разумният вид е разширена форма на районно самоуправление. Въпросът е по какъв начин Мадрид и Барселона ще стигнат до такава степен след грозните подиуми от неделя
2 окт 2017
Референдумът в Каталуня удари акциите на испанските банки

Индексът на фондовата борса в Мадрид се намали с 1.8% поради политическата неустановеност, надвиснала над страната
2 окт 2017
Каталунският водач: Спечелихме си правото за страна

Според Барселона 90% от гласувалите на референдума са подкрепили независимостта при изборна интензивност от 42%
2 окт 2017
Борбата на Каталуния продължава

Краткосрочната тактика на Мадрид е да блокира референдума за самостоятелност на Каталуния, само че дълготрайно би трябвало да откри решение за недоволството на района
28 сеп 2017

91.96%
са подкрепили отделянето
8.04%
са дали своят вот с " не " Напрежението сред Мадрид и Барселона нараства, откакто в първото си телевизионно послание след референдума за самостоятелност в сряда вечерта водачът на Каталуня Карлес Пучдемон разгласи, че търси ходатайство в разногласието с държавното управление на Испания, само че няма да се откаже от актуалните си проекти за обособяване на района.

" Знаем, че могат да последват лишавания от адвокатски права, арести, само че ние сме подготвени и няма да бъдем спрени ", разяснява в Twitter акаунта си Мирея Боя, народен представител от ръководещата партията на Пучдемон, представена от Reuters. Според Боя Народното събрание в Барселона ще одобри декларация за самостоятелност още в понеделник, 9 октомври.

Барселона търси ходатайство

След изявление тази седмица пред BBC Пучдемон съобщи, че Каталуня ще разгласи самостоятелност в края на тази или началото на идната седмица, откакто бъдат преброени гласовете от референдума. На допитването в неделя 2.2 млн. души пуснаха гласа си, или близо 42% от общото население на района. От тях малко над 90% са подкрепили отделянето, а други 8% са дали своят вот срещу. Според власите в Каталуня полицията, която бе изпратена в осъществяване волята на съда в Мадрид, е иззела близо 750 хиляди бюлетини.

" Днес сме по-близо до историческото си предпочитание, в сравнение с бяхме през вчерашния ден ", съобщи Пучдемон по време на телевизионното си послание в сряда вечерта. В речта си Пучдемон разкритикува краля на Испания Филипе VI, че е пренебрегнал жителите на Каталуня в речта си във вторник, които станаха жертва на невиждано в новата история на Испания полицейско принуждение.

Това, което повдигна голям брой въпроси в речта на Пучдемон, беше неналичието на думите " декларация за самостоятелност ". За желанията на Пучдемон приказваха само думите " в идващите няколко дни ще покажем най-хубавото от нашата страна, когато институциите на Каталуня ще би трябвало да изпълнят резултатите от референдума ".

В сряда вечерта Пучдемон съобщи, че обстановката се нуждае от ходатайство. " Получихме разнообразни оферти през последните часове и ще получим още. Всички знаят, че съм подготвен да стартира подобен развой. "

Мадрид отхвърля да стартира договаряния

Почти незабавно след речта на Пучдемон испанското държавно управление разгласява документално изказване.
" Ако господин Пучдемон желае да приказва или договаря, или да прати медиатори, той знае доста добре какво би трябвало да направи първо: Да се върне на пътя на закона ", обявиха централните управляващи в Мадрид.

Според премиера Мариано Рахой Пучдемон ще би трябвало да се откаже от проектите си за самостоятелност и да покаже почитание към испанското законодателство, преди да бъде дадена зелена светлина за стартирането на договаряния.

Властите в Мадрид биха могли да смъкват от поста Пучдемон и обкръжението му, само че сходен ход крие заплахата сепаратисткото придвижване да притегли повече последователи, както се случи след опита на полицията да приключи референдума в неделя. S&P може да смъкна рейтинта на Каталуня
Кредитният рейтин на Каталуня може да бъде намален поради опитите на самостоятелната област да разгласи самостоятелност. Международната рейтингова организация S&P Global Ratings разгласи, че слага облигациите на района в листата за наблюдаване и евентуално намаляване на рейтинга, като сложи оценка credit watch negative.
S&P се обосновава с ескалацията на политическия спор сред централното държавно управление на Испания и локалните управляващи на провинцията след референдума в неделя. Решение за рейтинга би следвало да бъде взето в границите на идващите три месеца. В момента S&P прави оценка кредитния рейтинг на Каталуня с B+/B.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР